Dat West-Vlamingen werkpaarden zijn, was al langer een bekend gegeven, maar de ondernemerszin van Filip Bourgoo, David Bourgoo en Philippe Van de Ryse is ongezien. Allen hebben ze een bloeiende eigen zaak, de broers Bourgoo in de autohandel en Van De Ryse in de luxe-tentverhuur. Vorig jaar besloten ze hun weinige vrije tijd ook nog eens op te offeren aan het organiseren van de Zoute Grand Prix, een exclusieve oldtimerhappening aan de parel van onze Vlaamse kust. Een huzarenstukje, want voor deze drie musketiers is het beste namelijk niet goed genoeg.
Bourgoo: “Je moet altijd geloven in het project waar je mee bezig bent. Je einddoel voor ogen houden en onderweg jezelf belonen voor je inspanningen.”
Katrin Swartenbroux (Tekst)
Wouter van vaerenbergh (foto’s)
Hoe is het idee van de Zoute Grand Prix ontstaan? Hadden jullie nog niet genoeg werk?
Filip Bourgoo: “Oh jawel hoor (lacht). We hebben met deze rally een droom gerealiseerd, en daar steek je graag veel liefde en tijd in.”
“De autosport zit mij en mijn broer al van jongs af in het bloed. Zo’n twintigtal jaar geleden heb ik mijn eerste rally gereden en die heeft me nooit meer losgelaten. Mijn passie voor oude auto’s is begonnen bij Bentley, en langzamerhand begon ik zelf ook wagens te restaureren. Al snel kregen enkele vrienden de smaak te pakken en – zoals dat gaat bij mannen – leidt dat al snel tot het oprichten van ‘een clubke’.”
WOEKEREND VIRUS
Dat clubke werd de Zoute Automobile Club?
Bourgoo: “Inderdaad. Mijn broer – ook een kenner van oldtimers – was meteen mee. En om zijn ervaring in de eventbusiness had ik ook mijn goede vriend Philippe Van de Ryse aangesproken. Hij heeft er mee zijn schouders onder gezet.”
Philippe Van de Ryse: (snel) “Pas op! Ik was ook wel gebeten door auto’s. Een passie die ik van mijn vader en grootvader heb meegekregen al was het niet meteen voor oude auto’s, maar toch. De passie voor oldtimers heb ik eigenlijk meegekregen van hem (knikt naar Bourgoo). Het virus is overgesprongen.”
Is dat eigenlijk een breed woekerend virus in ons land? Die liefde voor oldtimers?
Bourgoo: “Je zou er van versteld staan. België telt het grootste aantal verzamelaars in Europa, maar het zit nu eenmaal niet in onze aard om daarmee te pronken. Moest je bepaalde garagepoorten opentrekken, je zou nogal wat te zien krijgen.”
In de door jullie opgerichte automobielclub vinden die oldtimer-collectioneurs elkaar. Het wordt The 101 Club genoemd, vanwaar die naam?
Van de Ryse: “Het is meer een bijnaam omdat onze club voor eeuwig beperkt is tot 101 leden. Enfin, in feite 100 leden met een exceptionele voorzitter: mijnheer Leopold Lippens. En voor zover we kunnen tellen, is 100 leden plus een voorzitter 101.” (lacht)
Bourgoo: “Een ledenrestrictie opleggen klinkt misschien vreemd, maar het lidmaatschap moet exclusief blijven zodat het enkel de écht gepassioneerde autoliefhebbers verzamelt. Als je gewoon iedereen die van auto’s houdt een lidkaart geeft, heb je een onbeheersbare kakofonie. Bij de Zoute Automobile Club zitten enkel de kenners en mensen met een aanzienlijke collectie wagens, die bovendien ook nog een passie voor Knokke delen. Voor ’t Zoute in het bijzonder.”
De Zoute Grand Prix is dan het nec-plus-ultra?
Bourgoo: “Toen de club van start ging, organiseerden we af en toe kleinere rally’s, maar het begon te kriebelen om eens iets exceptioneels op poten te stellen voor het grote publiek. Ik droomde al langer van een grote rally waar àlle merken samen konden verschijnen en ook die automerken zelf zaten daar blijkbaar op te wachten. Bovendien kunnen we door het event, Knokke een extra weekend doen opleven in het najaar. Twee vliegen in een klap dus.”
