TRIBÙ TRIBUUT AAN HET BELGISCHE BUITENDESIGN

Architect Vincent Van Duysen tekende voor Tribù de allom gewaardeerde Neutra-lijn.
In tegenstelling tot wat ons wisselvallige klimaat misschien doet vermoeden, is België een van de pionierslanden op het vlak van design buitenmeubelen. Het Limburgse Tribù stond mee aan de wieg van trendy, kwalitatieve meubelen voor tuin en terras. En mét renommee want het merk wordt verdeeld in 44 landen en was de eerste buitenmeubelfabrikant die werd toegelaten op het prestigieuze Salone del Mobile in Milaan. Trendsetter en pleitbezorger van het buitendesign.

DOOR LEENTJE DE LEEUW

De sector van outdoordesign is ‘booming business’ en succes is altijd een vliegwiel voor nieuwe producenten. Het verhaal van Tribù is anders omdat het gegroeid is vanuit een importeur-agent van tuinmeubilair. Discrete luxe, technische perfectie en onberispelijke kwaliteit werden het uitgangspunt om zelf producten te gaan uitdenken. Tot op de dag van vandaag is het een handelsmerk van Tribù om enkel duurzame materialen van hoogwaardige kwaliteit te gebruiken.

De eigenlijke productie van het Limburgse bedrijf mag dan al uitbesteed worden aan industriële specialisten in België of andere West-Europese landen, voor de teak en geweven onderdelen is Tribù aangewezen op Zuidoost-Azië waar het speciaal daartoe opgerichte Tribù Asia dezelfde West-Europese kwaliteitsstandaard hoog tracht te houden. Daarin schuilt ook een wezenlijk verschil met sectorgenoten, want het is een engagement dat het pure productie-efficiëntie overstijgt. Bijkomend voordeel van een multinationale productie is dat de buitenmeubelen alle wereldklimaten weerstaan en door hun perfecte afwerking, verfijnde details en vooral zitcomfort ook gretig binnenshuis worden gebruikt.

BELGISCHE DESIGNERS

Van het interieurdesign leerde de Tribù-topman Lode De Cock dat externe designers een zegen kunnen zijn om op die manier zuurstof te geven aan het merk. Naast huisdesigner Wim Segers werkt Tribù regelmatig samen met andere Belgische designers die snel meegaan in de optiek van het merk. Ontwerpen voor een hoogstaande, gereputeerde wereldspeler betekent een dankbaar forum waar je geen néé tegen zeggen kan. Voor 2010 combineert de nieuwe Mirthe-collectie de vertrouwde tijdloze, zuivere lijnvoeringen met een speels accent. ‘Minimalisme met een eigenzinnige twist’, heet het daar.

Met de nieuwe kleuren lila en violet ogen de Mirthe-buitenmeubelen verrassend strak en sexy, het verraadt ook de hand van de Gentse designer Fabiaan Van Severen. Hij koos bewust voor aluminium: stevig, licht, volledig recycleerbaar en ideaal voor buiten. Het vanzelfsprekende design – fris maar doordacht, hedendaags maar universeel – leent zich even goed voor gebruik binnen en de uitstraling van de bank en tafel is vriendelijk en speels. De rondingen maken het ontwerp dan weer heel comfortabel. Wim Segers vervolledigde deze collectie met twee stoeltypes en de hele Mirthe-lijn is gepoederlakt, zodat er een optimale corrosieweerstand is. Bovendien zijn de meubelen licht en gemakkelijk in gebruik. Niemand wil zich een breuk tillen toch?

Outdoordesign is overigens snel volwassen geworden met steeds meer oog voor het totaalplaatje en onontbeerlijk daarin zijn de accessoires. Stijlvolle buitenmeubelen vragen immers om meer. En ook dat heeft Tribù snel gedetecteerd door een nieuwe lijn accessoires op de markt, met eenzelfde sobere, strakke vormgeving. Zo is er de buitendouche: fraai uitgewerkt in rechte lijnen, geëlectropolijst en met een witte acryl voet.

Niets zo heerlijk als een lekker fris drankje terwijl je in de tuin zit. Zeker met de ‘Cooler’, een uit de kluiten gewassen ijsemmer om je drankjes koel te houden, binnen handbereik.

Naast Wim Segers en Fabiaan Van Severen wist Tribù vorig jaar de internationale belangstelling te wekken voor de Neutra-collectie van de Belgische sterarchitect Vincent Van Duysen. Als architect kan hij al de nodige adelbrieven voorleggen met tal van nationale en internationale projecten, ook op het vlak van productdesign kan hij op heel veel waardering rekenen. Neutra is bovendien ook ‘100% made in Belgium’ en weerspiegelt perfect de designvisie die Vincent Van Duysen en Tribù delen: sobere elegantie en doordachte detaillering voor discrete luxe.

Naast de consumentenmarkt waarin Tribù potten breekt, wil het Zutendaalse bedrijf zich in de toekomst meer gaan concentreren op de internationale projectmarkt. Het bedrijf verwezenlijkte al een heel aantal mooie projecten bij buitenlandse bedrijven zoals bij BBC, Air France en heeft het producten geleverd aan verschillende luxehotels van Singapore tot de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Afrika tot Japan.

La Coquillade in het Zuid-Franse Gargas bijvoorbeeld – een charmant luxehotel dat zijn eigen wijn produceert en tot de Relais & Chateaux groep behoort – heeft een zwembad dat omzoomt is met de loungers uit de Terra collectie en elk kamerterras heeft Terra stoelen. Smaakmakers van vakanties zijn het. In het prestigieuze St Regis Hotel in Singapore zijn het dan weer de Natal Loungers die je aan het zwembad aantreft én met een exportratio van 62% van de totaalomzet is de kans groot dat je je op vakantie op een Tribù neervleien kan.

VAN FAMILIEBEDRIJF TOT WERELDSPELER IN 5 STAPPEN

1

Tribù® is ontstaan uit het bedrijf ‘De Cock nv’ dat in 1966 opgericht werd door Henri De Cock, importeur en agent van tuinmeubilair voor de Belgische markt.

2

In 1987 neemt zijn zoon Lode het management over en al snel start hij met de ontwikkeling van een eigen merk met een missie: modern, hoogwaardig buitenmeubilair met een exclusief, maar vertrouwd en tijdloos design. Dit was een vernieuwende aanpak, zeker omdat in die tijd tuinmeubelen niet meer waren dan teakmeubelen met een klassiek design of smakeloos plastic tafels en stoelen.

3

Lode De Cock vraagt designer Wim Segers om een collectie te tekenen. Tot dan werkten enkel producenten van binnenmeubelen met designers en het maakt Lode tot een van de pioniers van een nieuwe buitenmeubelcultuur waarin de tuin en het terras het verlengde van het huis worden.

4

In 1998 stopt hij alle importacitiviteiten en geeft hij een nieuwe naam aan het bedrijf Tribù®’, Italiaans voor ‘volksstam’. Tribù is nog steeds een familiebedrijf, want ook twee van Lode’s zonen stappen mee in de zaak.

5

Met een omzet van 13 miljoen euro rekt het bedrijf één miljoen euro uit voor marketingdoeleinden om de boodschap uit te dragen. Het vergt lef, volharding en vooral een open blik op de globale economische realiteit.

Eerdere Artikelen