De visie – Bob Geerkens (Soleco) over de versnelde afbouw van groenestroomcertificaten

“Bedankt Freya: nu hebben we maanden voor niks gewerkt ”

Minister van Energie Freya Van den Bossche maakte vorige week bekend dat ze de groene stroomcertificaten voor zonne-energie versneld gaat afbouwen. Vanaf augustus is 1000 kWh geproduceerde elektriciteit nog goed voor 90 euro in plaats van 230 euro. Een zware klap voor de sector. “Het is gewoon wraakroepend,” stelt Bob Geerkens van Soleco. “Deze regering doet er alles  aan om ondernemen tegen te werken.”

 

Bob Geerkens.

“Wat nu gebeurt, kan je vergelijken met het opdrijven van de dieselprijs naar vijf euro per liter,” vertelt Geerkens. “Niet morgen, maar wel over twee maanden. Je kan je voorstellen wat voor rampzalige gevolgen dat zou hebben. Welnu, de ingreep van Van den Bossche ligt in dezelfde lijn. Het terugschroeven van de groenestroomcertificaten gebeurt veel te drastisch en veel te snel: we krijgen amper acht weken tijd! Begrijpen zij niet dat wij klanten moeten bezoeken, offertes maken en bespreken, net- en stabiliteitsstudies moeten laten uitvoeren. Deze beslissing houdt in dat we het werk van de afgelopen maanden kunnen klasseren. Voor niks gewerkt dus? Om je nog een idee te geven van de ongelooflijk korte termijn: om een industrieel project conform de wetgeving uit te voeren, heb je 10 tot 12 weken nodig, zonder de prospectietijd mee te rekenen.”
Toekomst voor zonne-energie
En dat terwijl er honderden bedrijven van afhangen, die hun businessmodellen geënt hebben op het subsidiebeleid. “Helaas is de PV-industrie nog zeer jong, en hebben we zo goed als geen lobbykracht,” weet Geerkens. “Maar goed, het feit dat een politieke beslissing zo enorm veel stof doet opwaaien en niemand onberoerd laat, bewijst ook dat zonne-energie een toekomst heeft.”

Nood aan energiebeleid
De zaakvoerder van Soleco pleit voor een energiebeleid op lange termijn. “Ik zou graag een duidelijk beleid zien, over de grenzen heen, voor de komende 25 tot 30 jaar. Zo weten we allemaal waar we aan toe zijn, zonder verrassingen. Nu hebben we drie gewesten, drie verschillende regeringen en geen energiebeleid. Als er nu sprake is van ‘overproductie’, is dat alleen maar omdat investeren in wind- en zonne-energie rendeert. België heeft alleen nagelaten om aangepaste centrales te laten bouwen, om op de volatiele stroompieken te anticiperen.”
250 miljoen euro op apegapen
“De producenten hebben niet geïnvesteerd omdat er geen beleid was, geen vergunningen verleend werden. Maar goed, krijgen ze geen vergunning in Vlaanderen, dan bouwen ze toch gewoon 50 km verder in Nederland … Een fonds van 250 miljoen euro van de federale regering, ter ondersteuning van hernieuwbare energie, ligt er al meer dan twee jaar ongebruikt bij. Echt straf wat er in België allemaal getolereerd wordt. Is het niet schandalig dat de ‘ondernemer-minister’ zijn deals in Oostende, de certificaten voor windmolens in de Noordzee, eerst regelt en dan de drastische afbouw van groenestroomcertificaten voor zonne-energie ondersteunt?”

Meer over zonne-energie en ecologisch ondernemen vertelt Bob Geerkens in een debat in de volgende Limburg Manager, die op 3 juli gelanceerd wordt.

Tom Mondelaers

Eerdere Artikelen