BRUISEND EXCLUSIEF
Daar is burgervader Lippens altijd voor te porren, niet? Hij zet veel op poten om Knokke weer ‘bruisender’ te maken.
Bourgoo: “Onze rally past perfect in dat plan en het brengt veel volk op de been. Gedurende vier dagen wordt de Kustlaan parkeervrij gemaakt en krijgt elk automerk er een podium om een model te tonen.”
“Er ontstaat een ideale combinatie tussen shoppen in de boetieks aan de ene kant én auto’s kijken aan de andere kant. Letterlijk.”
Van de Ryse: “Het geeft een boost aan Knokke. Het maakt ons trots dat we als Knokkenaars iets kunnen doen in onze eigen gemeente en we krijgen er ook veel dankbaarheid voor terug van alle inwoners.”
Bourgoo: “Als Knokse ondernemers moeten we er voor zorgen dat onze bedrijven goed draaien en een van de lacunes is het uitblijven van evenementen op topniveau.”
Is dat zo?
Van de Ryse: “Vroeger was er meer. Dan had je jumping-events, golftoernooien, concours d’élégances…”
Bourgoo: “Het was al een paar jaar zeer kalm rond al dat soort events, en het leek ons wel een goed idee om dat terug leven in te blazen. Knokke moet haar internationale allure van weleer terugkrijgen. Het is geen geheim dat het gemeentebestuur daar zwaar op inzet onder meer door de komst van het nieuwe golfterrein en een nieuwe casino te bouwen. Ik vind dat iedereen een handje zou moeten toesteken. Daarom hopen we dat ook andere Knokkenaars in onze voetsporen treden en zelf iets gaan organiseren dat Knokke opnieuw op de kaart zet.”
Er komt veel bij kijken, misschien worden ze wel afgeschrikt door het vele werk?
Bourgoo: “Bon, dan zullen wij in de toekomst die andere evenementen wel voor onze rekening nemen hé.” (lacht)
Van de Ryse: “We bulken nog van de toekomstplannen. Ook met de rally hebben we nog heel wat plannen. Het is evenwel belangrijk om langzaam op te bouwen, zodat je alles onder controle kan blijven houden. We zijn op een heel hoog niveau begonnen en het is de bedoeling om de stijgende lijn aan te houden.”
GIERENDE ZENUWEN
Jullie zijn drie grote ondernemers, waar vinden jullie in godsnaam de tijd om een project op dat niveau te organiseren?
Bourgoo: “Groot in lengte? Dat klopt ja…
Van de Ryse: (snel) “En bij mij vooral in volume.” (lacht mee)
Figuurlijk ook alvast. Filip en David, jullie hebben je eigen wagenhandel gespecialiseerd in Audi en Bentley. Philippe, jij hebt een bedrijf dat luxetenten verhuurt. Een nieuw evenement op poten zetten is allerminst een evidentie?
Bourgoo: “Wat helpt is de goede reputatie van de vorige rally. Die was succesvol waardoor je op meer enthousiasme van de deelnemende automerken kan rekenen. Nog tijdens de voorbereidingen van de tweede editie kwam het bericht dat het uitverkocht zou zijn. Het is bovendien niet moeilijk om 150 deelnemers te vinden, wèl om de 150 beste deelnemers te vinden. Gelukkig helpen de automerken met deze zoektocht, zodat wij ons ten volle konden focussen op de organisatie.”
“Kijk, we hebben vijf sterren in ons logo, en daar proberen wij dan ook op ieder vlak aan te voldoen. Alles moet perfect zijn, tot in de kleinste details.”
Van de Ryse: “Tegelijk is een geslaagde eerste editie geen cadeau, want de verwachtingen zijn
dan hooggespannen. De zenuwen gierden deze keer veel harder door mijn lijf dan vorig jaar.”
Hoe hoog is jullie stresslevel op dit moment?
Bourgoo: “Wij kunnen vrij veel aan. Gelukkig maar. Dat moet ook als ondernemer.”
