Fotovoltaïsche installaties zijn en blijven een rendabele investering voor kmo’s, grote bedrijven en openbare besturen. De aangekondigde daling van subsidies voor groenestroomcertificaten verandert daar niets aan. “In vergelijking met onze buurlanden blijven de Vlaamse subsidies royaal,” licht Bart Van den Branden, afgevaardigd bestuurder van Eoluz, toe. Eoluz specialiseert zich in de bouw en opvolging van fotovoltaïsche installaties op industriële daken en utilitaire gebouwen. “Qua technische complexiteit spreken we van een heel ander niveau dan de installaties die je op een gewone woning terugvindt,” vertelt hij.
In zijn vorige carrière werkte Bart Van den Branden in de marktenzaal van Electrabel, zeg maar het elektriciteitshart van België. Vanop de eerste rij volgde deze burgerlijk ingenieur de razendsnelle ontwikkeling en opgang van fotovoltaïsche installaties in Europa. “Sinds 2000 stimuleert de Duitse overheid de bouw van deze installaties. Terwijl Duitsland al massaal fotovoltaïsche zonnepanelen installeerde, stond Vlaanderen nog nergens. Pas in 2006 kwam hier een volwaardige subsidieregeling.”
Pionier
In afwachting van een doorbraak bij ons, verdiepte Bart Van den Branden zich in de materie en bracht hij verschillende bezoeken aan Duitsland. “Midden 2007 ben ik dan samen met drie andere vennoten gestart met Eoluz. We behoren daarmee tot de pioniers in Vlaanderen. De meeste installatiebedrijven – soms spreekt men ook van contractors – zijn pas in 2008 of 2009 opgericht. Onze naam verwijst overigens naar windenergie en zonne-energie.”
Een drietal maanden geleden verhuisde het snel groeiende Eoluz naar nieuwe bedrijfskantoren in Kapellen, waar op termijn ruimte is voor 30 bedienden. Dit zou een verdubbeling inhouden van het huidige team. Een veel groter magazijn en atelier maken het operationele gebeuren van de werfuitvoering dan weer heel wat efficiënter.
Technologiegedreven
Na een opstartfase met verschillende particuliere projecten, verlegde Eoluz al snel de focus van residentiële (<10kW) naar industriële installaties (>10kW). Van de in totaal iets meer dan 1.000 industriële installaties die momenteel in Vlaanderen zijn aangesloten, nam Eoluz er 40 voor z’n rekening. In de loop van 2011 plant het bedrijf de kaap van 25 Megawatt geïnstalleerd vermogen te overschrijden. Het potentieel is nog enorm. “Met verschillende ingenieurs in dienst, zijn we een sterk technologiegedreven bedrijf. Industriële installaties op daken van kmo’s, bedrijven en openbare besturen vormen op alle vlakken een grotere uitdaging. Voor elk project streven wij naar een maximaal rendement, technische perfectie en een esthetisch verantwoorde installatie. Online monitoren wij voortdurend het rendement van onze installaties. De klant krijgt maandelijks prestatieoverzichten en hoeft zich verder om niets te bekommeren.”
Geen nieuwe technologie
Bij technische problemen komt Eoluz meteen ter plaatse. Bart Van den Branden: “Ook het jaarlijks preventief onderhoud nemen we voor onze rekening. In zo’n situaties gaat een installatie probleemloos 25 à 30 jaar mee. Na zeven à acht jaar hebben kmo’s en bedrijven de investering terugverdiend. De daaropvolgende besparingen op de energiefactuur tikken snel aan. In tegenstelling tot wat velen denken, zijn zonnepanelen geen nieuwe technologie. Al meer dan 50 jaar gebruikt de ruimtevaart het principe. Talrijke testen in het verleden en vandaag bewijzen de lange levensduur van fotovoltaïsche panelen. Het is niet zonder reden dat moduleproducenten 25 jaar vermogengarantie durven geven.”
Groene energie
Eoluz gelooft in een stabiele toekomst voor fotovoltaïsche panelen in onze regio, maar kijkt strategisch ook al verder. “Het energielandschap staat voor ingrijpende veranderingen. Denk maar aan elektrische mobiliteit, de opslag van energie, en de noodzakelijke aanpassingen aan het distributienet. Wij volgen al deze technologieën op de voet en zullen op geselecteerde fronten mee in de voorhoede spelen.”