Afvalcontainers vormen een belangrijke schakel in de inzameling en recyclage van allerhande soorten afval. Condebo is dankzij een doorgedreven automatisering de geknipte partner voor de vakman en voor de kmo.
Condebo, met Lokeren als uitvalsbasis, is een familiebedrijf dat al 25 jaar afval inzamelt en sorteert. In 2002 nam Nathan Verstraete het bedrijf over van zijn stiefvader. Sindsdien is het bedrijf organisch blijven groeien. Met 10 medewerkers en ongeveer 160 containers is Condebo actief in een regio die zich uitstrekt van Groot-Gent en Wetteren over Dendermonde tot de oostelijke grens van het Waasland.
Snel en flexibel
Het plaatsen en ophalen van afvalcontainers is een lokaal gebeuren. “Te verre bestemmingen doet de prijs te veel stijgen,” legt Nathan Verstraete uit. “En wij maken er net een punt van om snel en flexibel te zijn, voor een zeer concurrentiële prijs.”
Bij grote afvalcontainerbedrijven wordt er gelachen als je ‘vandaag’ of ‘morgenochtend’ een container voor je deur wilt hebben. Niet zo bij Condebo, want een doorgedreven automatisering, waarbij chauffeurs over een smartphone beschikken en de vrachtwagens over een trackingsysteem, maakt een efficiënte planning mogelijk.
Vakmannen, kmo’s en industrie
Condebo rekent op drie soorten klanten. Behalve om particulieren gaat het om vakmannen & kmo’s en grotere industriële bedrijven. Kmo’s en vakmannen hebben vaak op heel korte tijd behoefte aan een (nieuwe) container en de infrastructuur van Condebo is zo uitgebouwd dat snel aan de vraag kan worden voldaan. Bij industriële spelers gaat het veelal om bedrijven met een vast, vooraf gepland ritme.
Inzamelen en sorteren
Het afval dat via de containers bij Condebo terechtkomt, wordt gesorteerd en afgevoerd naar eindverwerkers. “Huishoudelijk afval, steenpuin en ander bouwafval, eternit, hout, groen, zelfs papier en karton en glas,” somt Nathan Verstraete op. “En alles gaat richting recyclage, op eternit na. Recyclage betekent hergebruik, of verwerking in een installatie die groene energie opwekt.”
Sinds enkele jaren kunnen derden hun afval storten bij Condebo. “Wij sorteren en voeren het afval af,” zegt Nathan Verstraete. “Voor kmo’s is dit een handige oplossing. Kleine volumes sorteren is weinig efficiënt, door dit te groeperen wordt het interessant voor alle partijen. We sturen grote volle containers naar de eindverwerkers. Dat drukt de prijs en het is minder belastend voor het milieu.” Deze activiteiten voor derden maken intussen 30% van de werkzaamheden van Condebo uit.
Organische groei
De activiteiten van Condebo nemen elk jaar lichtjes toe. “Wij streven er niet naar om heel groot te worden,” zegt Nathan Verstraete. “Anders verlies je het overzicht. Maar elk jaar komen er enkele containers bij. Onze website is een belangrijk onderdeel van de manier waarop we ons kenbaar maken. En de beste reclame is natuurlijk een container die ergens op straat staat. Als we ergens een container moeten plaatsen in een streek waar we minder vaak werken, krijgen we snel telefoontjes van bedrijven in die buurt. We zijn alle werkdagen doorlopend open van 7 uur tot 18 uur en hebben daarbuiten een 24 uur telefoon- en mailpermanentie voor dringende vragen en bestellingen.”