Van de Ryse: “Natuurlijk hebben wij stress, maar het is belangrijk te weten dat we dit met drie organiseren. Gedeelde smart… Op het moment dat je het minder ziet zitten, is er altijd wel een ander die je helpt relativeren. We zijn er voor elkaar, en dat is ook belangrijk.”
(denkt na) “Wij waren al vrienden voor dit hele gebeuren, dus we wisten wat voor vlees we in de kuip hadden. We zijn alle drie enorm gedreven en in de combinatie stuwen we elkaar tot een hoger niveau. We laten elkaar boven onszelf uitstijgen.”
Vriendschap is een mooi gegeven maar toch geen garantie voor een vlekkeloze professionele samenwerking?
Van de Ryse: “Akkoord, het blijft enorm zwaar. Vorig jaar zijn we heel wat nachtjes na ons werk met de voorbereiding bezig geweest en dat is bijna onhoudbaar, dat moest dus anders dit jaar. We hebben afgesproken om allemaal 2 dagen in onze agenda vrij te houden, volledig te wijden aan het doen slagen van de tweede editie van de Zoute Grand Prix. Bovendien hebben we een enorm sterk team zonder wie we dit hele gebeuren nooit hadden kunnen klaarspelen. Voor de rally alleen al kunnen we rekenen op zo’n 65 medewerkers, en dan heb ik het nog niet eens over de promo, bewaking of de catering gehad. Dit is geen three-man-show hé, wij nemen gewoon de grote beslissingen.”
PEKING-PARIJS
Hoe verhoudt het perfectionisme zich tot het uit handen geven? Gaat het moeiteloos?
Van de Ryse: “Niet zonder moeite nee. Alles wat langs het secretariaat komt, passeert door onze handen. Geen mail, telefoontje of post-it aangaande het event of we hebben het gecontroleerd of nagevraagd. Dat is vermoeiend maar die controle is wel wat ons event zo succesvol maakt.”
Bourgoo: “We zijn ervan overtuigd dat je eerst alles zelf moet doen. Dat is me met de paplepel ingegeven. Je kàn geen bedrijf runnen zonder dat je kennis hebt van hoe je de basis uitvoert. Daarom hebben we ook zelf onze sponsors gezocht, een eigen magazine samengesteld, alles bij elkaar gebracht. Het is pas sinds dit jaar dat we bepaalde taken wat meer kunnen delegeren. Zij het beetje bij beetje.”
Zijn jullie gezinnen ermee akkoord dat jullie steeds met die wagens bezig zijn?
Bourgoo: “Kijk, als je zo intens van iets geniet dan wil je dat kunnen delen met de mensen die je graag ziet. Racen doe ik met mijn broer omdat dat redelijk intensief is, maar ik kan evengoed genieten van op een zondagmiddag de oldtimer te nemen om te gaan picknicken met mijn vrouw en kinderen.”
“Bovendien, we worden al een dagje ouder, als we ooit op pensioen gaan dan is zo’n automobielclub toch een geweldige wijze om je oude dag in te slijten? Reizen in mooie auto’s met een bende vrienden, dat is toch perfect?”
Denkt je vrouw er net zo over?
Bourgoo: “Absoluut. Gelukkig maar, en mijn twee zonen hebben de smaak ook al stevig te pakken. Je deelt niet alleen een passie, je deelt eveneens onvergetelijke momenten met je gezinsleden. Zo wil ik graag met mijn zoons eens de rally Peking-Parijs rijden; een avontuurlijke rally die een maand duurt en waar je door Mongolië en de Gobi desert richting Parijs rijdt. Dat is toch fantastisch om je kinderen zo’n ervaring te kunnen schenken?”
Philippe, jij hebt een zoon en een dochter, wat vindt zij van het hele autogebeuren?
Van de Ryse: “Je zou ervan versteld staan! Samen met haar moeder begint ze ook die passie te ontwikkelen. Sterker nog: ze zou zelfs graag de rally willen meerijden. Je ziet, je hoeft absoluut geen man te zijn om plezier te ontdekken in mooie wagens. Maar goed, het is een bijzonder tijdrovende hobby. Er kruipen veel avondjes in het organiseren van allerlei evenementen en deze rally, dus chapeau voor onze vrouwen…”
(hilariteit)
ONTSPANNEN VOOR DUMMIES
Lijken jullie als ondernemer op elkaar?
