Marly-Ann Spronken, Wellness Kliniek

“We leggen onszelf niet enkel interne, maar ook externe audits op”

Esthetische ingrepen zitten de laatste jaren onmiskenbaar in de lift: van liposucties over facelifts tot haartransplantaties… De drempel om in te grijpen wanneer we niet tevreden zijn met ons lichaam wordt steeds lager, de technieken steeds verfijnder. Maar waar moet je nu aankloppen voor zo’n ingreep? Waarin verschilt de aanpak van een privékliniek van die van een algemeen ziekenhuis? Marly-Ann Spronken, CEO van de Genkse Wellness Kliniek, maakt graag even tijd voor ons om een en ander op te helderen.
Marly-Ann Spronken, CEO Wellness Kliniek.
L.M.: Welke verschillen zijn er tussen een privékliniek en een algemeen ziekenhuis?
Marly-Ann Spronken: “Een goede privékliniek moet de patiënt enerzijds de zekerheid van een ziekenhuis en anderzijds de flexibiliteit van een privéonderneming kunnen bieden. De kleinschaligheid van een privéonderneming maakt dat de patiënt zich geen nummertje voelt. Het feit dat onze plastisch chirurgen zich uitsluitend bezighouden met esthetische ingrepen en het feit dat we geen zieke patiënten behandelen, waardoor de kans op kruisinfecties tot een minimum beperkt blijft, maakt voor veel patiënten het verschil. Een ander verschil, met de meeste ziekenhuizen, is de onafhankelijke extern gecontroleerde kwaliteit van zorg en de evaluatie van klanttevredenheid.”
L.M.: Hoe ziet u de verhouding tussen privéklinieken en ziekenhuizen in de toekomst verder evolueren?
“Uiteraard moet een goede privékliniek ook de back-up hebben van een groot ziekenhuis en aangesloten zijn bij een nationale bloedbank. Ik hoop dat onze verhouding, in de toekomst, nog verder kan reiken: een nauwere samenwerking, daar moeten we toch naar streven. Onze buurlanden zijn al zover. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen zijn er immers bij gebaat om bepaalde medische prestaties uit te besteden aan privéondernemingen. Voor sommige ingrepen is de infrastructuur van een groot ziekenhuis overkill; het is dan goedkoper of efficiënter om samen te werken met privéklinieken, zo ontstaat er geen wachtlijst voor dringende zorg.”
L.M.: Welke controleorganen bestaan er voor een privékliniek?
“Een privé-instelling is in principe aan dezelfde wetgeving onderworpen als een staatsinstelling. Maar er is meer; ziekenhuizen doen kwaliteitscontroles. De bloedbank in Leuven en de afdeling nucleaire geneeskunde van het UZ Gent zijn zelfs ISO gecertificeerd. Laboratoria moeten ook aan strenge kwaliteitseisen voldoen. De naam ‘kliniek’ staat in België helaas niet garant voor kwaliteitsvolle zorg. Iedere arts kan een praktijk opstarten en het ‘kliniek’ noemen; geen gekeurde infrastructuur of formeel kwaliteitssysteem nodig! Weinig of geen controle dus. In de Wellness Kliniek zorgen we niet alleen vrijwillig voor interne audits, maar leggen we onszelf ook externe audits, keuringen en inspecties op. Wij hebben nu zowel het ISO 9001- als het ISO 14001-kwaliteitscertificaat voor chirurgische en medische zorg. In 2000 waren we de eerste instelling wereldwijd, op het vlak van plastische chirurgie, die het ISO kwaliteitslabel behaalde. Bovendien is onze infrastructuur ook door de overheid vergund in de categorie ‘algemene ziekenhuizen’.
L.M.: 70% van uw patiënten komt uit het buitenland? Hoe komt dat?
“Buitenlandse zorgverzekeraars evalueren prijs en kwaliteit. Vandaar het hoge aantal buitenlandse patiënten dat door hun zorgverzekeraar naar onze kliniek wordt doorverwezen. Onze patiënten komen vooral uit de buurlanden, maar ook uit Engeland, de VS, …”
L.M.: De titel van plastisch chirurg is niet beschermd. Hoe kan de patiënt er toch zeker van zijn dat hij in goede handen is?
“Het diploma van plastisch chirurg is voor ons een basisdiploma. Esthetische chirurgie is een superspecialisatie waarin zowel plastisch chirurgen als algemeen chirurgen of andere artsen zich in kunnen bekwamen. Het is dus vooral de verdere specialisatie en ruime ervaring die telt. In de Wellness Kliniek werken vijf plastisch chirurgen. Elk van hen genoot, na het behalen van het diploma plastische chirurgie, uitgebreide verdere opleiding in het buitenland, omdat het aanbod van esthetische operaties daar een stuk hoger ligt en men zich dus meer diepgaand kan specialiseren. Wij selecteren onze artsen trouwens ook volgens ISO 9001-kwaliteitsprocedures.”

Eerdere Artikelen