De Visie van Philippe Degraef (Febetra) over de lange stoet wegenwerken

“Transportsector lijdt enorme verliezen”

Een huizenhoog cliché duikt vandaag opnieuw op: de gemeenteraadverkiezingen komen eraan en in hun kielzog volgt een lange stoet van wegenwerken. Alsof ieder gemeentebestuur in extremis zijn blazoen nog wat wil oppoetsen. De transportsector kan daar niet mee lachen. Omleidingen en vertragingen kosten handenvol geld aan een sector die het zo al moeilijk heeft. Wij spraken met Philippe Degraef, general manager van Febetra, de overkoepelende vereniging van Belgische transporteurs.

Philippe Degraef (Febetra): “Iedere gemeente doet op haar wegen wat ze wil en van enige coördinatie is er geen sprake.”

Philippe Degraef: “Al die wegeniswerken en de daarbij horende omleidingen zijn inderdaad heel vervelend voor de transportfirma’s. We hebben er alle begrip voor dat wegen hersteld moeten worden, maar dan zou men dat op een structurele en overlegde manier moeten aanpakken. Nu stellen we vast dat men op gewestelijk niveau te lang geld heeft proberen te besparen door onderhoudswerken uit te stellen. Terwijl het op lange termijn wellicht duurder gaat uitvallen en er nu plots veel grotere wegenwerken moeten gebeuren, die meer tijd en geld kosten. En dan heb ik het nog maar over de gewestwegen en autosnelwegen.”

Absolute willekeur
Wat de gemeentelijke wegen betreft, heerst volgens Philippe Degraef absolute willekeur. “Iedere gemeente doet op haar wegen wat ze wil en van enige coördinatie is er geen sprake. Vrijwel geen enkel bestuur houdt er rekening mee wat er in de naburige gemeente op vlak van wegenwerken gebeurt. Zodat je als weggebruiker riskeert om van de ene omleidingsweg op de andere te verzeilen, wat het tijdsverlies alleen maar verergert. En als je weet dat een uur tijdsverlies 60 euro kost, dan begrijp je zonder veel rekenwerk dat de transportsector enorme verliezen lijdt. Minister Crevits gaat nu een poging doen om een adviserend orgaan te ontwikkelen dat lokale wegeniswerken moeten helpen organiseren. Maar er zal eerst nog heel wat water naar de zee vloeien.”
Ook bij Unizo stellen ze vast dat het aantal wegenwerken fel gestegen is, met de verkiezingen in het vooruitzicht.
Patrick Buteneers, directeur van Unizo-Limburg: “Gemeenten proberen op het laatste moment nog te scoren, maar dat zwaard snijdt aan twee kanten. Want als er te veel problemen zijn met die werken, krijgen burgemeester en schepenen vaak de wind van voor. Alles staat of valt met de voorbereiding: een goede communicatie en betrokkenheid van de ondernemers zijn absoluut nodig en daar schort het vaak aan. Niet zelden stelt men tijdens de werken vast: ‘Hadden we toch maar…’. Maar dan is het te laat.”

Dirk Hermans

Eerdere Artikelen