Het Albertkanaal is een historisch Monument. In 1930 gaf Koning Albert I de eerste symbolische spadesteek. De daarop volgende jaren werd met man en macht doorgegraven: we bevonden ons in een ander industrieel tijdperk, maar toch was het toen al duidelijk dat dit de levensader van de toekomst zou worden. De Haven van Genk is vergroeid met dit ‘Meesterwerk’ en blijft zodoende een bepalende factor voor de economische ontwikkeling in de regio.
Bij de term ‘havenactiviteiten’ denkt het grote publiek eerder aan Antwerpen?
Patrick Geerinck: En toch … hier in de Haven van Genk doen we net hetzelfde als in Antwerpen, alleen op een iets kleinere schaal. Elk jaar behandelen we 2,5 miljoen ton goederen. Als logistiek bedrijf vervullen we een dienstverlenende rol. Bedrijven kunnen hun logistieke flow van a tot z aan ons uitbesteden: dit gaat van planning tot expeditie van goederen, van-deur-tot-deur en integraal volgens het ‘Just in Time – Just in Sequence’-principe. Ook administratief wordt alles tot in de puntjes verzorgd en dit volgens de modernste methodes zoals een papierloze douaneafhandeling. Dankzij onze complete portfolio bouwen we samen met onze klanten aan een gedegen langetermijnrelatie.
Wat maakt de haven van Genk uniek?
Patrick Geerinck: Dit is de enige trimodale terminal in Limburg. We combineren drie transportmodi: vervoer over het water, het spoor en over de weg. Bovendien kunnen we ook alle mogelijke verpakkingstypes aan: zowel containers, stukgoederen als droge bulk. Daarbij kunnen we moeiteloos switchen, zowel van de ene verpakking naar de andere als van het ene transportmiddel naar het andere. Zo krijgen we hier via het spoor uit Italië rijst in containers aangeleverd, die we dan in bulk overladen op een binnenschip. Na deze ‘transformatie’ vertrekt de rijst voor verdere verwerking naar de klant, even verderop langs het Albertkanaal.
Binnenscheepvaart strookt helemaal met de vernieuwde visie op mobiliteit en milieu?
Patrick Geerinck: Inderdaad, de ecologische kant van het verhaal wordt steeds belangrijker. Mobiliteit (of het gebrek eraan) is meer dan ooit een issue in het zakenleven. Hier in Genk realiseren we een win-winsituatie op economisch en ecologisch vlak. Binnenschepen zijn energiezuinige transportmiddelen en dankzij onze hoogtechnologische windmolens produceren we zelf de elektriciteit die we verbruiken. We zijn zo goed als zelfbedruipend op het vlak van stroomvoorziening en bovendien hebben we nagenoeg de laagste CO²-uitstoot van alle terminals.
Ecologische investeringen stimuleren de economische groei …
Patrick Geerinck: Klopt … en ook de dagelijkse files missen hun effect niet: op weekdagen zit de E313 tussen Limburg en het Antwerpse Havengebied helemaal dichtgeslibd. Door als hub of transferium te fungeren, kunnen transporteurs de files vermijden en halen ze een hoger rendement. Ook voor de eindklant betekent dit een aanzienlijke kostenbesparing. Onze aanvullende dienstverlening (zoals tijdelijke opslag, buffering, enz.) zorgt daarbij voor een bijkomende toegevoegde waarde. Dit is niet alleen interessant voor bedrijven in de directe omgeving, maar ook voor de verderop gelegen bedrijven vooraan in Duitsland (voornamelijk in de regio Rheinland-Pfalz). Genk ligt dan wel in een uithoek van België, maar ligt perfect in het verlengde van de zeehaven van Antwerpen. Op die manier vormt Genk een link met de economische motor die uitgaat van de Euregio.
Kolenhavenstraat 6 – 3600 Genk – T 089 300 660 – info@havengenk.be – www.havengenk.be