Na uw jarenlange toewijding en inzet breekt het moment aan om uw bedrijf over te dragen aan een nieuwe generatie. Staan uw kinderen klaar? En hoe worden de rollen verdeeld? Wat als zij het bedrijf liever overlaten aan iemand anders? Delicate vragen die snel tot conflicten kunnen leiden als u ze niet goed aangepakt. Eddy Claesen staat u bij als neutrale externe partij met een jarenlange ervaring.
Wist u dat slechts 30 % van de familiebedrijven in handen komt van de tweede generatie en amper 10 % in handen van de derde generatie? “Maar of ze nu in de familie blijven of overgaan naar een andere partij, overnames blijven cruciale kantelmomenten die heel wat emoties teweegbrengen,” weet Eddy Claesen van Groep Claesen, een van de weinige specialisten op het vlak bemiddeling in familiale kmo’s. “Al is het niet zozeer de verandering op zich die positief of negatief is, wél de manier waarop men er tegenaan kijkt. Een externe specialist kan dit traject verlichten en alle neuzen in dezelfde richting krijgen. Vergeet niet: 80 % van het overnametraject is psychologie, slechts 20 % techniek.”
Liefde, geld en macht
Maar hoe begin je nu aan een complex traject? “In alle openheid en vertrouwen, en vooral samen met alle betrokkenen, ook met eventuele kinderen die niet in de zaak zullen stappen,” legt Eddy Claesen uit. “Iedereen heeft wensen en die kan je onmogelijk van mekaar loskoppelen. Alleen door het aanhouden van transparantie creëer je een vorm van vertrouwen bij alle betrokken partijen. Vervolgens streven we ernaar om drie sleutelfactoren in evenwicht te brengen binnen de familie: liefde, geld en macht. En dit met het grootste respect voor ieders gevoelens en belangen.”
Eerder een coach
Eddy Claesen werkt al 30 jaar als accountant -belastingconsulent. Zijn interesse in het familiebedrijf ontstond een tiental jaar geleden toen zijn klantenportefeuille met diverse generatiewissels te maken kreeg. Vandaag staat hij bekend als een van de weinige specialisten in de familiale kmo. In dat kader geldt hij ook als erkend bemiddelaar-mediator, wat steevast een meerwaarde heeft in de familiale opvolging en het overnemen – overlaten van bedrijven. “Al zou ik mezelf eerder een coach noemen, de term bemiddelaar roept bij sommige mensen toch een beetje het gevoel op van een therapeut,” aldus Eddy Claesen.