Glas is een volbloed cradle-to-cradleproduct, dat wil zeggen voor 100% herbruikbaar zonder kwaliteitsverlies. Op één voorwaarde: het moet helemaal schoon zijn. Een kolfje naar de hand van Maltha Glasrecyclage.
Maltha Groep is de Europese marktleider in glasrecyclage. Het dochterbedrijf Maltha Glasrecyclage België recycleert jaarlijks zo’n 200.000 ton vlakglas, om het daarna terug te leveren aan de glasindustrie. “Wij verzamelen, sorteren en bewerken glasafval, afkomstig van verschillende bronnen,” legt general manager Eric Dirkx uit. “Met behulp van een geautomatiseerd proces halen we al het restafval eruit. De schone scherven dienen opnieuw als grondstof voor glasproducten.”
Hoog volume aan topkwaliteit
De vestiging in Lommel is als enige recyclageplant in de Benelux gespecialiseerd in vlakglas, zoals vensterglas, autoglas en spiegels. “Ons hele productieproces is erop toegespitst,” vertelt Eric Dirkx. “Daarom kunnen we op korte termijn een hoog volume aan topkwaliteit leveren.”
Zowel particulieren als kmo’s kunnen gratis glasafval aanleveren. “Voor grote hoeveelheden geven we zelfs een vergoeding,” zegt Eric Dirkx. “Zelf organiseren we geen glasophaling. Maar we werken nauw samen met regionale inzamelaars, zoals onze aandeelhouder Van Gansewinkel Groep.”
Streven naar minder afval
In onze sector is het noodzakelijk om te blijven ontwikkelen en om de productie voortdurend te optimaliseren. De glasindustrie stelt hoge doelstellingen, maar wij zelf ook. Maltha België streeft ernaar om tot een no-waste-plant uit te groeien. Momenteel gaat ongeveer 5% van ons afval naar de stortplaats en dat willen we in de toekomst nog verminderen door al onze afvalstromen om te zetten in nieuwe grondstoffen.”
Samenwerking in Lommel
Kmo’s gooien glas nog dikwijls bij het restafval. “Daar willen we verandering in brengen,” zegt Eric Dirkx. “Daarnaast zouden we ook als leverancier willen optreden voor glasbedrijven in Lommel. Onze scherven kunnen perfect dienen als grondstof voor lampen of zonnepanelen.”
Glasrecyclage in heel Europa
Naast de vestiging in Lommel, heeft Maltha nog zeven vestigingen verspreid over Nederland, Frankrijk, Portugal en Hongarije. Met 190 medewerkers recycleert de groep zo’n 1,4 miljoen ton glas per jaar.