Pascal Vossius: “We willen meer rust brengen in de stad door het centrum op een doordachte manier autoluw en de voetpaden op de Grote Markt dubbel zo breed te maken.”
Sint-Truiden ziet vele mogelijkheden in de toekomst. De stad wil zich nog meer profileren als middenstandstad en slim investeren in haar infrastructuur. Zo beschikt Sint-Truiden over een unieke positionering in Europa wat betreft de drone-industrie. “DronePort is het bewijs dat het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK) werkt,” stelt Pascal Vossius, eerste schepen van Sint-Truiden.
De eerste schepen van Sint-Truiden, Pascal Vossius, is bevoegd voor Lokale Economie, Tewerkstelling, middenstand en handel, Ruimtelijke Ordening en Wonen, Monumentenbeheer, het autonoom gemeentebedrijf AGOST, vzw Trud’Or, Citymarketing en Evenementenbeleid. Hij voelt als geen ander wat er leeft in zijn binnenstad en heeft een rechtstreekse lijn met de lokale handelaars en horecaondernemers. Op vlak van tewerkstelling en de ontwikkeling van de bedrijfswereld is zijn werk achter de schermen van onschatbare waarde. Zijn beleid zorgt voor een ondernemersvriendelijk klimaat in Haspengouw.
Brustem Bedrijven Park
Sint-Truiden investeer tfors in de vernieuwende drone-industrie. Samen met de LRM richtte de stad in januari DronePort op. Bovendien is de oude luchtmachtbasis in Brustem goedgekeurd voor vluchten met drones en komt er een incubatorgebouw. Zo zal DronePort een campus worden voor startende bedrijven en onderzoeksinitiatieven uit de dronesector. DronePort ondersteunt ook startende ondernemingen op het gebied van business, management en ondernemerschap. Pascal Vossius is enthousiast over de komst van DronePort. “Op termijn zal het project op deze 11 hectare van Brustem Bedrijven Park voor 300 extra banen zorgen. Daarnaast maakt de herbestemming van de site ook deel uit van een grote stadsvernieuwingsoperatie in Sint-Truiden en de verdere uitbouw van het economisch weefsel in de regio.”
Op de overige 25 hectare staat de bouw van een Dienstencentrum in de steigers.
Het stadscentrum
Ook als tweede middenstandstad van Limburg barst Sint-Truiden van ambitie. Het kernwinkelgebied werd afgebakend en de vernieuwing van het centrum moet het winkelcomfort verhogen. “We willen meer rust brengen in de stad door het centrum op een doordachte manier autoluw en de voetpaden op de Grote Markt dubbel zo breed te maken. Maar deze beslissing impliceert zeker niet dat het centrum autovrij zal worden.”
Om de middenstand en het winkelcentrum te ondersteunen, lanceert Sint-Truiden geregeld diverse projecten, die bij de betrokken handelaars op veel steun kunnen rekenen. “Het meest succesvolle project is Shop & The City, met in totaal 40.000 gebruikers. 310 handelaars nemen hieraan deel en verdelen zo digitale klantenkaarten, waarmee ze hun eigen acties introduceren. Daarnaast is er nog een gezamenlijke actie, waarbij de bezoekers elke maand kans maken om een auto te winnen. Deze initiatieven hebben een grote meerwaarde voor onze middenstand.”
Mooiste markterras van België
Geen enkel terras op de Grote Markt had een vergunning en dat creëerde in het verleden tal van problemen. “Samen met de herinrichting van de Grote Markt willen we een wettelijk kader creëren voor terrassen. We gingen samen met Stedenbouw en Monumentenzorg op zoek naar de beste oplossing voor dat probleem, zonder aan sfeer en gezelligheid in te boeten. De vijftien horecazaken aan de voorkant van het stadhuis krijgen een eenvormig, vergund terras. Het overdekte gedeelte van de terrassen wordt vijf meter breed. Het mooiste marktterras van België.”
AGOST
Als voorzitter van AGOST, het autonoom gemeentebedrijf, sleutelt Pascal Vossius dagelijks aan de vernieuwing en verfraaiing van de stad en gaat hij de strijd aan met verloederde stadszones. Zo is AGOST volop bezig met de ontwikkeling van de stationsomgeving, een van de grootste stedelijk operaties van Sint-Truiden. Op deze site komt een nieuwe leefomgeving met gebouwen die heel uiteenlopende functies hebben. Er is onder andere plaats voor een lagere school, een welzijnscampus, een vijftiental appartementen en een ondergrondse parking van twee verdiepingen. De totale kosten bedragen zo’n 30 miljoen euro.