Twitter, in 2009 verkozen tot woord van het jaar, is een sociaal fenomeen. Maar wat is dat nu precies, dat twitteren? Onze journaliste Hilde Neven, of beter @CampanaComm, gidst je door het bos vol twitterende hippe vogels.
DOOR HILDE NEVEN (tekst)
en Debora Lauwers (illustratie)
Ik twitter, onze eindredacteur twittert, en u zal misschien ook twitteren of besluiten dat misschien na het lezen van dit artikel te doen. Wereldwijd zijn er intussen al 25 à 30 miljoen adepten actief op dit sociale netwerk. Gaande van Hollywoodsterren à la Demi Moore of -risees van het allooi Paris Hilton, van leiders als de Dalai Lama tot Barack Obama, maar ook bekende Vlamingen als Roos Van Acker of Koen Fillet om maar te zwijgen van minister Q. Vincent Van Quickenborne heeft ongewild een groot aandeel in de ‘democratisering’ van het medium in ons land. Foto’s van Brusselse post-betogingstaferelen tot daar aan toe, maar foto’s van ministerraden of zijn wintertenen werden via zijn ijverig getwitter plots een staatszaak.
Q’s getwitter haalde immers kranten en de televisiejournaals en dat zorgt voor een bredere bekendheid van Twitter als sociale netwerksite. Het medium verenigt mensen die online actief zijn. Via hun super gesofistikeerde telefoontjes? Ja, maar niet per definitie. Iedereen die toegang heeft tot internet kan immers twitteren.
Het was het bedrijf Obvious Corp uit San Francisco dat in 2006 startte met http://www.twitter.com en wat het doet is nog het beste te vergelijken met het voorlopig nog altijd veel bekendere Facebook. Net zoals je via je Facebook-status berichten kan sturen, zo werkt ook Twitter. Weliswaar met het belangrijkste verschil dat op Twitter iedereen iedereen kan volgen. Boodschappen die overigens beperkt blijven tot slechts 140 karakters, of de lengte van een sms. Daarom spreekt men ook wel van microblogging. Zo’n berichtje, dat twitteraars of tweople vanaf hun mobieltje of computer versturen, noemen we overigens een tweet.
HANDLEIDING VOOR TWURZELS*
(*Twitter-gebruiker die nog niet zo op de hoogte is van de terminologie die door de Twerds of twitternerds wordt gebruikt.)
De fundamentele kwestie is natuurlijk: wat verwacht u zelf van Twitter? Mensen die Facebook bewust mijden, zullen zeker niet te porren zijn voor Twitter. Zij die al actief zijn op Facebook weten dat social networking een extra dimensie geeft aan netwerken. Twitter floreert evenwel in de schemerzone tussen publiek en privaat. Beschouw het als een spel van geven en nemen. Je haalt er pas voordeel uit als je er zelf ook wat instopt.
Wilt u twitteren om uw vrienden en familie op de hoogte te houden van uw weekend- en andere avonturen, geen probleem. Ook daarvoor is Twitter erg geschikt. En Facebook dan, want om ook nog eens te gaan twitteren? Geen nood, de twee zijn perfect complementair en het is een kwestie van instellingen en je Tweets verschijnen automatisch in je Facebookstatus. Zelfs je LinkedIn-account kan
je op dezelfde manier automatisch laten updaten.
PRIVÉ IS PRIVÉ
Versterkt Twitter het zakelijk netwerk? Wel als je bereid bent mee te stappen in het spel. Laat evenwel duidelijk zijn dat Twitter alles in het werk stelt om de privacy te garanderen voor zij die dat wensen. Wil je toch alles strikt gescheiden houden, open dan twee accounts: een openbare en een privéaccount waarvoor men eerst toelating moet vragen om je te mogen volgen. Het systeem laat ook toe om te allen tijde mensen te blokkeren mocht dat nodig zijn, want zoals dat gaat met het reilen en zeilen op het wereldwijde web blijft ook Twitter niet van spam gespaard.
EEN ONLINE RECEPTIE
Een eenvoudige registratie start via www.twitter.com. Maak het, bij het kiezen van een twitternaam, niet al te moeilijk. Het is immers de bedoeling dat je gemakkelijk gevonden wordt. Zodra je geregistreerd bent – ingeschreven in het clubje – kan je zelf mensen of bedrijven gaan toevoegen of followen. Vrienden, mensen uit je vakgebied, kranten, radiozenders, vips, alles is mogelijk. Vergelijk het met een online-receptie waar je tal van interessante persoonlijkheden vinden kan. Hen aanspreken hoeft niet eens, met een eenvoudige klik kan je volgen wat ze te vertellen hebben.
CASCADEDENKEN
Uiteraard worden de mensen die je gaat volgen hiervan op de hoogte gesteld. Zelf word je toch ook graag verwittigd als er iemand jou tweets gaat volgen? Idealiter en zoals dat eigen is aan je vriendenkring is de balans volgen-gevolgd in evenwicht, maar Twitter is pas interessant als je breder denkt. Vertrek daarom altijd vanuit je eigen interesse om tweople te vinden en toets mensen die jou volgen af aan dezelfde criteria. Het is niet omdat je gevolgd wordt dat deze persoon in kwestie ook voor jou interessant is of kan zijn. Hebben ze een vergrendeld profiel, dan is het nog even afwachten op hun oordeel of je al dan niet wordt toegelaten tot hun groep volgelingen. Ga zeker ook na wie zij op hun beurt allemaal volgen, want het is net dankzij een cascade aan tweople dat je je netwerk uitbreiden kan.
