Een onderneming wordt dikwijls gedwongen een kind van zijn tijd te zijn; een tijd waarin e-commerce steeds meer op het voorplan treedt.
Gelet op het informatienadeel van de consument die de goederen bij e-commerce niet lijfelijk kan keuren, verdient de consument-koper, aldus de Europese- en Belgische wetgever, extra bescherming.
Waaruit bestaat deze bescherming?
Er geldt een uitgebreide informatieverplichting die ertoe strekt het informatienadeel in hoofde van de consument-koper te fnuiken. Een van die informatieverplichtingen slaat op het herroepingsrecht, dat binnen de 14 dagen dient te worden uitgeoefend.
Wat als de goederen al werden gebruikt?
De consument kan hoe dan ook steeds herroepen tijdens de herroepingstermijn. Heeft de consument de koopwaar evenwel gebruikt op een wijze die verder reikt dan noodzakelijk om de aard, kenmerken en werking van de koopwaar vast te stellen, dan is hij een schadevergoeding verschuldigd voor de waardevermindering die de koopwaar ten beurt viel.
Wat bij diensten?
Hier bestaat ook de mogelijkheid om te herroepen, zelfs als de uitvoering al is begonnen. De consument die in voorkomend geval tot herroeping overgaat, zal in principe wel een evenredige vergoeding verschuldigd zijn, tenzij de aannemer, architect of andere dienstverlener nagelaten heeft te voldoen aan zijn informatieverplichtingen jegens de consument.
Betreft het een levering van digitale inhoud op niet-materiële drager (apps, software, …), dan is de wet nog strenger.
Benoit Beele
Belexa advocaten
www.belexa.be