Steeds meer allochtonen starten een zaak in België. “Hier in de grensstreek ook meer en meer Nederlanders,” vertelt de Hamontse Riki Pinxten van het gelijknamige boekhoudkantoor. “Door onze ligging aan de grens zien we die evolutie goed. Door jaren praktijk had ik de gelegenheid om de fiscaliteit van beide landen grondig te kennen, wat goed van pas komt bij Nederlanders die een zaak starten.”
Pinxten stelt vast dat het ondernemerslandschap sowieso erg gewijzigd is tegenover pakweg 25 jaar geleden. “Wie toen ondernemer was, bleef dat tot hij op pensioen ging. Nu start men een bedrijf, om na vijf of tien jaar andere horizonten op te zoeken. Men blijft niet meer levenslang in dezelfde branche.”
Fiscaliteit
‘Een Nederlander is van nature veel meer zakenman dan een Belg’ wordt wel eens gezegd. Volgens Riki Pinxten gaat dat maar ten dele op. “Er is zeker een verschil van benadering. Neem nu het bijhouden van documenten. Een Nederlander heeft zijn opleiding vaak in Nederland gehad en die moeten wij dan toch begeleiden. De Belgische fiscaliteit zit heel anders in elkaar. Zaken die in Nederland aftrekbaar zijn, zijn dat niet in België en omgekeerd. BTW van twee landen kan je moeilijk door elkaar gaan mixen, dat lijkt logisch, maar toch zien we die fouten vaak gebeuren bij Nederlandse starters. In het begin vergt dat heel wat vertaling van het Nederlands naar het Begisch-Nederlands. We spreken dezelfde taal, maar bedoelen vaak heel andere dingen.”
Strenge regelgeving
Uit onderzoek van het Neutraal syndicaat voor Zelfstandigen blijkt dat startende zelfstandigen van allochtone afkomst sneller afhaken dan Belgische starters. Niet onlogisch volgens Riki Pinxten. “Buitenlanders zien hier heel wat zakelijke opportuniteiten, maar kennen te weinig van onze regelgeving. Vaak denkt men dat men hier kan doen wat men wil, terwijl ik ervan overtuigd ben dat onze regelgeving een pak strenger is dan bijvoorbeeld in Nederland. Op zich is het niet zo erg dat het moeilijker is om op te starten, enkel zo komt de kwaliteit bovendrijven.”
Opleiding
Riki Pinxten pleit voor meer opleiding. “Wie wil opstarten zou een degelijke ondernemersopleiding moeten volgen. Een opleiding die een stuk boekhouden, fiscaliteit en wetgeving bevat, zodat een startende ondernemer weet waar hij aan begint. In onze huidige maatschappij is de filosofie dat iedereen moet kunnen doen wat hij wil. Wie een degelijke opleiding volgt, heeft veel minder kans om in de valkuilen te trappen waar starters vaak in terecht komen.”