Simpel is het nieuwe slim

Wabi. Met die term duiden de Japanners de eenvoud, de onbevangenheid en de rust aan. Het is een filosofisch principe. Een levenshouding om je enkel nog met datgene bezig te houden wat er echt toe doet. Een pleidooi voor de eenvoud der dingen. In 2011 wordt alles eenvoudig.

Door CHRISTOPHE DE SCHAUVRE

Even een bekentenis. Ik heb een iPhone en ‘s morgens schep ik er een vreemd genoegen in om, nog in bed liggend, al even te kijken welke mails er zijn binnengekomen. Wat de headlines zijn van de kranten en onderweg naar de badkamer alvast snel even bijlezen wat er op twitter is gezegd en aangezien ook Facebook daarmee gesynchroniseerd wordt, heb ik ook dat alvast mee. Ik zou nog even kunnen doorgaan over mijn informatiehonger, maar wat heeft u aan deze indiscreties?

Niemand blijft bespaard van de dagdagelijkse stortvloed aan informatie. Het is zoals een regendouche: als je er naar staat te kijken, is het een zinloze stroom; maar je kan er ook onder gaan staan en ervan genieten. Net zo met die informatiestromen, waar je pas echt plezier aan beleefd als je het op je hoofd laat klateren. Verfrissend of niet, dat bepaal je zelf. Maar een smartphone is beslist een handzaam apparaat om altijd en overal, alles beschikbaar te hebben. Zen is dat niet en wabi al evenmin. Dus kan het anders. Kan het anders?

Kies een DUMBPHONE

De John’s Phone is een gsm waarmee je kan bellen. Ja, en? Er is geen en. Je kan ook gebeld worden, maar daar houdt het op. De John’s Phone staat haaks op de niet te stuiten opmars van de smartphones.

De idee van John’s Phone komt van Diederikje Bok en Hein Mevissen van het Amsterdamse reclame- annex ontwerpbureau John Doe. Ze zijn al in 2006 begonnen met het idee te ontwikkelen en je kan je niet indenken hoeveel voeten het in de aarde had om de telefoon te krijgen zoals die nu is. Helemaal Wabi. Een eenvoudig, duidelijk model, grote toetsen en een display aan de bovenkant dat alleen maar cijfers toont zoals een semafoon.

De John’s Phone kan tien nummers opslaan in het geheugen. Daar redt u het niet mee? Geen probleem. Aan de achterkant zit een plastic klepje waarachter een boekje zit. Een authentiek boekje om telefoonnummers in neer te schrijven. En noem deze Phone maar eens stom, hij biedt wel een pen die perfect in de hoek van de telefoon is ingewerkt. Zo een exemplaar dat je kan uitschuiven en ook wel bij de hightech-broertjes als HTC aantreft, maar dan mét inkt.

Mooier wordt het nog als je dat boekje gaat doorbladeren. Er zitten immers pagina’s tussen die het mogelijk maken om te sms’en. Hoe? Ik dacht dat die John’s Phone dat helemaal niet kon? Is ook zo, daarom heb je speciale pagina’s met uitkniplijn waarop je enkele lijntjes tekst kan schrijven én opsturen. Dat heet sms’en toch, slow sms’en. Er zijn ook games in verwerkt, zoals oxo: kan je zelf kruisjes tekenen.

Op wie mikken ze dan eigenlijk met die John’s Phone? Op een stel jonge hipsters die plots de heilige leer van de wabi aanhangen? Ook ja. Deze dumbphone is een stuk design, het valt op. Sowieso. Ook met het verhaal maak je indruk. En de eenvoud van deze gsm zal heus wel een hele generatie ouderlingen weten te bekoren omdat ie zo eenvoudig is. Ook voor de actieve sporters is het ideaal én voor zij die op vakantie gaan of een festival bijwonen… Het is een designstatement dat helemaal klopt, want het plastic kleinood ziet er goedkoop – of beter – pretentieloos uit. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren én recent werd een gold edition gelanceerd, dat is al helemaal uitpakken met zo een klomp goud.

Er is al een witte – of beter snow

www.johnsphones.com

SYNCHRONISEER JE AGENDA MET PAPIER

Back To paper heet de gloednieuwe collectie agenda’s en notebooks van Brepols en daarmee willen ze hulde brengen aan het papieren medium. Het leven van alledag is al zo hectisch dat het bijna heilzaam is om je pen ter hand te nemen en zo je agenda – en gedachten – te organiseren.

De collectie bestaat uit een serie agenda’s voor 2011 en een serie notebooks telkens verkrijgbaar in volgende formaten: A4, A5 en B7. Brepols liet de art direction voor deze Back To Paper over aan Geoffrey Brusatto, Limburger en een van de beste grafisch vormgevers van ons land. Brusatto: “Brepols nam contact met me op met de vraag om een moderne agenda te ontwikkelen die tegelijk genoeg ruimte liet om aantekeningen te maken en ook in structuur de vrijheid laat aan de gebruiker om te personaliseren.”

Brusatto bedacht een klassiek ogend schrift met zwarte kaft met binnenin een strakke structuur met bijpassende typografie in fris blauw. “De kaft is discreet gehouden. Het zwarte karton laat de gebruiker vrij om het al dan niet te gaan personaliseren. Binnenin is de tijdsaanduiding tot een minimum herleid. Er staat onder elke datum telkens een icoontje in de vorm van een boek. Dat is bedoeld om je notities te indexeren. Alle pagina’s zijn genummerd dus je kunt verwijzen naar een pagina in je agenda, of in een ander schrift dat je zelf een nummering meegeeft,” aldus de art director.

De weloverwogen structuur van deze Back To Paper-schriften omschrijft Geoffrey Brusatto zelf als een ‘padstructuur’. “Hoe groter het formaat, hoe meer mogelijkheden je als gebruiker krijgt. Er is een stikkervel met zelfklevende indextabs die je zelf kan invullen of met het alfabet zodat je een telefoonboekje kan maken.”

Met dit soort uitgesproken designers-notaboekjes wordt snel de link gelegd met Moleskine. Toch is Brusatto erin geslaagd de Back To Paper anders te positioneren. Het is niet de bedoeling van Brepols om met Moleskine te gaan concurreren – Brepols verdeelt immers zelf Moleskine. Wél om een ander publiek aan te spreken. De gebruiks-vrijheid om deze schriften en agenda’s te personaliseren of te indexeren maakt het zowel interessant voor zakenmensen die een discrete agenda willen als voor de early adopters die vinden dat Moleskine te mainstream is geworden.

www.brepols.com

Eerdere Artikelen