W@COMMUNICEREN
Een eerste tweet posten is misschien moeilijk, kijk gerust even de kat uit de boom. Zie wat er leeft en reageer eventueel op de berichten van anderen. Wie het spel wil meespelen mag niet aan de kant blijven staan. Tweets de wereld insturen is heus niet schadelijk, want die wereld is maar zo groot als het aantal mensen die je volgen. Toch, net zoals bij het mailen, kan een interessante boodschap doorgestuurd worden. Als een volger je boodschap retweet, bereik je ook zijn of haar wereld.
Ook rechtstreekse communicatie is mogelijk en wel op twee manieren. Ofwel door de usernaam van de geadresseerde in je tweet te verwerken, dan kan iedereen het meelezen, ofwel door een persoonlijk bericht of Direct message te sturen. Deze worden aangegeven door ‘D usernaam’, bijvoorbeeld D @CampanaComm.
INDEXEREN
Wat zeker zal opvallen, zijn die rare hekjes achteraan sommige tweets. Deze #, zogenaamde hashtags, worden gebruikt om tweets van een tag – noem het soort internetindexknop – te voorzien. Daarmee worden de miljarden tweets geïndexeerd zodat je met een eenvoudige klik op zo’n tag alle berichten kan volgen die over datzelfde onderwerp gaan.
Een voorbeeld? Als Apple zijn nieuwste speeltje lanceert, zoals de iPad, dan zullen tweople hun berichten afsluiten met #iPad. Op die manier kan je meteen alle gerelateerde tweets bekijken en ontstaan er online discussies. Het is dankzij of mede door deze hekjes dat Twitter een belangrijk en globaal conversatiemedium wordt. Hoe? Neem nu televisieprogramma’s. Een Vlaams programma als pakweg Ter Zake zal als #terzake heel wat Vlaamse commentaren bundelen, maar over #eurovisiesongfestival kan je dus commentaren gaan delen met heel wat meer nationaliteiten. TV-tweeten zal alleen maar aan belang winnen en je mag er van op aan dat er tv-(programma)’s komen waarop je meteen kan twitteren.
Professioneel is het net zo, zit je op een congres, dan is de kans groot dat er een hashtag in omloop is waardoor alle belanghebbenden hun smart kunnen delen. De it- en marketingsector is al zover dat ze twitterschermen voorzien waarop de hele zaal de online-tweets kan volgen. Je kan altijd en over eender wat zelf hashtags gaan maken. Sommige gebruiken dat ook als een soort fonetische gemoedsvari
ant, vaak doorspekt van humor, sarcasme of cynisme. Toch, hashtags afspreken met anderen, dat vergemakkelijkt de boel. Dus voortaan #maxlife?
Enkele t-weetjes
De grote doorbraak van het online platform kwam er toen een burger foto’s van het in de Hudson-rivier gelande vliegtuig op zijn Twitter-account postte. In een mum van tijd ging het beeldmateriaal de wereld rond. Ook bij de presidentsverkiezingen in Iran bleek Twitter een van de belangrijkste informatiebronnen voor de buitenlandse media.
Twitterjail
Ware addicts die meer dan 1.000 tweets per dag de wereld in sturen, worden samen met hun account onherroepelijk verbannen naar Twitter Jail, of toch voor een paar uur.
#140
Twitter heeft ook een eigen magazine, ten minste, in Nederland kwam het multimediale marketing- en communicatiebureau QRC met #140 Twittermagazine aanzetten waarin twitteraars én niet-twitteraars aan bod kwamen. De snelheid van Twitter werd heel even aan banden gelegd in een glossy-magazine. Meer hierover op www.hashtag140.nl
Belgen
België zou vandaag maar 30.000 twitteraars tellen, terwijl drie miljoen van onze landgenoten wel dagelijks actief zijn op Facebook. Of Twitter in ons land nog tot een echte hype zal uitgroeien, blijft dan ook de vraag.
Toch, zij die erg actief zijn en het aantal volgers in duizendtallen tellen, kunnen als erg invloedrijk worden beschouwd. Opinion leaders is misschien sterk uitgedrukt, maar het belang van early adopters wordt in de (consumenten)psychologie erg hoog ingeschat. Zie ook #imago.
Imago
Bedrijven vinden steeds vaker hun weg naar Twitter om producten voor te stellen of als uitbreiding van hun klantendienst. Bijvoorbeeld Kinepolis, maar ook Telenet stuurt gezanten uit om als een soort helpdesk te hulp te schieten waar nodig. Vaak liggen imago-redenen aan de basis want als een invloedrijke Twitteraar als Pieter – @pietel – Baert, goed voor zo’n 2.000 followers, iets negatiefs zegt over Telenet, sijpelt dit snel door naar 2.000 volgers en dat kan tendentieuze berichtgevingen in de hand werken. Omgekeerd kan iets positief ten goede uitdraaien.