SFEERVERSLAG VAN DE PRESTIGIEUZE OLDTIMERRALLY – Zoute Grand Prix

In Knokke werd voor de tweede maal op rij de Zoute Grand Prix georganiseerd. De prestigieuze oldtimerrace verzamelde goed 150 exclusieve wagens met als hoogtepunt de ‘Concours d’elegance’. Wij stuurden de nooit van snedige metaforen verstoken journaliste Katrin Swartenbroux en autofanaat/fotograaf Filip Meutermans op pad voor een hoogst eigenzinnig sfeerverslag.

“Voor Knokke zijn er opvallend weinig kleine hondjes aanwezig, al zouden die wellicht in de motoren gezogen kunnen worden. Bovendien is dit geen typisch chichi(huahua)-event.”

DOOR Katrin Swartenbroux (TEKST)

Filip Meutermans (foto’s)

Knokke eind oktober, half acht op een zaterdagochtend. Een INVICTA Low Chassis “S” van bouwjaar 1931 staat aan de pomp van een Q8 tankstation en oogst veel bekijks. Het lijkt onwezenlijk dat zo’n prestigieuze automobiel rijdt op banale Super98 in plaats van op minerale olie, aanmaakkolen of desnoods zelfs houtblokken, maar de bestuurder schijnt zich niet bewust van de nieuwsgierige blikken. Na zijn dorst gelest te hebben, rijdt de wagen van de Kustlaan naar de zeedijk. Aan de RiverWoods Beach Club zal immers de Zoute Grand Prix van start gaan, een unieke oldtimerhappening die de mooiste wagens van over het hele land heeft gelokt. Organisatoren Filip Bourgoo en Philippe Van de Ryse zullen de ingeschreven wagens langs de mooiste plekjes van de Vlaamse polders loodsen, doorspekt met tijdritten en lunches op unieke locaties. Toen de Zoute Grand Prix vorig jaar voor het eerst plaatsvond, werd het een gigantisch succes, bijgevolg hebben Bourgoo en Van de Ryse behoorlijk diepe bandensporen te vullen. maxLife nam een kijkje op deze gevreesde second impression, en zag dat het goed was.

De zeedijk gonst en bromt van opwinding. De deelnemers van de tweede editie van de Zoute Grand Prix hebben nu eenmaal hoge verwachtingen. Na het succes van vorig jaar is de opkomst nog groter, maar de organisatie hoeft zich vooralsnog geen zorgen te maken. Tijdens dit drukke verzamelmoment loopt alles nog steeds – onze excuses voor de voorspelbare woordspeling – op wieltjes. Het lijkt wel alsof Bourgoo en Van de Ryse zelfs een deal hebben weten te sluiten met de weergoden: de vroege ochtendzon flirt met een wolkeloze hemel en kleurt het decor in een prachtig goudroze ochtendlicht. Onze fotograaf is alvast opgetogen, en de deelnemers wrijven verkneukelend in hun handen. Op de zeedijk staan verschillende oldtimers te pronken, hun tijdloos design en zorgvuldig onderhouden koetswerk trekt de aandacht van enkele joggers en vroege wandelaars. Porsches, Aston Martins, Bentleys, Delahayes, Jaguars en oude BMW’s vormen een fraaie polonaise die zelfs in het autominnende Knokke nog niet vaak gezien is.

KENNERSOGEN

De co-piloot van een fraaie blauwe Bugatti T35 neemt voor het vertrek nog even geconcentreerd het roadbook door, een noodzakelijke tool waarin iedere bocht en wegafwijking vermeld staat. “Deze auto heeft 1925 als bouwjaar, en is een van de oudste wagens hier aanwezig,” aldus co-piloot Jean-Charles Garrot die nauwelijks van de papieren op zijn schoot opkijkt. Benieuwd hoe die het gaat doen tijdens het toch wel bochtige polderparcours. Even verderop valt het kennersoog van onze fotograaf meteen op een Porsche 550 Spyder, die zo goed onderhouden is dat hij er fonkelnieuw uitziet. Piloot Wim Van Gierdegom koestert dan ook zijn wagen, die de vermaarde 24h van Le Mans nog heeft meegemaakt. In deze wedstrijd vielen in 1955 meer dan 80 doden, maar Van Gierdegom weet ons te vertellen dat de toenmalige bestuurder nog steeds in leven is.

