i4 Real Estate blaast ‘huisnijverheid’ nieuw leven in – “Synergie tussen woon- en werkgebied creëren”

Kristof de Smet.
Kristof de Smet.

Bij de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen, worden kleine ondernemingen en zelfstandigen wel eens vergeten. Met de ontwikkeling van het concept ‘huisnijverheid’ wil i4 Real Estate (lees: ‘eye for real estate’) relevante oplossingen voor deze doelgroep creëren. De vastgoedontwikkelaar uit Gent rolt die aanpak uit over verschillende projecten in Vlaanderen en krijgt daarin de steun van private investeerders.

M.M.: Waarom stappen investeerders en ondernemers graag mee in dit verhaal?

Managing director Kristof De Smet: “Die mensen krijgen iedere dag wel de kans om in te gaan op uitnodigende opportuniteiten, een combinatie van een mooi verhaal met een financieel rendement. Onze investeerders zijn op zoek naar meer: ze willen vaak zelf ook betrokken worden in de besluitvorming en vinden het belangrijk dat hun investering ook maatschappelijk relevant is, een meerwaarde genereert voor de omgeving. Daar zetten wij sterk op in.”

M.M.: In welke mate is het project Klein Dorlick in Hasselt daar een voorbeeld van?

“Deze ietwat in de vergeethoek geraakte zone van 4 ha tussen de Maastrichtersteenweg en de Diepenbekerweg leek ons een ideale zone om te herbestemmen tot ruimtes voor lokale ondernemingen en zelfstandigen. Dichtbij de stedelijke kern van Hasselt kunnen hun activiteiten hier duurzaam worden ingericht en georganiseerd. Wij zorgen er daarbij voor dat ze zich maximaal op hun core business kunnen oriënteren, en zo weinig mogelijk moeten bezig zijn met de administratieve en logistieke rompslomp die gepaard gaat met een nieuwe vestiging. Voorzieningen in water, energie, groenonderhoud, afvalbeheer en veiligheid worden gezamenlijk georganiseerd voor alle bedrijven in het park. Er is ook ruimte voor kwalitatief wonen naast de bedrijvigheid, waarmee de vraag van de kleine ondernemer en zelfstandige integraal kan worden beantwoord.”

M.M.: Ook in Roeselare (zone Beverbrugge) kiest u voor een gelijkaardige aanpak?

“Klopt, hier gaat het zelfs om een ontwikkeling van 8 hectare groot. Het komt er telkens op neer om inbreidingsgebieden duurzaam ter beschikking te stellen van lokale ondernemers, die bovendien ook op zoek zijn naar een kwalitatieve woning. Door in te tekenen op het concept van ‘huisnijverheid’, willen we de woon- en werkbehoeftes zo optimaal mogelijk met elkaar verankeren. Zo wensen we aan te tonen dat er in Vlaanderen wel degelijk nog genoeg ruimte is om te ondernemen, zolang het aanbod tenminste de concrete vraag beantwoordt. Wij vinden het belangrijk onze private middelen in te zetten in projecten die niet alleen financieel rendabel zijn, maar bovendien ook de omgeving een nieuwe positieve uitstraling geven.”

BVC

Eerdere Artikelen