“Lionel Messi verdient ook misselijk makend veel geld”
Is de bonus van 135 miljoen euro voor topman Carlos Brito van AB Inbev schandalig, ethisch onverantwoord of gewoon terecht? “Het is een zakelijke overeenkomst die gehonoreerd wordt,” vindt Geert Motmans van Motmans-Van Havermaet, de HR-tak binnen de groep Van Havermaet-Groenweghe.
“Ik vind deze bonus absoluut geen enkel ethisch probleem. Het is een uitzonderlijke bonus die niet ieder jaar uitbetaald wordt. Bovendien wordt hij in opties, dus op langere termijn, afgerekend.”
“25 miljoen euro voor 40 wedstrijden”
“Trouwens, waar waren al die ethisch geschokte mensen toen een topsporter als Lionel Messi verkocht werd voor meer dan 100 miljoen euro aan FC Barcelona en er per jaar bijna 25 miljoen euro verdient? Om zo’n 40 wedstrijden van anderhalf uur te spelen, hé. Of wanneer Kim Clijsters 1,8 miljoen euro verdient na het winnen van zeven wedstrijden tennis op de US Open? Ze mogen dat van mij hebben, hoor. Topmensen mogen topsalarissen krijgen. Maar dat moet je dan ook durven doortrekken. En alles in perspectief zien. Ik heb absoluut geen moeite met extreme bonussen wanneer daar extreme prestaties tegenover staan.”
“Op drie jaar tijd 20 miljard dollar bespaard”
“Toen AB InBev in 2008 – in volle crisis – een zware overname gedaan had, kregen Carlos Brito en zijn team de opdracht om de schuldenberg van het bedrijf onder controle te krijgen en te houden. Die mensen slaagden er in om op drie jaar tijd 20 miljard dollar te besparen, zonder zware saneringen of ontslagrondes. Dat noem ik een absolute topprestatie. Als dan 5% van dat bedrag gaat naar het team dat die besparing gerealiseerd heeft en het bedrijf gevrijwaard heeft van grote problemen, saneringen en afdankingen, dan vind ik dat oké. Kijk, zo’n Lionel Messi verdient ook misselijk makend veel geld en wat is zijn verantwoordelijkheid? Dat stelt niets voor vergeleken met de economische, financiële en sociale verantwoordelijkheid die het team van AB InBev op de schouders nam.”
Dirk Hermans