Burgemeester Daniël Termont – “Wij stimuleren zelfstandig ondernemerschap”

Daniël Termont.
Daniël Termont.

 

Als provinciehoofdstad een voortrekkersrol spelen: het is een ambitie die Gent met glans vervult. Hoewel ook in de Arteveldestad heel wat ondernemers de jongste jaren kreunden onder de gevolgen van de recessie, maakt de stad zich via talrijke projecten op om helemaal klaar te zijn voor een veelbelovende toekomst. “Zo willen we de komende jaren bijvoorbeeld meer dan 2000 extra kwalitatieve en duurzame woningen en appartementen realiseren,” zegt burgemeester Daniël Termont, onlangs nog uitgeroepen tot tweede beste burgemeester ter wereld!

M.M.: Wat maakt Gent zo interessant voor startende bedrijven?
Daniël Termont: “Het is zoals ondernemersloket Xerius onlangs te kennen gaf: in onze stad heerst een schwung die zijn gelijke niet kent in Vlaanderen. Ook op het vlak van ondernemen laat die zich voelen. Nieuwe handelszaken schieten als paddenstoelen uit de grond, innovatieve Gentse start-ups veroveren de economiepagina’s van de nationale pers en er komen regelmatig nieuwe bedrijventerreinen bij. Van de 250.000 Gentenaren is een dikke 22.000 zelfstandig. Dat komt neer op 8,9% zelfstandigen, waardoor we Antwerpen (met 7% zelfstandigen) verhoudingsgewijs achter ons laten. Samen met vele andere stadsgenoten, geloof ik dat creativiteit simpelweg in ons DNA zit. Ook de vele scholen en kennisinstellingen, zoals iMinds, spelen ongetwijfeld een belangrijke rol. Die geven de stad bovendien een constante verjongingskuur, want flink wat twintigers blijven plakken na hun studies. Dat wij als stadsbestuur zelfstandig ondernemerschap sterk stimuleren, is sowieso een grote troef.”

“Van de 250.000 Gentenaren is een dikke 22.000 zelfstandig.”

M.M.: Twee jaar geleden gaf u al aan dat de stad stevig wou investeren in kwalitatieve residenties. Wat is er sindsdien op dat vlak gebeurd?
“In het najaar van 2012 startte ons stadsontwikkelingsbedrijf sogent met de verkoopprocedure voor de voormalige brandweerkazerne in de Molenaarstraat en de aanpalende ‘Academie voor Schone Kunsten’ in de Academiestraat. In deze waardevolle historische gebouwen komen een negentigtal kwalitatieve appartementen naar een ontwerp van Robbrecht & Daem Architecten. Begin 2016 zullen de bouw- en renovatiewerken starten, het project zou in 2018 afgewerkt moeten zijn. Het gaat evenwel om meer dan wonen. In de oude brandweerkazerne komen een brasserie met terras, een medische praktijk en een ‘bed and breakfast’. In de Academie komen dan weer ‘ABC’, een Brusselse organisatie die creativiteit bij kinderen en jongeren stimuleert, een polyvalente zaal die door buurtbewoners en buurtscholen gebruikt kan worden, en een buurtwinkel.”
“In het binnengebied komen – naast een publieke doorgang en veel buurtgroen – een aantal klassieke woningen met tuin, enkele meergezinswoningen en ‘meegroeiwoningen’.”

M.M.: Waarop ligt de klemtoon bij het project aan de Oude Dokken?
“De Oude Dokken hebben de laatste jaren een enorme transformatie ondergaan, nog voor de eerste woningen er zijn. Dit toont dat stadsontwikkeling voor ons en onze partners veel meer is dan alleen woningen bouwen. Aanleg van een kwalitatieve omgeving, goede mobiliteit: ook daar besteden we veel aandacht aan om van Gent de stad van de toekomst te maken. De Bataviabrug zorgt alvast voor een betere verbinding met de binnenstad voor fietsers en voetgangers, ze wordt zeer intensief gebruikt. Samen met het Vlaamse Agentschap Waterwegen & Zeekanaal NV worden de kaaimuren gerenoveerd – langs de Schipperskaai is dat al gebeurd – en liggen er al woonboten aangemeerd aan de steigers. Aan het Houtdok is de renovatie nog bezig.”
“Een tijdje geleden sloten we een overeenkomst met cvba Schipperskaai Development, het team met onder andere projectontwikkelaars Re-Vive, Vanhaerents Development en Van Roey Vastgoed, voor de bouw van de eerste 350 woningen. De ambities zijn niet min: de Oude Dokken moet een wijk worden met 100% groene warmte en 100% groene stroom. Dat kadert perfect in onze ambitie om van Gent een klimaatneutrale stad te maken tegen 2050. De infrastructuurwerken starten in de loop van dit jaar. Ondertussen zorgt de tijdelijke invulling op de site, met de (betoelaagde) activiteiten van DOK vzw, ervoor dat heel wat Gentenaars het nieuwe stadsdeel en de plannen nu al kennen.”

“De Oude Dokken hebben de laatste jaren een enorme transformatie ondergaan.”

M.M.: Hoever staat de aanpassing van de site Gent-Sint-Pieters?
“Dit is het grootste project van allemaal, met de vernieuwing van het station en de realisatie van een heel nieuw stadsdeel langs de sporen en de Fabiolalaan. Wat betreft de gronden in eigendom van de Stad Gent en sogent: op dit moment werken drie teams van ontwikkelaars en architecten aan een gedetailleerd voorstel voor de woningen langsheen de Fabiolaan, aan het Rijsenbergpark. Op basis van criteria zoals duurzaamheid, het financiële voorstel en de kwaliteit van de architectuur zal een jury van deskundigen in het voorjaar van 2015 een team selecteren. Met dat team hoopt sogent in de loop van dit jaar een overeenkomst af te sluiten.”
“De komende jaren willen we in totaal, in samenwerking met verschillende publieke en private partners, meer dan 2.000 extra kwalitatieve en duurzame woningen en appartementen realiseren. Niet alleen in grote projecten, maar ook in kleinere zoals aan de Hogeweg (goed voor 300 bescheiden en sociale woningen) en de Lijnmolenstraat (44 wooneenheden) in Sint-Amandsberg.”

M.M.: In welke fase bevinden zich de werken voor de site The Loop?
“De infrastructuurwerken op The Loop zijn ondertussen bijna afgewerkt, in het najaar starten de werken aan de tramlus – als alles goed gaat is die klaar tegen de zomer van 2016. In het voorjaar van 2015 starten de werken voor het ‘Design Outlet Center’. De eerste werken zijn die voor de publieke parking. Ons Mobiliteitsbedrijf gaf trouwens ook de opdracht voor een studie rond parkeergeleiding, we verwachten de eerste resultaten binnenkort. Bedoeling is om, tijdens grote evenementen op de site, door middel van dynamische parkeerborden de parkings zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken.”
“Recent startte Deloitte ook met de bouw van haar kantoorgebouw in Veld 5 Oost. Binnenkort zal sogent ook de procedure starten voor de zoektocht naar een private partner voor de realisatie van ongeveer 20.000 m² residentieel vastgoed op Veld 3, waarvan 15.000 m² voor permanent wonen en 5.000 m² voor kortverblijf. Er zal een opstalrecht verleend worden aan de private partner voor de ontwikkeling van de wooneenheden, die kadert binnen een inrichtingsplan voor dit veld.”

Eerdere Artikelen