Vraag: “Mijn werknemer houdt zich niet aan het contract en ik heb hem al enkele waarschuwingen gegeven. Voor welke feiten kan ik iemand op staande voet ontslaan?”
Wanneer uw werknemer zich niet aan diens overeenkomst houdt, maakt dit in beginsel een contractuele fout uit, maar niet elke contractuele fout kan zo maar worden afgestraft met een onmiddellijk ontslag (op staande voet). Een werknemer kan maar op staande voet worden ontslagen om ‘dringende redenen’.
Begrip
In artikel 35 van de Arbeidsovereenkomstenwet wordt het begrip dringende reden omschreven als de ernstige tekortkoming die elke professionele samenwerking tussen de werkgever en de werknemer onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt.
Het ontslag wegens dringende reden veronderstelt dus in eerste instantie het bestaan van een ernstige tekortkoming in hoofde van de werknemer. Dit begrip werd in de rechtspraak verder verduidelijkt en het gaat hierbij om iedere ernstige misstap in het gedrag die een normaal voorzichtig en gewaarschuwde werkgever of werknemer niet zou begaan.
Het begrip dringende reden is echter geen absoluut begrip, zodat er altijd een concrete beoordeling moet gebeuren, rekening houdend met de omstandigheden, eigen aan het geval.
Kenmerkend voor de dringende reden is verder dat de bestaande arbeidsrelatie niet langer in stand kan worden gehouden. Deze onmogelijkheid om zelfs nog tijdelijk samen te werken is essentieel voor het ontslag wegens dringende reden.
Vormvereisten
Het ontslag om dringende reden is aan strenge vormvereisten onderworpen.
Zo dient het ontslag te worden gegeven vóór het verstrijken van de termijn van drie werkdagen sedert de kennisname van de feiten die aanleiding geven tot het ontslag wegens dringende reden.
Verder moet u de kennisgeving van het ontslag wegens dringende reden geven binnen de drie werkdagen na het ontslag. De kennisgeving gebeurt veiligheidshalve om bewijsredenen bij een ter post aangetekende brief.
Concreet voorbeeld: schending van de arbeidsovereenkomst wegens onwettige afwezigheid
Uw werknemer houdt zich niet aan diens arbeidsovereenkomst doordat hij/zij bijvoorbeeld zonder enige verantwoording afwezig blijft. U heeft hem/haar al gewaarschuwd, maar dit probleem blijft aanhouden.
Een ‘langdurig’ verzuim van het werk zonder dat enige verantwoording wordt afgelegd, rechtvaardigt in beginsel het ontslag wegens dringende reden.
Zo werd eerder als dringende reden aanvaard: meerdere dagen afwezigheid zonder de werkgever op de hoogte te brengen of afwezigheid pogen verantwoorden met een vals stuk.
Zo werd in de rechtspraak eerder aanvaard als dringende reden: “Het feit dat een werknemer zonder verlof vijf dagen afwezig is, is een insubordinatie die een dringende reden voor ontslag is.
“Al lijkt het toch aangewezen om de werknemer in dergelijk geval in gebreke te stellen en te waarschuwen dat een aanhoudende afwezigheid zal leiden tot ontslag.”
“Een verantwoorde afwezigheid kan uiteraard geen aanleiding geven tot een ontslag om dringende redenen: het ontslag om dringende redenen van een werknemer wegens afwezigheid op het werk is niet verantwoord en zelfs willekeurig wanneer die afwezigheid door medische attesten gestaafd is.”
Victor Petitat
Advocatenkantoor Petitat
www.petitat.be