Tussen Cognac en Haspengouwse peren

The perfect penetration of pears, wordt het genoemd. A Pure Oral Pleasure. Xanté. Een hip drankje dat in minder dan 10 jaar uitgegroeid is tot het meest verkochte merk in Scandinavië. Het geheim van de Xanté? Limburgse peren. Hoe het Haspengouws zoet het tot Zweedse hit schopte, het succesverhaal achter ‘s werelds nieuwste it-drankje.

Door Henri Wynants


xante_001.jpgDe lancering van het Zweedse Xanté werd voorafgegaan door een tot de verbeelding sprekende reclamecampagne. The perfect penetration of pears, dat is quasi ongezien om een, weliswaar zinnenprikkelend, drankje te promoten. Professionele bartenders van de International Bartenders Association, kortweg IBA, zoeken voortdurend naar ‘de’ trouvaille, het drankje dat hen tot god verheffen zal. Sommigen gaan daar heel erg ver in en worden zelfs Mixologisten genoemd, zowat de Formule 1-piloten in het internationale circuit aan bartenders. Van Xanté en de mysterie-versterkende campagne maken ze dan ook dankbaar gebruik.
xante_003.jpg

Hoeveel Limburgse Durondeau-peren er in een vat gaan, is een goed bewaard bedrijfsgeheim.

Voor velen is Xanté een totaal nieuwe ervaring in de sowieso al erg geheimzinnige wereld der likeuren. Met een suikergehalte van maar 17 procent – verrassend licht en niet erg zoet – is deze perenlikeur een echt buitenbeentje. Dit suikergehalte ligt mogelijk mee aan de basis van het succes want het leent zich daardoor tot heel wat toepassingen, ook in de keuken. In tegenstelling tot wat men zou kunnen vermoeden, is Xanté niet Zweeds van oorsprong, wel een creatie van Richard Heinrich, meester likeurmaker van het Maison Heinrich Liquoristerie Artisanale, dat goed honderd jaar geleden opgericht werd door de Elzasser Jean Heinrich. Vier generaties passie en distilleerkunst gingen vooraf aan de creatie van wat vandaag stevig op weg lijkt dé trenddrank van het decennium te worden.

Limburgse smaakmaker

Xanté mag dan al een Zweeds merk zijn met productie in Malmö, ook in Limburg delen we in het succes, want het is gemaakt van oude Cognac met Haspengouwse peren. “Xanté kan je het beste omschrijven als de perfecte balans tussen de fijnste Cognac uit de beste Franse distilleerders, mét de zoetste Belgische peren,” zegt Caroline Grundström, Xanté-communicatieverantwoordelijke in Stockholm. “De Cognac komt van de Distillerie des Moisans in Sireul, in Cognac, en is een blend van de fijnste Cognacs Bons Bois, Fins Bois en Petite Champagne. Die verouderen ten minste vier jaar in eiken vaten uit Limousine-eik van ongeveer 350 liter. Daardoor krijgt de drank heel bijzondere organoleptische eigenschappen: hij heeft aroma’s van vanille en peer. Tegelijk zorgen de eiken vaten voor een mooie amberkleur.”

Dat ze uiteindelijk voor de Limburgse peren kozen, is het resultaat van een hele resem tests en onderzoeken. “Na veel onderzoek zijn we bij de Limburgse peren uitgekomen omwille van hun specifieke zoetheid en vooral de mooie fruitige zoetzuurbalans,” gaat Caroline Grundström verder. “De peren zijn van het ras Durondeau en komen van Limburgse producenten uit de streek rond Tongeren.” Hoeveel peren er precies in zo een vat gaan, of van welke producenten ze dan wel komen, daarover wil de beminnelijke Zweedse echter niets kwijt. Alleszins vertelt Caroline nog wel dat er géén scheikundige smaak- of kleurstoffen bij de productie te pas komen.

De internationale opmars van de perendrank

xante_002.jpgDe erkenning voor deze opmerkelijke perenlikeur is internationaal. Op 24 september 2008 behaalde Xanté in Chicago de zilveren medaille bij de International Spirits Award met 89% en felicitaties van de jury met de vermelding: ten zeerste aanbevolen.

Vandaag wordt Xanté verkocht in maar liefst 17 landen met vooral de Scandinavische aan kop, want daar zijn ze echt gek op de Zweeds-Limburgse perenlikeur. Ook in de andere Europese landen loopt het warm en zelfs in Israël zijn ze er weg van. Sinds februari 2009 is het ook verkrijgbaar in de Verenigde Staten waar het ingevoerd wordt door Kindred Spirits.

In 2008 werden er meer dan 1,2 miljoen flessen geproduceerd en ze hopen de productie in 2009 te kunnen verhogen. Vraag is er genoeg, peren meestal ook, maar door de hoge kwaliteitseisen voor de cognac is de productiecapaciteit beperkt.

xante_004.jpgXanté is een digestief dat zich graag puur laat drinken, op ijs. Toch is het een dankbaar gegeven in talloze cocktails en longdrinks. Xanté is daarom aanwezig in alle trendy cocktailbars in de skiresorts Courchevelle, Val d’Isère, Chamonix, Verbier… vooral als ‘Hot Apple’. Daarnaast staat het hoog aangeschreven in zowat alle hippe loungebars in Londen, Brussel, Parijs, Barcelona, Tessaloniki, Tel-Aviv en nu ook in New York en Miami.

Inmiddels semiklassiekers op de kaart van de internationale bartenders en mixologists zijn: Xanté Sidecar, Xanté Ginger Martini en Xanté Mojito. In Manhattan serveren ze hem dan weer het liefst aangelengd met Champagne.

Voor de diehards: in Zweden is er nu ook met Xanté geaffineerde kaas. “Geeft straffe Zweedse kaas een vrouwelijke zachtheid”, zeggen ze daar.

Eerdere Artikelen