Alsmaar meer mensen komen opdagen om deze bijzondere promenade van wagens te zien vertrekken. Vrouwen, kinderen, vrienden en toevallige passanten kijken verlekkerd naar al die charmante carrosserie die staat te blinken in het ochtendlicht. Voor Knokke zijn er opvallend weinig kleine hondjes aanwezig, al zouden die wellicht in de motoren gezogen kunnen worden. Bovendien is dit geen typisch chichi(huahua)-event. D’accord, de auto’s kosten enkele duiten en de sponsors zijn behoorlijk vermaard, maar het woord prestigieus lijkt hier eerder op zijn plaats. De ons kent ons van hogere kringen is vandaag verbonden door een gezamenlijke passie voor oude wagens, niet door het logo op een kasjmieren v-halstrui. Iedere deelnemer kent het bouwjaar en het chassisnummer vanbuiten, en vertelt met vuur in zijn ogen over de geschiedenis van hun wagen. Ze staan te trappelen om te vertrekken.

ONDER DE ROLEX

De geur van benzine en een occasionele sigaar vullen het geronk in onze oren aan. We zien heel wat passeren aan de startplaats. George Leekens is co-piloot van een oude BMW 328 Roadster, Jan DeClerck rijdt voorbij in een Dellage DS Tourer en uiteraard zijn ook Philippe Quatennens en Jeffrey Van Hooydonk present in een Porsche 550 Spyder 1500 RS die volkleeft met stickers van eerdere rally’s.

Oldtimer na oldtimer rijdt onder de gigantische rolex-klok door. Iedere minuut vertrekt een ander fraai staaltje techniek en onderhoud de polders in. De ene met brullende vaart, de ander al aarzelend sputterend, maar allemaal met evenveel goesting. Vanaf de bocht aan de Oosthindestraat zullen de wagens een geheim parcours volgen, zo exclusief dat zelfs wij bij maxLife er niet achter zijn gekomen. U hoort ons echter niet klagen, we waren zeker uit de toon gevallen met onze Volkswagen Polo, en bovendien was er in de Kustlaan nog ander lekkers te spotten. Deze grote winkelstraat werd immers helemaal autovrij gemaakt en voorzien van allerlei podia waar de grootste automerken hun nieuwste modellen tentoon stelden. Terwijl de mannen zich tegoed doen aan blinkende velgen, stoere grills en opzichtige lak verdwijnen de vrouwen geruisloos in een van de vele winkels die de Kustlaan rijker is. Als manlief de nieuwste Aston Martin in overweging neemt, kan er vast wel een Hermèshandtas voor zijn vrouw af moet de tendens geweest zijn.

PARIS HILTON

Halverwege de Kustlaan spreekt een oudere man ons aan. “Jullie zijn van de pers hé, al gehoord wat er met die T35 gebeurd is? Vreselijk! Zijn bille is in de motor geschoten”. De man blijkt een hardnekkige Bugatti-fanaat te zijn en heeft net het nieuws vernomen dat het blauwe exemplaar van vanochtend in panne is gevallen en dus heeft moeten opgeven. “Een spijtige zaak,” aldus de oude man die Albert Lemaire blijkt te heten. Zelf heeft hij ook een Bugatti, een 57C Aravis met carrosserie van Letourneur et Marchand. Hij haalt een mapje boven met alle facturen en publicaties van zijn eigen oldtimer, die blijkbaar de Paris Hilton onder de Bugatti’s geweest is. Het vorstenhuis van Monaco, Caroline Bugatti, gasten van Villa d’Este en de bezoekers van de Bugatti’s Ceremony, allemaal hebben ze het koetswerk van Lemaire’s wagen gestreeld. De oude man is dan ook bijzonder in zijn nopjes met het event. Over auto’s praten, dat is zijn passie nu hij zelf niet meer kan meerijden. Met zijn mapje en ziel onder de arm geklemd verdwijnt hij weer de massa autoliefhebbers in, op zoek naar een gelijkgestemde geest.

