JULES WABBES

Jules Wabbes, de in 1974 overleden Belgische designer, was op de Kortrijkse Design Biënnale INTERIEUR een opgemerkte gast. Dat klinkt misschien raar, maar laat duidelijk zijn dat het gaat om heruitgaven van producten van Wabbes.

BELGIËS GROOTSTE DESIGNER

De aandacht voor Jules Wabbes’ ontwerpen is vooral te danken aan de toegenomen belangstelling voor zijn meubels. Als hedendaags antiek wordt daar immers veel geld voor neergeteld, waaruit blijkt dat er nog steeds een markt voor is; maar bovenal dat zijn ontwerpen elke trend overstijgen. Wabbes had dan ook een bijzondere visie op de dingen en dat is Bulo niet ontgaan. Het wist een licentie te bekomen om Jules Wabbes’ meubelen opnieuw in productie te brengen en daardoor krijgen zijn tafels, stoelen, salon en kapstok een nieuw leven.

Bulo produceert niet alles zelf, ook Wever & Ducré doet haar duit in het zakje en zal de lampen die Wabbes maakte opnieuw in productie brengen. Bij Bic-Carpets op hun beurt hebben ze een Wabbes-tapijt voorgesteld en zo kan je een volledige huiskamer inrichten zoals Wabbes het destijds ook deed.

Het Belgische designicoon begon zijn carrière als antiquair en meubelrestaurateur maar evolueerde als autodidact naar een ontwerper die zowel actief was in industrieel design, constructie, inrichting en aankleding van kantoorgebouwen tot zelfs Sabena-vliegtuigen toe. Eind jaren ‘50 werd hij door het Staatsdepartement van Washington ingeschakeld om Amerikaanse ambassades in te richten en de hem kenmerkende, bijna Amerikaanse stijl, maakt dat zijn ontwerpen tot vandaag ware collectors items zijn, ook aan de overkant van de grote plas. In 1974 overleed deze selfmade-designer onverwacht aan kanker maar zijn oeuvre is fenomenaal en nog steeds actueel.

Recent bracht uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts een boek uit over Wabbes, geschreven door zijn dochter en kunsthistorica Marie Ferran-Wabbes. Het is een echt referentiewerk geworden met 264 pagina’s over diens leven en werk. Het rijk geïllustreerde boek geeft een inkijk in ‘s mans werk dat echt tot de absolute wereldtop behoorde. De biografie brengt niet zomaar hulde, het is een naslagwerk dat ernstig gedocumenteerd is. Toch is het naar ons gevoel het meest passende eerbetoon aan een van de grootste designers die ons land ooit heeft voortgebracht. (CDS)

Eerdere Artikelen