De visie van Eddy Claesen en David Engelbos over opvolging in familiale ondernemingen

“Voorkom dat wie waarde doet stijgen, daar zelf te veel voor moet betalen”

Wanneer moet u als ondernemer beginnen nadenken over de opvolging in uw bedrijf? “Zo vroeg mogelijk,” vindt Eddy Claesen van accountantskantoor Eddy Claesen. “En zeker minstens vijf jaar op voorhand. Continuïteit is de basis voor de waarde van het bedrijf. Een belangrijke vraag daarbij: heeft het bedrijf een ‘noodplan’ en hoe belangrijk ben je zelf als bedrijfsleider?”

Eddy Claesen: “Het grootste probleem momenteel is de willekeur van de controleur.”

“Als je tijdig begint met de besprekingen, kunnen de ouders op voorhand aan de kinderen uitleggen hoe zij het zien,” vult David Engelbos van advocatenkantoor Arts, Cleeren & Vennoten aan. “Een familiaal charter kan daarbij heel goed van pas komen. Daarin staat duidelijk hoe je als bedrijf met familiale kwesties omgaat. Mogen er bijvoorbeeld kleinkinderen in de zaak werken? En wat met schoonfamilie?”
“Om problemen te vermijden, zoeken bedrijven graag iemand die de overname voor hen regelt,” reageert Eddy Claesen (Accountantskantoor Eddy Claesen). “Maar niet iedere case is dezelfde, integendeel. Tijdens het traject kunnen er nog allerlei veranderingen optreden. Bijvoorbeeld: de kinderen willen niet in de zaak stappen, maar helpen wel om alles op orde te krijgen voor een mooie overnameprijs, tot ze gaandeweg vaststellen dat ze het eigenlijk wel fijn werken vinden en uiteindelijk toch beslissen om het bedrijf voort te zetten. Open communicatie en volledige transparantie met de familie is bij een familiale opvolging altijd het sleutelwoord.”

David Engelbos: “Ik raad mensen aan om goed gebruik te maken van de algemene voorwaarden. Daar kan je veel problemen mee voorkomen.”

David Engelbos (Arts, Cleeren & Vennoten): “Een reden te meer om tijdig goede regelingen te treffen. Het gebeurt dat kinderen zich hard inzetten en de zaak in waarde doen stijgen, maar daar dan uiteindelijk zelf een heel dure rekening voor moeten betalen als ze het bedrijf willen overnemen.”
Deze visie tekenden we op tijdens het debat finance & consultancy dat wij in augustus in onze kantoren in Lommel organiseerden. Het volledige verslag van deze ‘ronde tafel’, waaraan ook Stefan Kuyks (Professioneel Financieel Advies), Filip Colson (Verzekeringen Guy Colson), Yves De Bruycker (DB & W), Peter Fransen (Fransen Verzekeringen), José Hendrikx (Straight Business Partners) en Frank Neven (Necon) deelnamen, leest u in de volgende Limburg Manager. Die vindt u eind volgende week in de bus.

Eerdere Artikelen