HUISBIOSCOOP – OPTIMAAL HUIVEREN EN ZWIJMELEN OP DE BANK

De donkere winterdagen zijn uitermate geschikt om je lekker op de bank te nestelen met een stapeltje kakelverse films. Al gedacht aan een upgrade van je kijkervaring, de aanschaf van een kloek geluidssysteem of misschien zelfs een heuse huisbioscoop? Enkele tips op een rijtje.

DOOR PAUL VERSTAPPEN

YouTube in de huiskamer

Struinen door het immense beeldarchief van YouTube-filmpjes is een leuk tijdverdrijf, weliswaar in kijkcomfort beperkt door de desk- of laptop. Het kan ook anders. Steeds vaker worden Blu-ray spelers uitgerust met een internetverbinding en meer fabrikanten krijgen het voor elkaar om ook internetcontent via de speler in de huiskamer te krijgen.

LG voorziet bijvoorbeeld een speciale YouTube-functie in de nieuwste BD390 (adviesprijs 330 euro) waarbij de spelers de filmpjes al dan niet draadloos van het net plukken en vervolgens worden ze desgewenst in ‘een wachtzaal’ van 1 gigabyte geplaatst. Uiteraard zijn de Blu-ray spelers ook voorzien van allerlei slimme toeters en bellen, zoals mogelijkheden om filmpjes en andere soorten bestanden te delen met vrienden. DViCO komt in deze prijsklasse met de handige TViX HD M-7000A-speler. Distributeur Jan-Hein Streppel: “De speler zorgt voor een comfortabele weergave van een complete mediabibliotheek, van MP3 tot familievideo’s gefilmd op een digitale camcorder. Door zogenaamde firmware-updates garandeert DViCO dat de speler ook toekomstige formats en ontwikkelingen aankan.” De DViCo-speler levert een gemakkelijke en betrouwbare verbinding met elke moderne televisie, terwijl oudere tv’s kunnen worden aangesloten via een composiet- of component video-output.

één systeem voor de hele familie

Vanaf een budget van zo’n 500 tot 1.000 euro ligt een krachtige dvd surroundset mét geïntegreerde receiver in het verschiet, waarbij het bioscoopgeluid uw huiskamer binnenkomt via slechts twee speakers in combinatie met een subwoofer. Een subwoofer zorgt daarbij voor de lage en zeer lage tonen, onder het bereik van de gewone woofer of lage frequentie-luidsprekers.

Philips brengt in deze prijscategorie bijvoorbeeld de Lifestyle hires-serie, waarbij instapmodel HTS 7200 een volledige HD-ervaring aan boord heeft. Het stijlvolle ontwerp met aluminium afwerking en de handige bediening via het touchscreen, garanderen een optimaal gebruiksgemak. Ook merken als Sony met bijvoorbeeld de F500, LG, Siemens, Samsung en Sharp bieden vergelijkbare sets aan.

Deze systemen geven zeker een extra dimensie aan de kijkervaring en binnen het budget gaat de kwaliteit er met rasse schreden op vooruit. ‘Echte’ surroundsystemen mét vijf luidsprekers en een subwoofer betekenen uiteraard nog meer en betere kwaliteit, maar ook meer gedoe met doosjes en kabels. Bovendien is de juiste plaatsing van de luidsprekers noodzakelijk met de frontspeakers links en rechts, de centerspeaker recht voor de luister- en kijkpositie en de twee resterende naast je luisterpositie of zelf beter iets achter je. Het streven naar optimale bioscoopkwaliteit vergt grotere investeringen in akoestiek én geluidssysteem.

HET OOG WIL OOK WAT

Wat baten speakers en spelers als het scherm niet je dat is. Informeer je zeker over de kwaliteit van deze of gene flatscreen want de dikte van het scherm heeft nauwelijks met de kwaliteit te maken. Overweeg je een aankoop, hou dan zeker LED in de gaten. De techniek achter Light Emitting Diodes (LED) bestaat eigenlijk al veertig jaar en maakt gebruik van kleine felle lampjes die een lange levensduur hebben en die sinds kort ook naar voren geschoven worden als dé vervanger van de gloeilamp.

Vanaf dit jaar is LED de nieuwe norm in tv-land. Sony wil vanaf volgend jaar zelfs een 3D-tv op de markt brengen, waarvoor je wel een zogeheten actieve bril nodig hebt om dat 3D-beeld te vormen. De nieuwe techniek staat alleszins garant voor erg hoge contrastwaarden, levendige kleuren en een laag energieverbruik. Contrastratio is al een goede graadmeter voor de prestaties van je tv-scherm want het geeft het verschil aan hoe groot de waaier kleurtinten is tussen het zwartste beeld en volledig wit. Terwijl 1000:1 betekent dat er slechts 1.000 verschillende tinten zijn, biedt 30000:1 heel wat meer variaties. Let wel, de meting van deze contrastratio is niet altijd even uniform dus een gezonde scepsis is geboden.

Tracht bij je keuze ook rekening te houden met de ruimte van je woonkamer en de positie van de zitplaatsen. Zijn deze min of meer rond het scherm gegroepeerd – in plaats van er pal voor – dan is een plasma-tv overigens nog steeds de beste keuze. LED-prijsindicatie? De Sharp LC52LE700E (een van de zuinigste LED-tv’s op de markt) kost 2.299 euro, voor de Philips 52PFL9740 (46 inch-uitvoering) moet u ongeveer 3.000 euro op tafel leggen.

LESS IS MORE

In de hoogste categorie liggen 50-inch LED-televisies en fantastisch vormgegeven sets op u te wachten. Het past misschien niet in elke huiskamer, maar een 50-inch televisie is wél de overtreffende trap van tv-kijken. Prijskaartje? 6.000 euro is een aardige richtprijs. Hierbij moet je wel rekening houden dat de kijkafstand van 3,8 tot 5,1 meter nodig is om er optimaal van te kunnen genieten. In de hoogste prijsklasse draait het om complete oplossingen voor het hele huis. Wat dat betreft beheersen Bose, Loewe en ook wel Bang & Olufsen de kunst van het weglaten tot in de puntjes.

Wie echt de puntjes op de i wil zetten, gaat nog een paar stappen verder. Wat te denken van specifiek zitmeubilair voor de thuisbioscoop, dat varieert van plaats besparende, traditionele bioscoopstoelen tot luxueuze elektrisch verstelbare fauteuils. Home Cinema Modules levert zelfs complete modulaire pakketten om iedere ruimte – vanaf 3 bij 3 meter – in uw huis te transformeren tot de thuisbioscoop van uw dromen. Wilt u filmklassiekers beleven in een decor van een antiek filmpaleis uit de jaren vijftig? Geen probleem. Met één druk op de knop worden de gordijnen geopend en de verlichting wordt zachtjes gedimd. Popcorn moet je zelf voorzien al kan echt alles, maar voor je het weet moet je toegangstickets gaan verkopen.

Eerdere Artikelen