Burgemeester Luc Dupont – “Sterke nadruk op meer tewerkstelling”

BM Ronse1_rgb_low
“In vergelijking met tien jaar geleden, is vooral de tewerkstelling in de tertiaire en de quartaire sector gestegen.” Luc Dupont

In Ronse blijft de industrie erg belangrijk. Dat dankt het onder meer aan een nog altijd sterke textielbranche, die direct en indirect circa 2000 arbeidsplaatsen genereert. “We willen ons blijven ontwikkelen als enerzijds een compacte stad, en anderzijds als een krachtig tewerkstellingscentrum,” onderstreept burgemeester Luc Dupont.

M.M.: Hoe evolueert het aantal ondernemingen in Ronse?
Luc Dupont: “Onze stad telt momenteel 1760 ondernemers (natuurlijke personen en rechtspersonen). De laatste tien jaar merken we een stijgende tendens in het aantal opgerichte ondernemingen, en zien we dat weinig ondernemers hun bedrijf stopzetten. Daardoor hebben we een netto groeiratio van 3,4%, wat opmerkelijk beter is dan het Vlaamse gemiddelde van 2,1% . Dat danken we vooral aan een gunstiger economisch klimaat, meer beschikbare ruimte om te ondernemen en de ondersteuning die wij als stad bieden. Er zijn 9206 arbeidsplaatsen beschikbaar, maar toch kennen we een arbeidskrapte: het aantal werklozen ligt een stuk hoger dan het aantal vacatures.”

M.M.: Waar situeert de werkgelegenheid zich vooral?
“De werkgelegenheid is het grootst in de quartaire sector (37,4%), gevolgd door de secundaire sector (32,9%), de tertiaire sector (28,9%) en de primaire sector (0,8%). In vergelijking met 10 jaar geleden zijn vooral de arbeidsplaatsen in de tertiaire en de quartaire sector gestegen, ten nadele van tewerkstelling in de secundaire sector. Die evolutie valt vermoedelijk te verklaren door de komst van grotere detailhandelszaken die zich aan de rand van de stad hebben ontwikkeld en die voorzien in extra tewerkstelling in de tertiaire sector.”

M.M.: Welke industrieterreinen zijn er beschikbaar?
“We tellen in totaal 156,48 ha bedrijventerreinen, waarvan ongeveer 100 ha verspreid is over de industriezone Klein Frankrijk en de ambachtelijke zone Pont-Oost. Beide bedrijvenzones zijn volzet. Momenteel wordt Pont-West ontwikkeld door Solva. Dit is een nieuw regionaal bedrijventerrein van 48 ha, dat gefaseerd zal ontwikkeld worden. We bevinden ons nu in fase 1, waarbij 17 ha wordt ontwikkeld. De eerste percelen zijn ondertussen verkocht. Bedoeling is om hier innovatieve en milieuvriendelijke bedrijven aan te trekken,  met een minimale perceelsoppervlakte van 5.000 m². Naast deze ontwikkelingen, werd Solva in augustus 2014 ook aangesteld om een eerste inrichtingsplan op te maken voor de site Cyr Cambier. Die moet plaats bieden aan kleine en middelgrote ondernemingen met ateliers van ongeveer 300 à 400 m², en mogelijkheid tot inrichting van een bureel en showroom. Dit project sluit aan bij het bestaande Ondernemerscentrum Ronse.”

M.M.: Op welk referentieproject bent u trots?
“Een belangrijke realisatie is TIO3, waarbij een voormalig OCMW-ziekenhuis dankzij een Europese subsidie werd herbestemd tot een centrum voor ontmoeting (evenementen), ondernemen (businesscenter) en opleiding (onder meer een Werkwinkel). De focus ligt hierbij vooral op textiel en innovatie. TIO3 is niet alleen de zetel van het textielincubatiecentrum, maar ook een mooie locatie voor ondernemingen, in het hart van de Vlaamse Ardennen.”

Bart Vancauwenberghe

Eerdere Artikelen