TREND WELLNESS@HOME

Zo zalig het is om even de dagelijkse sleur te doorbreken en te genieten van een bezoek aan sauna, stoombad of whirlpool; zo moeilijk is het soms om dit in te plannen in je agenda. Geen toeval dus dat steeds meer mensen kiezen voor een privé-wellnessoord, een oase van rust in je eigen huis. Maar hoe begin je daaraan?

DOOR LEENTJE DE LEEUW

Specialist ter zake Carlo De Cock wijst op de resultaten van een enquête op Batibouw waaruit bleek dat maar liefst 8 op 10 aspirant-bouwers een plaatsing van een sauna voorzag in zijn nieuwbouw. “Niet alleen sauna’s zijn goed ingeburgerd, ook de whirlpools winnen aan belang,” zegt Carlo De Cock. “De meeste klanten voorzien een vrijstaande plaatsing buiten, maar toch wordt 20% in de woning ingebouwd in een speciaal daarvoor voorziene wellnessruimte. Niet zelden wordt dit gecombineerd met sauna en/of een stoomcabine, een douche, fitnessruimte, loungeruimte, televisie en zelfs open haard.”

TIPS VAN DE VAKSPECIALIST

Klinkt goed, maar erg goedkoop is dit niet te noemen. Tenzij je misschien gezegend bent met flink wat doe-het-zelf-talent en kan besparen op de installatie. “Een kwalitatieve sauna in zelfbouwpakket heb je al voor minder dan 3.000 euro,” aldus Carlo De Cock. “Voor een goede spa moet je toch rekenen op een startbudget van net geen 10.000 euro. Kwaliteit heeft nu eenmaal een prijs. Een goedkope whirlpool betekent meestal: zeer beperkte massagemogelijheden en vooral een veel hoger verbruik tot vijf keer hoger dan dat van een kwaliteitsproduct.” Hou bij de aankoop dus zeker rekening met het verbruiksaspect.

De specialist wijst verder nog op het belang van nutsvoorzieningen, want zowel voor een sauna als voor een whirlpool of stoomcabine is een vrij groot vermogen noodzakelijk. “Steek daarom zeker eerst je licht op bij een vakman,” klinkt het. “Andere aandachtspunten zijn natuurlijk de afwerking van de ruimte waarbij je maar beter kiest voor een vochtbestendige afwerking zoals badkamers dat vergen. Zeker met een whirlpool is het aan te raden om een kleine ontvochtiger te laten installeren. Maak je wellnessruimte ook groot genoeg zodat je er enkele zetels kan plaatsen om heerlijk te relaxen tussen twee saunabeurten door.”

ARCHITECTUUR VAN HET WELBEHAGEN

Wanneer je een whirlpool in je tuin of op je terras wil, zorg dan voor een afdak en liefst twee afgeschermde zijden zodat je uit de wind blijft. Voor het gebruikscomfort is het erg nuttig om ergens een hoekje te voorzien met een infraroodlicht. Waarom? Zo kan je je badjas laten voorverwarmen. “Het is net als het buiten koud is dat je dubbel geniet van je whirpool én al zeker als je nadien een behaaglijk warme badjas kan omslaan.”

Voor het uitdenken van je thuiswellness is het altijd goed om inspiratie op te doen in een professionele wellness. Bij Thermen Sané in Tongeren koos men bijvoorbeeld voor de minimalistische aanpak. De architectuur als onderdeel van het welbehagen is dan ook weloverwogen gekozen. “Natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen hebben een rustgevende uitwerking. Door ook alles zeer strak en rechtlijnig te maken, creëer je visuele rust die een gunstig effect heeft op de mentale rust,” zeggen ze bij Sané. Hoekjes en kantjes laat je dus maar beter achterwege.

Over kleurenpsychologie en het effect van verlichting zijn al heel wat wetenschappelijke studies verricht, dus ook dat kan je vooraf maar beter goed inplannen. Indirect licht, een belangrijke sfeerbepaler, moet je immers in planfase uitwerken. “Bij Sané heeft architect Remy Lamens in nauw overleg met ons management gewerkt, vooral dan om technische ruimtes met pompen en machines goed in te plannen. Uiteraard is dat in een thuissituatie anders, toch is een goede architect een meerwaarde.” Wees dus niet zuinig op de architectuur of het interieur, noch op de kwaliteit van de sauna of whirlpool. Wellness is immers meer dan de som van je installatie en vrije tijd.

Eerdere Artikelen