Isola Comacina Mogelijkheden van een eiland Salone Internazionale del Mobile

Terwijl ons land politiek op apegapen ligt, tekende het kruim van onze nationale design-wereld wel present in Italië voor het Salone Internazionale del Mobile. Onder impuls van de Brusselse designer Alain Berteau wist België zelfs een nevenevenement op te zetten op het Isola Comacina, een eilandje in het Comomeer, om daar een staalkaart te tonen van Belgisch design.

“Isola Comacina, een fantastisch mooi eilandje middenin het Italiaanse Comomeer waar de Belgische Consul in Milaan, François Cornet d’Elzius, twee huisjes op dat eiland nieuw leven wil inblazen door er architecturale en designimpulsen aan te geven,” zegt Alain Berteau. “De geschiedenis wil immers dat het Isola Comacina ooit Belgisch gebiedsdeel is geweest, het was een cadeau van de burgemeester aan koning Albert I als waardering voor de moed en het doorzettingsvermogen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De huizen die op het eiland staan, dateren uit 1935 en werden gebouwd door architect Pietro Lingeri en zijn gebaseerd op een plan van Le Corbusier.”

De Belgische Consul engageerde Alain Berteau om er als architect-designer en curator de twee huizen te gaan inrichten met Belgisch design. En Berteau zag meteen de mogelijkheden van het eiland. “Het is een mooi kader om er de meubelen van Maarten Van Severen voor Vitra samen te brengen met de lamp van Sylvain Willenz voor Established & Sons en dat op een huiselijk manier. Net zo goed wordt het tafelservies van Piet Stockmans, stukken van Vincent Van Duysen, Stefan Schöning, of bedlinnen van Olivier Strelli geïntegreerd. Voor de keuken konden we rekenen op de inbreng van Obemex en voor het keukenmateriaal op Demeyere. Kortom, het beste van België wordt op een eigengereide wijze in de verf gezet.”

Met dit uitzonderlijk evenement is de aftrap gegeven van een jaarlijkse afspraak voor Belgisch design aan het Comomeer, het steunt ook de wedergeboorte van een prachtige Belgisch-Italiaanse culturele uitwisseling. (cds)

Brussels designer Alain Berteau wist met de steun van de consul in Milaan het beste van het Belgisch design samen te brengen in een idyllische context: twee huizen uit 1935, gebouwd naar een plan van Le Corbusier.

Eerdere Artikelen