Samen met de rasechte sportwagens zijn cabrio’s de meest tot de verbeelding sprekende autotypes. Cabrio’s, dat is zien en gezien worden. Een overzicht van de meest tot de verbeelding sprekende cabrio’s van het moment.
door Eduard Coddé
Ontembaar beest
Een Lamborghini is een beest. Ook al maakt het intussen deel uit van het Duitse VW Concern, het laat zich niet temmen. Dat geldt ontegensprekelijk voor de Murciélago LP 640 Roadster. Zoals de typeaanduiding al verraadt, levert de 6,5-liter V12 een onstuimige 640 pk vermogen, terwijl de wagen maar 1.690 kilogram op de weegschaal plaatst. De prestatiecijfers laten dan ook niets aan de verbeelding over: een topsnelheid van 330 km/u en – zo mogelijk nog spectaculairder – een acceleratietijd van nauwelijks 3,4 seconden voor de beproefde 0-100 oefening.
Prijs: vanaf 264.385 euro
Handgemaakt
Wie exclusiviteit zegt in autoland, zegt Rolls-Royce. Voor de Phantom Drophead Coupé zochten de ontwerpers inspiratie bij de bouwers van luxejachten. Het leukste aan een Rolls-Royce is hem bestellen. Elk exemplaar is immers exclusief en naar wens van de eigenaar gebouwd. Daarom kan de klant zijn hoogst persoonlijk exemplaar met de chief-designer himself gaan ontwerpen in de fabriek van Goodwood. Stel vooraf een gedetailleerde wensenlijst op om door te spreken met de ontwerper, want alleen al voor de kleur is er keuze uit 55.000 verschillende tinten. Doe me maar marineblauw, zegt u? Een donkerblauw vermoeden dat er meer dan één blauw beschikbaar is.
Prijs: vanaf 456.170 euro
Gentleman’s Driving Machine
“Een Bentley is de perfecte lange afstand reiziger, de ultieme uiting van een ‘gentleman’s driving machine’. Een Bentley is een sculptuur in autotaal.” Dixit onze landgenoot Dirk van Braeckel, chief-designer van het gevleugelde merk in niet mis te verstane bewoordingen. De Bentley Azure is nog een originele ‘Britse’ Bentley, die slechts enkele retouches onderging. In 1995 werd hij door een internationale jury uitgeroepen tot ‘s werelds mooiste cabrio. De wagen is 5,42 m lang en weegt een slordige 2,7 ton. Voor de 450 pk en 875 Nm krachtige 6.8 benzinemotor maakt zwaarlijvigheid echter nauwelijks wat uit.
Prijs: vanaf 347.391 euro
In vergelijking is de Continental GTC al haast een koopje. Onder zijn kap huist een moderne 6.0 biturbo-krachtbron met 12 cilinders, die 560 pk doorgeeft via permanente vierwielaandrijving. Het interieur vormt naar goede Bentley-traditie een toonbeeld van vakmanschap, met natuurlijke houtfineersoorten en 17 kleuren voor het leder van de beste kwaliteit (A-grade).
Prijs: vanaf 203.643 euro
Pijlsnel
Laten we beginnen met de duurste, tenminste toch voor wat de catalogusprijs betreft: de Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster. Tjokvol innovatieve techniek die regelrecht uit de Formule 1-bolides wordt overgeheveld. Ook de pijlvormige neus stamt uit diezelfde renstal. Dat de productie van deze supersportwagen in mei 2009 stopt, maakt hem meteen tot erg gegeerd collectors item. En zoals dat gaat bij schaarste in verhouding tot de vraag, duwt dat de prijs verder de hoogte in.
Prijs: 502.150 euro
Dwangmatig rood
Om zijn overwinning in het WK 2008 Formule 1 te vieren, stelde Ferrari in november dat jaar de Scuderia Spider 16M voor. Wereldwijd zullen slechts 499 gelukkigen in het bezit komen van dit raspaard. De sportieveling weegt 80 kilogram minder
dan de F430 Spider waarvan hij is afgeleid. Zijn V8 ontwikkelt 510 pk, zodat elke pk amper 2,6 kg in beweging moet zetten.
De Scuderia Spider 16M laat dan ook een fabelachtige 3,7 seconden afklokken voor de 0-100 sprint en haalt een top van 315 km/u. De Ferrari heeft een nieuwe geluidsinstallatie met optionele iPod, uiteraard in exclusief Ferrari-kleedje en perfect
passend in een in het dashboard geïntegreerd docking-station.
Prijs: niet meegedeeld
Exoot uit het noorden
Wie dacht dat Gouda-kaas, maatjes en mosselen de enige Nederlandse exportproducten zonder weerga zijn, zal zijn mening snel herzien bij het aanschouwen van een Spyker C8 Aileron Spyder. Deze prestigieuze vierwieler is trouwens te danken aan de
autopassie van Victor Muller, bekend van het kledingmerk McGregor. Spyker is zelfs erkend als nationaal Nederlands erfgoed en bouwde in de periode 1899 tot 1925 auto’s met een hoge graad van technische perfectie. Vierwielaandrijving, vier geremde wielen en een 6-cilinder motor waren slechts enkele kenmerken die toen het nieuws haalden.
Prijs: vanaf 254.088 euro
Undercover
Gezien de indrukwekkende prestaties van deze volbloed zou in een flits een Mercedes-Benz SL kunnen herkennen, warehet niet dat het om de Brabus SV 12 S Roadster gaat. De opvallende gelijkenis met de SL van het Duitse ster-merk is heus niet toevallig, want de Brabus is wel degelijk gebaseerd op het bekende product uit Stuttgart. Weliswaar sterk geherinterpreteerd door de gedreven ingenieurs van Brabus uit Bottrop, een ‘tuner’ die de status van autoconstructeur heeft verworven. De originele longinhoud van het motorblok wordt van 5.5 tot 6.3 liter vergroot, terwijl de cilinderkoppen een speciale behandeling krijgen en er nieuwe nokkenassen worden ingebouwd. Verder verschijnt een nieuw turbosysteem met zeer performante luchtkoelers. Daarmee sprint hij moeiteloos in 4 seconden uit stilstand tot 100 km/u, na 10,5 seconden bereikt hij de 200 km/u en na 29,5 seconden wijst de naald al 300 km/u aan. Met de vingers in de neus gaat het door tot 350 km/u, waar de elektronische begrenzer de pret komt bederven.
Prijs: vanaf 229.028 euro
Britse flair
Op het salon van Genève liet Aston Martin dit jaar de DBS Volante première vieren. CEO Ulrich Bez zegt van deze auto: “De DBS Volante verzekert je de meest ontspannen rijervaring, zowel met open als gesloten dak. Hij verenigt hoogstaande engineering met designperfectie. Kracht en prestaties versmelten tot een hartverwarmende cocktail.” Of hij daarmee Shaken, not stirred bedoeld, laten we in het midden. Om het lijnenspel van het koetswerk niet te verstoren, opteerde Aston Martin voor een stof-fen kap, die elektrisch wegklapt in slechts 14 seconden en dat al rijdend tot max. 50 km/u. Onder de lange motorkap schuilt een handgebouwde 6.0 V12, die 510 pk en 570 Nm koppel laat opmeten. Daarmee wordt de DBS Volante 307 km/u snel en heeft voldoende aan 4,3 seconden om vanuit stilstand om de 100 km/u op de snelheidsmeter aan te tikken.
Prijs: niet meegedeeld