HET EILAND ONDER BRITSE KROON (BELASTING)PARADIJSELIJKE JERSEY Guernsey is ongerepter dan Jersey en vormt samen met de kleinere eilanden Herm, Sark en Alderney een baljuwschap.

Jersey, het grootste Kanaaleiland, is vanaf eind juni te bereiken met een rechtstreekse vlucht vanuit Antwerpen. Dat is bijzonder handig voor een bezoek aan de zomerse eilanden die wel vlakbij Frankrijk liggen maar waar Engels wordt gesproken en waar je betaalt met ponden. Onze man Hans Sterkendries verkende het (belasting)paradijselijke eiland.

Guernsey is ongerepter dan Jersey en vormt samen met de kleinere eilanden Herm, Sark en Alderney een baljuwschap.

DOOR HANS STERKENDRIES (TEKST EN FOTO’S)

Jersey hoort bij het Verenigd Koninkrijk maar als je rondrijdt op het eiland zou je dat niet zeggen. Veel dorpen en straten dragen Franse namen en qua landschap lijkt Jersey veeleer op Normandië. Geen wonder, want de Franse kust ligt slechts 22 kilometer verwijderd. Het eiland is niet groot en afstanden die op de kaart onoverbrugbaar lijken, zijn in werkelijkheid verwaarloosbaar. Amper 70 kilometer bedraagt de omtrek van Jersey en dat is meteen een van de topattracties: de ruwe kust, ideaal om langs te wandelen, te genieten van het uitzicht en op sommige plaatsen van de mooie zandstranden.

Een van de uithangborden van het grootste Kanaaleiland is de Corbière vuurtoren in het westen, niet ver van de luchthaven. Bij laagtij kan je ernaartoe wandelen; bij hoogtij is zwemmen de enige oplossing. Nog zo’n attractie is de Visserskapel aan Brelade’s Bay met zicht op het strand. Iets oostelijker vind je Portelet Bay, vanwaar een mooie wandeling leidt naar Noirmont. Daar staat een grote bunker die dateert uit de Tweede Wereldoorlog, toen de Kanaaleilanden bezet waren door de Duitsers. Het bekendste en grootste strand is Saint Aubin’s Bay dat genoemd is naar Saint Aubin’s Harbour, een gezellig dorpje met tal van uitstekende (vis)restaurants. Je hebt er een uitzicht op Saint Aubin’s Fort maar ook op het veel bekende Elisabeth Castle, één van de uithangborden van het eiland.

DEVIL’S HOLE

Het Elisabeth Castle ligt in Saint Helier, de hoofdstad van Jersey en een echt shoppingparadijs. De Kanaaleilanden staan immers bekend om hun taxfreeshopping en je ziet bijgevolg heel wat luxewinkels. Een bezoekje aan het Jersey Museum en het maritieme museum in de stad is een aanrader voor wie wat afwisseling wil. Vlakbij de hoofdstad bevindt zich de Saint Matthew’s Church, bekend om zijn glazen interieur. Een beklijvende ervaring is een bezoek aan de Jersey War Tunnels waarin het oorlogsverleden van de Kanaaleilanden interessant in beeld wordt gebracht. Meer noordoostelijk ligt de Durrell Wildlife Conservation Trust, een dierentuin die zich heeft gespecialiseerd in bedreigde diersoorten. Zeker met kinderen is het een verplichte stop en tientallen vrijwilligers doen er alles aan om je iets bij te brengen over de zoo-gasten.

In het noorden van het eiland zijn er geen lange zandstranden maar wel indrukwekkende kliffen. Zeker Devil’s Hole is een omweg waard. Het is een gat waarin de golven zich te pletter slaan en een houten beeld van de duivel houdt er een oude legende in stand. Mis zeker Rozel Bay niet, een supercharmant dorpje op de noordoostelijke punt van het eiland. Vervolgens kan je de kust volgen tot bij Mont Orgueil Castle, een kasteel aan het water dat “het juweel in de kroon van Jersey” wordt genoemd. En dat dat een mooie kroon is, kan je enkel maar beamen als je hier enkele dagen bent geweest.

Guernsey’s kleine broertje

Op een uurtje brengt de Condor Ferry ons van Jersey naar Guernsey. Of er een verschil is tussen beide? Victor Hugo, de Franse schrijver die 15 jaar op Guernsey woonde, vond Jersey het meest op Normandië lijken en Guernsey meer op Bretagne.

Guernsey is het tweede grootste Kanaaleiland en vormt samen met de kleinere eilanden Herm, Sark en Alderney een baljuwschap. Het is ongerepter dan Jersey, je vindt er tal van verlaten baaien, ongerepte stranden en prachtige wandel- en fietsweggetjes. Ook Guernsey staat bekend als belastingparadijs waar de rijken der aarde komen genieten van het aangename klimaat.

