Aluminiumgieterij Hassal verzorgt sinds 1968 coquillegietwerk, dé methode die grote vrijheidsgraden en maatnauwkeurigheid combineert met competitieve modelkosten. Het bedrijf geldt als betrouwbare partner en sterke nichespeler in deze markt. Overal kom je het gietwerk van Hassal tegen: in de bouw, horeca of chemiesector. Maar ook aan zwembaden, in bakkerijen en langs de straat.
“Aluminiumgieten kan je opdelen volgens drie productiemethoden: in zand, in coquille of onder druk,” verduidelijkt zaakvoerder Max Bijnens. “De drie technieken hebben elk hun voor- en nadelen. Zandgieten levert de grootste vrijheidsgraden, maar de kleinste nauwkeurigheid. Hogedrukgieten biedt de grootste nauwkeurigheid, maar heeft de hoogste matrijskosten. Coquillegieten biedt qua vrijheidsgraden, maatnauwkeurgheid en modelkosten de middenweg.”
Manueel gieten
Coquillegieten staat bekend als arbeidsintensieve techniek. “Het eigenlijke gieten gebeurt manueel omdat de diversiteit in grootte, gewicht en aantallen automatisatie vooralsnog te duur maakt. Het is een oude techniek in een modern milieuvriendelijk kleedje,” aldus Max Bijnens.
Design in de lift
“We leveren aan uiteenlopende sectoren, maar vooral designproducten zitten de jongste jaren sterk in de lift,” vertelt Max Bijnens. “Flexibiliteit, kwaliteit, leveringstermijn en vooral co-engineering geven dikwijls de doorslag. En ook het feit dat we over een eigen matrijzenmakerij beschikken. Klanten bevinden zich binnen een straal van 200 km rond Hasselt, maar ons gietwerk vind je overal ter wereld.”