Boomlange vikings en hoogblonde zeemeerminnen, het is een cliché dat aan de Scandinavische landen kleeft. Ook al zie je ze er wel lopen, ze bepalen allerminst het straatbeeld. In de grootsteden wemelt er een bont allegaartje met flink wat Aziatische looks. Op zoek naar de ziel van Stockholm.
Wie het oude stadsdeel Gamla Stan in de Zweedse hoofdstad bezoekt, zal vreemd opkijken. Nagenoeg elk winkeltje wordt er uitgebaat door een oosterling. Vreemd omdat je er onder meer houten mokken uit Lapland vindt en het is zeer de vraag of de verkopers ooit al van die origine gehoord hebben. Anderzijds houden zij met hun gezellige shops wel de pittoreske oorsprong van de stad levendig.
ARCHIPELAGO
Niet alleen de locals zijn een mengelmoes, ook architecturaal lijkt Stockholm een verzameling beelden uit andere grootsteden. Gelijkenissen met Praag en Amsterdam zijn nooit veraf: statige gebouwen en veel (en vooral heel zuiver) water. Hier en daar een visser zien staan die een zalm probeert te verschalken, is dan weer opmerkelijker voor een grootstad.
Vanuit de haven vertrekken honderden bootjes naar de archipelago, een verzameling eilandjes die verspreid liggen tussen de stad en de Baltische zee 60 kilometer westwaarts. Een niet te missen uitstap, omdat je er kan staren naar de peperdure optrekjes van de beter gegoede Stockholmer, maar vooral omdat er heel wat fantastische restaurantjes te vinden zijn.
LANGKOUS EN HOLGERSON
Een korte wandeling op Fjäderholmarna brengt je helemaal in de schilderachtige sfeer van de ‘Kinderen van de Zoutkreek‘, de legendarische tv-reeks uit de jaren ‘60 geschreven door Astrid Lindgren, de vrouw die met haar verhalen zelfs in de ergste zeurpiet het kind terug kon boven halen. Rond haar werk is een museum gebouwd, Junibacken, en dat ligt in Djurgarden, nét buiten de haven van Stockholm. Het is een doe-museum, waar je helemaal ondergedompeld wordt in de olijke sfeer van Pipi Langkous of Nils Holgerson die op zijn gans de wereld rondvliegt.
Voor verwondering op een volwassener niveau moet je vlak daarnaast het Wasamuseum bezoeken. Daar ligt een eeuwenoud fregat dat jaren geleden uit het water werd gehesen en volledig is gerestaureerd. Dit museum is een van de meest indrukwekkende dat we ooit zagen. Een must.
Brommen en snurken
Iéts buiten het stadscentrum vind je Långholmen, een voormalige gevangenis waar je in tegenstelling tot vroegere tijden moet betalen om er te overnachten. Het is een wat hallucinante plek, met een typische, rigide architectuur die doet huiveren. De lange gangen in verschillende etages zijn wat je van een penitentiaire instelling verwacht.
De oude cellen zijn nu niet al te dure kamers, soms met twee smalle klapbedjes boven elkaar en tralies voor het raam. Dus lekker lepeltje liggen is er niet bij, maar het draagt wel bij tot een unieke hotelervaring. Voor het comfort is er wel een nieuwer hotelgedeelte, maar eerlijk gezegd, is dat veel minder spannend.
Hedendaags design – en dan vooral heel bijzonder licht – maken van het Nordic Light Hotel bij het centraal station een unieke ervaring. Elke kamer is er immers voorzien van een verlichtingssysteem dat speciaal ontworpen werd om een verrassende sfeer te creëren. Daarnaast biedt het hotel ook een aantal lichttherapieën aan waar onder meer huid, bloedsomloop en spieren deugd van zouden ondervinden. Wat er ook van zij, het Nordic Light is wel een feelgood ervaring in een strak kader. Mooi om weten is dat de verlichte geesten van het Belgische DARK bij dit project betrokken waren. Ga in dit hotel ook een sapje of vodka drinken in de Absolut Ice Bar. Deze kroeg is geïnspireerd op het fameuze ijshotel in Jukkas Järvi, en zelfs in putje zomer kan je hier een ijselijk stapje in de poolwereld zetten.
Het grootste en ronduit meest spectaculaire hotel in Stockholm – het Clarion Sign – ontsproot dan weer uit het creatieve brein van ’s lands toparchitect Gert Wingårdh. Het ligt pal in het centrum en vlakbij de verbinding met de luchthaven. De hallucinante ruimtes worden er opgevuld met ontwerpen van onder meer Arne Jacobsen, Bruno Mathsson and Alvar Aalto. Zeg maar het neusje van de Scandinavische designzalm. Ja, dit lijkt een businesshotel en dat is het ook voor een groot deel. Toch ontsnapt Clarion aan het koele en routineuze waar businesshotels al te vaak in vervallen. Bovenop het dak is het genieten in de spa, met een openluchtzwembad inclusief een uitzicht op de woelige stad.