Bayer Cropscience – State-of-the-art innovatiecentrum in Gent

Het Innovatiecentrum van Bayer CropScience in Gent is één van de belangrijkste onderzoeks- en ontwikkelingscentra van de landbouwafdeling van Bayer. Op de site in Zwijnaarde wordt onderzoek verricht met als doel de groei, opbrengst en kwaliteit van cultuurgewassen te verhogen of te verbeteren.

André Roef.
André Roef.

M.M.: Hoe gaat Bayer CropScience hierbij tewerk?
André Roef (managing director): “Een en ander geschiedt via plantbiotechnologisch onderzoek en moderne veredelingstechnieken. De focus van het onderzoek ligt op het verhogen van de opbrengst van tarwe, koolzaad, katoen, soja en rijst en op het verbeteren van de kwaliteit van deze gewassen. De grote uitdaging is het ontrafelen van de moleculaire en genetische basis voor groei en ontwikkeling. Met behulp van de meest geavanceerde analytische methodes wordt volop de kennis ontwikkeld, die nodig is om beperkende stappen in de groei te identificeren en op te heffen en om de kwaliteit van deze gewassen te optimaliseren.”

M.M.: Wat is hierbij de rol van de afdeling Computational Life Science?
“Die staat in voor de verwerking en analyse van de enorme hoeveelheden moleculaire en genomische data, die tijdens het onderzoek gegenereerd worden. Op de site in Zwijnaarde werkt een internationaal team van wetenschappers met competenties voor het succesvol toepassen van plantbiotechnologische en moderne veredelingstechnieken: genetici, moleculaire biologen, plantenfysiologen, bio-informatici en tuinbouwkundigen. De infrastructuur is modern en de apparatuur is state-of-the-art. Belangrijke plantbiotechnologische eigenschappen zoals bescherming tegen insectenvraat, tolerantie voor bepaalde gewasbeschermingsmiddelen en hybridisatietechnologie werden hier in het verleden reeds ontwikkeld.”

M.M.: Daarnaast beschikt Bayer CropSciende ook over een afdeling in Astene. Wat gebeurt daar?
“Die site is het hoofdkwartier van onze Europese koolzaadveredelingsafdeling. Van hieruit wordt de ontwikkeling van hybride koolzaadvariëteiten gecoördineerd. Experimentele hybriden worden via klassieke en moleculaire veredeling ontwikkeld en getest op diverse plaatsen in Europa. Onze eerste hybriden komen binnenkort op de Europese markt. Het Innovatiecentrum speelt dus een essentiële rol binnen Bayer CropScience. Het centrum draagt bij tot het veiligstellen van de voedselvoorziening op een beperkte landbouwoppervlakte in de context van een continu groeiende wereldbevolking.”

Jan Jacobs

Eerdere Artikelen