Een slimme automatisering heeft meer impact op het rendement en de toekomst van uw bedrijf dan een (eventuele) verlaging van de loonlasten, vindt Koen De Clercq van De Clercq Solutions
M.M.: De loonlasten staan al lang op de politieke agenda. Toch zou de automatiseringsgraad zwaarder doorwegen. Hoe komt dat?
Koen De Clercq: “In de voedingsindustrie zit de concurrentie in eigen land of in Europa. Er is een grote prijsdruk, waarbij de retail vragende partij is: supermarkten verstevigen hun positie met huismerken en goede inkoopvoorwaarden. Met lagere loonlasten alleen kom je er niet. Ook bij non-food heeft automatisering de absolute voorrang.”
M.M.: Bij automatisering denken velen aan minder personeel?
“Ten onrechte. Een slimme automatisering lost twee problemen op. Het bedrijf groeit binnen de bestaande infrastructuur. En in sectoren met knelpuntberoepen is het een oplossing om met hetzelfde aantal mensen toch meer te produceren.”
M.M.: Wat zijn de nieuwste tendensen binnen de automatisering?
“Kmo’s volgen het voorbeeld van grote bedrijven en voeren Enterprise Resource Planning (ERP) in voor orderverwerking, aankoop en langetermijnplanning. Daarna volgen programma’s die wij aanbieden, zoals Manufacturing Execution (MES), Warehouse Management (WMS) en Time and Attendance.”
M.M.: Jullie programma’s verbeteren de interactie tussen mens en machine?
“We lanceren volgend jaar de zesde versie van ons geïntegreerd pakket Objective en binnen MES pakken we onder meer uit met Finite Capacity Scheduling (detailplanning), een primeur. We rondden ook een mooie pilotcase af bij Ysco rond Capacity Requirements Planning. CRP is een personeelsplanner. Uitgaande van de productielijnen, de beschikbaarheid en de skills van de medewerkers verbeterden we de productiviteit van de diverse lijnen bij Ysco. Scheduling is meer productiegericht. Binnen een bedrijf met veertien productielijnen en 400 werknemers toont het programma via optimalisatietechnieken de ideale planning: welk product brengen we op dit moment naar welke lijn? Parameters zijn de beschikbaarheid van machines, grondstoffen en medewerkers.”
M.M.: In het domein warehousemanagement is naar verluidt werk aan de winkel.
“Optimalisatie met onze programma’s is opportuun vanaf vijf magazijniers. We hebben cases waarbij het rendement vanaf dag één 20 tot 30 % hoger ligt. WMS vermijdt leegrijden en overbodige afstanden en houdt rekening met de vaardigheden van magazijniers. Niemand krijgt een lijstje, alle opdrachten zitten samen en handcomputers melden taak na taak. Je weet constant wat er gebeurt in het magazijn, het verloopt sneller en met minder fouten. Bedrijf én werknemers winnen erbij.”
M.M.: Hebben bedrijven het budget voor automatisering?
“De return on investment van onze programma’s ligt op één tot twee jaar. Het loont zeker de moeite en dat zien we ook. We wierven dit jaar 15 nieuwe medewerkers aan en groeien elk jaar met 10 %. We zijn nu ook actief in Nederland en hebben ons managementteam versterkt. Wij staan klaar voor verdere groei!”
Wim De Mont