Ondernemen in Bladel – Burgemeester Boy Swachten en OBGB-voorzitter Frits Oomen: “Grensoverschrijdende kansen liggen in deze regio voor het grijpen”

Burgemeester Boy Swachten en OBGB-voorzitter Frits Oomen: “We hebben heel nauwe banden met Kempische gemeenten in België, zoals Arendonk, Turnhout, Mol en Lommel.”
Burgemeester Boy Swachten en OBGB-voorzitter Frits Oomen: “We hebben heel nauwe banden met Kempische gemeenten in België, zoals Arendonk, Turnhout, Mol en Lommel.”

 

In Limburg en Vlaanderen doet Bladel in het Nederlandse Noord-Brabant bij velen vandaag nog geen belletje rinkelen. Maar daar komt verandering in. Boy Swachten, burgemeester van Bladel, en Frits Oomen, voorzitter van de Ondernemersvereniging Bedrijventerreinen Gemeente Bladel (OBGB), timmeren hard aan de weg om bedrijven uit de Nederlandse en Belgische Kempen met elkaar in contact te brengen. “Onder meer het nieuwe Kempisch bedrijvenpark van 170 ha in Bladel biedt daarvoor heel wat kansen,” vertellen beiden tijdens een gesprek.

Bladel telt 20.000 inwoners en bestaat uit vijf kerkdorpen: Bladel, Casteren, Hapert, Hoogeloon en Netersel. Die fusioneerden in 1997 tot de huidige gemeente. De ondernemingen hebben er zich gevestigd op de bedrijventerreinen De Sleutel, De Beemd/Leemskuilen, Hapert en het nieuwe Kempisch Bedrijvenpark.

“Bladel is het economisch hart van de Brabantse Kempen, gelegen tussen Tilburg, Eindhoven en de Belgisch-Nederlandse grens,” geeft burgemeester Boy Swachten aan. “We liggen precies in het midden van deze Brabantse Kempen, tussen de gemeenten Bergeijk, Eersel, Reusel-De Mierden en Oirschot. Op pakweg 20 km van Eindhoven zijn we een wezenlijk onderdeel van de Brainport Regio Eindhoven. We beschikken hier namelijk sinds jaar en dag over een grote kennis van metaalbewerking. Die knowhow heeft zich verbonden met ‘research & development’ en met de High Tech Campus Eindhoven. We ontwikkelen nieuwe dingen en kunnen ze zelf ook maken.”

Het gloednieuwe Kempisch bedrijvenpark heeft een omvang van 170 ha en richt zich tot grote industriële bedrijven.
Het gloednieuwe Kempisch bedrijvenpark heeft een omvang van 170 ha en richt zich tot grote industriële bedrijven.

 

Opvallend in Bladel is het Kempisch bedrijvenpark. “Dit nieuwe industrieterrein heeft een omvang van 170 ha en richt zich tot grote industriële bedrijven,” legt Boy Swachten uit. “De kavels van minstens 5000 m² zijn speciaal bedoeld voor grote Kempische ondernemingen die moeten of willen groeien. De realisatie van dit Kempisch bedrijvenpark heeft wat voeten in de aarde gehad, het was een moeilijke politieke discussie, maar we zijn erg blij dat het er is gekomen. Alles ligt klaar: wegen, infrastructuur, nutsvoorzieningen, glasvezelkabel,… Als bedrijf koop je er grond, je bouwt en dan is het ‘plug & play’, dan kan je je activiteiten beginnen.”

A67 Hapert_lowAfslag 29 van de A67

Dit Kempisch bedrijvenpark ligt vlak langs afslag 29 van de A67. Boy Swachten: “Voor wie vanuit Antwerpen richting Eindhoven en Venlo rijdt, ligt het daar aan de linkerkant. Zo’n op- en afrit aan je voordeur is inzake bereikbaarheid alleszins een stevige troef. Ook bedrijven van buiten de Kempen, zowel uit de rest van Nederland als uit België, zijn van harte welkom. Dit is een prachtig project om grensoverschrijdend wat voor elkaar te betekenen.”

“We liggen dicht bij de grens, de kansen om grensoverschrijdend te ondernemen en samen te werken liggen voor het grijpen,” vult OBGB-voorzitter Frits Oomen aan. “Sommige bedrijven ervaren wel nog een grens, maar de activiteiten over en weer groeien. Met het OBGB steunen we alle initiatieven in die richting.”

Burgemeester Boy Swachten: “We hebben heel nauwe banden met Kempische gemeenten in België, zoals Arendonk, Turnhout, Mol en Lommel. Met de Nederlandse burgemeesters in de Brabantse Kempen plegen we geregeld overleg over deze internationale en andere uitdagingen. We willen ons als regionale identiteit echt ‘branden’ en die contacten tussen onze bedrijven en die uit België voluit stimuleren. Er zijn plannen om een grensoverschrijdende burgemeestersbrug te organiseren.”

Ondernemerscafé

Kortom, de OBGB-slogan ‘Ondernemen doen we samen’ krijgt hier in Bladel wel een heel concrete inhoud. “We brengen onze ondernemers een achttal keer per jaar samen voor overleg, informatie en netwerking,” bevestigt Frits Oomen. “In het voor- en het najaar is er bijvoorbeeld telkens een ondernemerscafé met telkens 150 tot 200 deelnemers. Samen met de gemeente werken we echt aan een zo goed mogelijk ondernemersklimaat in Bladel. We hebben ook een maandelijkse nieuwsbrief, die erg goed wordt gelezen. Voorts hebben we als OBGB een actieve vertegenwoordiging in het Kempisch Ondernemers Platform, afgekort KOP, het platform dat zich bezighoudt met de sociaal-economische ontwikkeling in de Kempen. Samen met de andere deelnemende Kempische ondernemersverenigingen IGE, OVBRM en BOC behartigen we zo de ondernemersbelangen op bovenlokaal niveau.”

Eerdere Artikelen