Bourgoo: “Goh. We zijn perfect complementair als je dat bedoelt. David is mijn broer, en Philippe heeft een totaal andere job die totaal andere vereisten stelt, en daarom is het belangrijk dat we elkaar aanvullen…”
Van de Ryse: (onderbreekt) “…en open zijn met elkaar, dat is ook belangrijk!”
Wat hebben jullie van elkaar geleerd?
Bourgoo: “Dat is voor u een vraag en voor ons een weet.” (lacht)
“Laat ons het erop houden dat we vooral als team steeds sterker worden en van elkaar leren.”
Van de Ryse: “Ik denk dat het niet zozeer een kwestie is dat we van elkaar kunnen leren, eerder dat we elkaar instinct- en beroepsmatig aanvullen. Het is wat Filip zegt: als team groeien we. We erkennen elkaars deskundigheid, vertrouwen op elkaar en aanvaarden elkaars commentaar.”
Vinden jullie het makkelijk die werkknop af en toe uit te draaien?
Van de Ryse: “Absoluut niet. Het is voor mij heel moeilijk om uit het werkritme te geraken. Als ik op vakantie ga, heb ik eerst twee dagen overgang nodig eer ik mij volledig kan ontspannen. Vooral van jezelf aanvaarden dat je niet aan het werken bent, dat valt soms zwaar. Klinkt misschien vreemd, maar ik ervaar dat zo. Ik heb al een schuldgevoel na een uurtje in de zetel te zitten. Misschien moet ik een cursus ‘ontspannen voor dummies’ overwegen.
Bourgoo: “Gelukkig hebben we onze vrouwen en een bijzonder druk sociaal leven… Zo worden we er snel aan herinnerd als we wat gas mogen terugnemen.”
Van de Ryse: “Het mooie van in Knokke wonen is dat het vakantiegevoel zo dichtbij is. In principe kunnen we na ons werk een zwemshort aantrekken en op het strand gaan zitten met een glaasje, maar dat komt er eigenlijk te weinig van.”
ERESCHAVOT
Veel jonge ondernemers hebben vandaag de dag te kampen met een burn-out, terwijl jullie bijna twee fulltime jobs tegelijk uitoefenen. Wat is het geheim?
Bourgoo: “Ik vind het moeilijk mij iets voor te stellen bij zo’n burn-out. Ik weet wel wat het wil zeggen, maar ik kan het enkel zien als een ziekte. Het lijkt mij dat als je af en toe tijd neemt voor ontspanning en plezier dat je dat niet overkomt, maar misschien is dat wat kort door de bocht.”
“Je moet vooral ook geloven in het project waar je mee bezig bent, je einddoel voor ogen houden maar ook jezelf belonen voor je inspanningen. Akkoord, nu werken wij dagen van 15 uur, maar na de rally nemen we wel vakantie. Toch vier dagen. Even ontspannen en op reis gaan.”
Van de Ryse: “De afgelopen drie maanden waren heel zwaar, maar de rest van het jaar is het gewoon zwaar, als je begrijpt wat ik bedoel.”(lacht)
“Wij hebben sowieso een gezin waar we tijd voor moeten maken dus dat scheelt ook. Nee, maak je over ons maar geen zorgen, we kunnen misschien wel keihard werken, ontspannen doen we even hard.”
Als je iets doet, doe je het goed?
Van de Ryse: “Minstens.”
Bourgoo: “Egenlijk meer dan dat. In de koers is er ook altijd maar één winnaar. Eén iemand die op het ereschavotje kan staan en daar moet je nu eenmaal keihard voor werken en meer dan je uiterste best voor doen. Dat is de eni
ge manier. Er zijn weinig mensen die succesvol zijn zonder daarvoor te hebben moeten knokken… Dat besef en onze wilskracht zijn de sleutels van ons succes. Denk ik.”