De haven van hoofdstad Saint Peter Port ligt bijvoorbeeld vol mooie jachten, met in de nabijheid allerlei goede restaurants en chique shops. In Saint Peter Port vind je ook het huis van Victor Hugo waar hij heel wat jaren sleet en enkele van zijn bekendste boeken schreef. In het binnenland is Sausmarez Manor een interessante stop. Er is voor elk wat wils: een bezoek aan het mooie huis waar naar het schijnt spoken zitten, een wandeling door de indrukwekkende tuin vol kunstwerken, een tea room voor lekkers en treintjes voor de kleinsten.

Nog een must is de Little Chapel, misschien niet het kleinste kapelletje ter wereld maar dan toch het meest kleurrijke. Het is helemaal opgetrokken uit scherven huishoudporselein. Verspreid over het eiland zijn er verschillende golfterreinen, waarvan de mooiste ongetwijfeld de in het noorden gelegen Royal Guernsey Golf Club is. Je hebt er niet enkel uitzicht op de stranden van Pembroke en L’Ancresse, maar het landschap wordt er ook gesierd door allerlei bijzondere torentjes. Aan de westkust ligt het eilandje Lihou, waarnaar je kan wandelen bij laagtij. Een mooi uitzicht op het eiland heb je van aan Fort Saumarez, een van de vele forten die de kust van Guernsey sieren. Breng zeker een bezoek aan Fort Grey, een fraai fort dat onderdak biedt aan een museum rond schipwrakken.

DE AARD VAN HET BELASTINGPARADIJS

De Britse Kanaaleilanden staan bekend als een belastingparadijs. Officieel zijn ze bezit van de koninklijke familie en hun belastingsysteem staat los van het Britse of het Europese recht. Er is geen inkomstenbelasting, geen staatsbelasting en geen BTW-regeling en daar profiteren ook de toeristen van.

Op de Kanaaleilanden zijn heel wat financiële instellingen actief, omdat dit fiscaal gunstige regime uiteraard heel wat geld én vennootschappen aantrekt. Jersey alleen al telt 77 banken om alle transacties in goede banen te leiden. Jersey en Guernsey kennen bovendien geen vermogensbelasting, geen successierechten en de inkomstenbelastingen bedragen amper 20%.

Bedrijven worden in essentie beschouwd als inwoner van het eiland van oprichting onafhankelijk van waar de vergaderingen van de Raad van Bestuur worden gehouden. Daardoor vallen ze onder de inkomstenbelastingsregel van 20% dan wel berekend op het wereldinkomen. Dat is op zich al interessant. Geen wonder dat superjachten op de Middellandse Zee en daarbuiten vaak ingeschreven staan op Jersey of Guernsey. Beschouw ze als varende bedrijfjes en slimme investeringen. Het wordt immers nog interessanter als je het zogeheten Exempt Company-statuut kan aanvragen. Deze fiscale uitzonderingsregel erkent vennootschappen als niet-ingezetene op voorwaarde dat het in handen is van en bestuurd wordt van buiten het eiland en – belangrijker nog – het geen inkomsten verwerft op het eiland. Dergelijke Exempt Companies betalen dan een vennootschapsbelasting van – hou je vast – slechts 500 pond per jaar.

Wetende dat een gemiddelde Brit ongeveer 40% inkomensbelasting betaalt, hoeft het niet te verbazen dat er heel wat vermogenden uitwijken naar de Kanaaleilanden, vandaar dat er wel enkele bekende mensen wonen. De meest bekende zijn wellicht zanger Gilbert O’Sullivan en voormalig Formule 1-piloot Nigel Mansel. Tenslotte zijn de Kanaaleilanden ook bijzonder aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. Een bedrijf oprichten kan er al op drie dagen en bedrijven betalen er slechts 20% belasting op hun winst.

Praktische info

Met dank aan
Buro Scanbrit, de reisspecialist voor de Kanaaleilanden: www.buroscanbrit.be. Info over de Kanaaleilanden: www.jersey.com en www.visitguernsey.com.

Vanaf 25 juni tot en met 3 september zorgt Buro Scanbrit, samen met Cityjet, voor directe vluchten tussen Antwerpen-Deurne en de Kanaaleilanden. Vertrekken doe je op zaterdagmorgen om te genieten van alle troeven van deze bijzondere eilanden. Meer info: www.buroscanbrit.be.

Anders kan je vliegen met Cityjet tussen Antwerpen en Jersey met een overstap in de kleine luchthaven van London City. www.cityjet.com. Tussen de verschillende eilanden varen regelmatig overzetboten.

Buro Scanbrit heeft verschillende kant-en-klare arrangementen voor Jersey en Guersney, zoals de 8-daagse hotelreis Victor Hugo. Je combineert dan 4 overnachtingen op Guernsey met 3 overnachtingen op Jersey vanaf 699 euro per persoon, inclusief vlucht.

Eerdere Artikelen