Tegen 16h beginnen de eerste oldtimers de Kustlaan binnen te rijden, met een kleine apotheose aan de aankomst op het Albertplein. De wagens rijden een voor een het kleine podium op en worden begroet door luid gejoel en een handdruk van de organisator. Aan de vrolijke gezichten te lezen, is de dag zonder veel incidenten verlopen. Een enkeling heeft een zachte landing gemaakt in een grasberm, er zijn wat verbrande neuzen en sommigen hebben met een sputterende motor te maken gehad. Allemaal zijn ze het er laaiend over eens: deze tweede editie van de Zoute Grand Prix was meer dan geslaagd.

DUBAI

Tijdens de champagnereceptie weten we Belgisch autocoureur Jeffrey Van Hooydonck bij de kraag te grijpen. Deze jonge oude rot in het vak heeft al heel wat autohappenings op zijn naam staan, maar steekt Bourgoo en Van de Ryse toch een pluim op hun hoed. “De Zoute Grand Prix is een heel tof en vooral goed georganiseerd event,” aldus Van Hooydonck. “Prachtig landschap, geweldige weersomstandigheden en zeer toegankelijk voor het grote publiek.”

Niet ver van Van Hooydonck staan Stefaan Vandecasteele en Marc Behaegel enthousiast mee te knikken. De Kortrijkenaars hebben een fantastische dag beleefd in hun Mercedes-Benz 300 SL Roadster, en zijn vooral zeer te spreken over de goede catering. Dat mag ook wel, want Bourgoo en Van de Ryse kiezen keer op keer voor sterrenchefs, ook voor de lunches langs de baan. Deze sterke organisatie en het feit dat de bezielers prat gaan op kwaliteit heeft natuurlijk zijn gevolgen. Nippend van een glas champagne staat Thomas Lheureux goedkeurend het gebeuren in zich op te nemen. Lheureux is een business development manager die van Dubai speciaal is afgezakt naar Knokke. “Dit is een zeer interessant event voor mijn klanten, ik moest echt eens een kijkje komen nemen,” verklaart Lheureux zich. “Wat ik zie, bevalt me,” grijnst hij een rij parelwitte tanden bloot.

PIKDORSER

Een bekend gezicht lacht ons toe vanuit de menigte. Ronald Cryns en zijn vrouw Reinhilde, die een autozaak hebben in Mortsel, waren dit weekend ook van de partij. Voor de Zoute Grand Prix hebben ze hun Lagonda M45 uit 1934 nog eens uit de garage gehaald, want Ronald Cryns heeft maar liefst drie oldtimers. “Drie wagens, jawel, maar ik heb maar een vrouw,” lacht Ronald terwijl hij liefkozend zijn arm rond zijn echtgenote slaat. Reinhilde is al jaren zijn co-pilote en heeft de passie voor auto’s dankzij haar man te pakken gekregen. Vorig jaar hebben ze hier nog een prijs in de wacht gesleept, maar dit jaar vrezen ze er wat voor. “We hebben een paar keer pech gehad toen we achter een pikdorser en daarna achter een paardenkoets terechtkwamen,” vertelt het echtpaar. “Maar ach, we hebben een fantastische dag achter de rug, dan denk je gewoon niet aan winnen.”

Dat laatste schijnt de mentaliteit van een heleboel deelnemers te zijn. Hun ogen schitteren, hun handen liggen op de schouders van vrienden en bekenden en hun magen knorren reeds in het vooruitzicht van het feestmaal dat ze straks op de golfclub zullen verorberen. Tussendoor zullen de winnaars van de rally bekend gemaakt worden, maar niemand zit daar speciaal op te wachten. “De Zoute Grand Prix rij je voor de reis, niet voor de prijs,” vat Ronald Cryns het grappend samen.

Vorig artikel
Volgend artikel

Eerdere Artikelen