Een dynamische bouwonderneming met een hoge personeelsbetrokkenheid, ondersteund door de slagkracht van een oersterke groep: dat is Artes Depret ten voeten uit. Het aannemingsbedrijf was de voorbije decennia een belangrijke partner bij de uitbouw van de haven van Zeebrugge en is vastbesloten om ook in de toekomst heel actief te blijven inzetten op ‘constructive people’ en investeringen in een modern machinepark. “De kunst is om snelheid van werken te combineren met een hoge afwerking, om zo de overlast van iedere werf tot het strikte minimum te beperken,” legt CEO Robert Hoornaert uit.
Artes Depret behoort sinds 4 april 1984 tot de Artes-groep, die vorig jaar met 600 medewerkers een omzet van 230 miljoen omzet realiseerde. Het is één van de drie aannemingsbedrijven in de groep.
“Wij focussen ons hoofdzakelijk op de West- en Oost-Vlaamse markt, al maken we bij gelegenheid ook eens een zijsprongetje naar Noord-Frankrijk,” aldus Robert Hoornaert. “Artes Roegiers uit Kruibeke behartigt de rest van het Vlaamse landsgedeelte (Antwerpen, Brabant en Limburg), terwijl Artes TWT zich toelegt op Wallonië.”
Daarnaast beschikt de groep met Artes Woudenberg (Brugge) ook over een firma met een volledige oriëntatie op restauratie (onder meer de Sint-Baafskathedraal in Gent) en is het voor 70 % eigenaar van de Gentse projectontwikkelaar Vanhaerents. “Door zo’n breed palet aan bouwspecialiteiten te bestrijken, beschikken we over een brede expertise en doen we ook aan risicospreiding in deze cyclische, conjunctuurgevoelige markten.”
Activiteiten
Artes Depret was altijd al gelokaliseerd op de huidige site. “Waterbouw, onze oorspronkelijke corebusiness, vertegenwoordigt vandaag – samen met burgerlijke bouwkunde – nog altijd de helft van onze omzet. Zo hebben we in de haven van Zeebrugge heel wat steigers en kaaimuren gebouwd en stonden we ook garant voor heel wat complexen langs de gewestweg Brugge-Zeebrugge. Recent realiseerden we, via een tijdelijke handelsvereniging met partner Besix, nog de verlenging en verbreding van de CHZ-kade (project van 36 miljoen euro). Ook voor onderhouds- en herstellingswerken worden we regelmatig ingeschakeld door het havenbedrijf. De overige 50 % van onze omzet wordt ingenomen door realisaties van gebouwen, zoals scholen en ziekenhuizen. Onze twee zusterbedrijven vertegenwoordigen dezelfde activiteiten, maar dan in hun specifieke regio’s.”
‘Constructive people’
Hoewel alle pijlers van de groep autonoom opereren, delen ze sinds mei 2013 wel dezelfde huisstijl. “Het was een bewuste keuze om al onze communicatiedragers te uniformiseren,” vervolgt Robert Hoornaert. “Dat creëert niet alleen een veel grotere duidelijkheid naar de buitenwereld toe, maar heeft ook de groepsdynamiek een enorme boost bezorgd. Onze 200 medewerkers voelen zich meer dan ooit betrokken en verbonden met dit bedrijf. Ze werken binnen het aangename kader van een dynamisch familiebedrijf, maar kunnen tegelijk schuilen onder de grote paraplu van een overkoepelende holding die zich maximaal voor hen inzet. Niet voor niets is ‘constructive people’ onze baseline.”
Dat uit zich op verschillende fronten. Zo krijgt elke nieuwe medewerker een eigen mentor die hem begeleidt door een intern opleidingsprogramma, waarin hij ook voelt hoe hij binnen de schoot van de onderneming carrière kan maken. Daarnaast organiseert de onderneming uiteenlopende activiteiten die vaak hét gespreksonderwerp tussen collega’s vormen. “Zo staan we dit jaar met liefst 30 trio’s aan de start van de Brugse triatlon in een door ons gesponsorde ‘wave’. Vorig jaar trokken we met tientallen collega’s naar de Mont Ventoux en haalde iedereen de top. Als beloning voor de mooie cijfers van vorig jaar, kreeg elk van onze 600 medewerkers een iPad cadeau. Dankzij dergelijke inspanningen is onze personeelstrouw uitzonderlijk hoog voor de bouwsector en worden vacatures voor technische profielen, die altijd welkom zijn, vrij vlot ingevuld.”
Ook de betrokkenheid van het managementteam van de diverse ondernemingen is hoger dan elders. “De directieleden zijn gezamenlijk voor 20 % aandeelhouder van de groep. Dat creëert een gezonde wisselwerking en verhoogt de stabiliteit. Enerzijds versterken ze de positie van de slagkrachtige Artes-bedrijven die helemaal in hun omgeving zijn ingebed, anderzijds kunnen we door een vlotte communicatie voortdurend genieten van verrijkende synergieën. Zo kunnen we ons ook op groepsniveau blijven ontwikkelen.”
Materieel
Artes Depret investeert ook geregeld in de verbetering van zwaar materieel voor specifieke havenwerken. Zo werd het eigen ponton ‘Lynn’ recent uitgerust met een splinternieuwe kraan, die gewichten tot 400 ton kan torsen (waarde: twee miljoen euro). “Hiermee geven we het belangrijk signaal dat we ook stevig blijven inzetten op waterbouw, hoewel dit een overheidsmarkt is met een dalend investeringsniveau.”
Snelheid en communicatie
Een aannemer zorgt in de omgeving van een werf onvermijdelijk voor overlast, maar dankzij een verstandige aanpak slaagt de Artes-groep erin hiervoor voldoende begrip te creëren bij de omwonenden.
“Meer dan ooit maken we werk van mooi aangeklede werven, waar we onder meer met banners en spandoeken een zo fraai mogelijk beeld proberen te vormen. Ten tweede is het cruciaal de bevolking tijdig en duidelijk te informeren. De ervaring leert dat mensen zich dan veel toleranter opstellen. Last but not least leggen we de nadruk op snelheid, zonder uiteraard afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dit zorgt immers voor een hogere rentabiliteit. Daarbij is het een enorme meerwaarde te kunnen rekenen op een eigen, uiterst performante afdeling voor prefabconstructies.”
Lanceloot Blondeellaan 2 – 8380 Lissewege – T 050 54 42 31
info@depret.be – www.depret.be