DE KOI EN ZIJN OMGEVING CAJAKOI

Jacky Cardinaels.
Jacky Cardinaels.

Al verschillende jaren is Jacky Cardinaels uit Hechtel gepassioneerd door de Japanse Koi en hierdoor is hij zich ook steeds meer gaan verdiepen in het wel en wee van deze kleurrijke vissen. Het is niet zomaar even een gat graven in de tuin, vullen met water en er dan wat vissen in gooien. Neen, een koi heeft veel meer nodig dan enkel wat water.

Voor men van start gaat met het bouwen van een vijver, of voor men de aankoop doet van deze sierlijke vissen moet men enkele belangrijke zaken voor ogen houden wil men jarenlang kunnen genieten van gezonde vissen. Wist je dat een koi makkelijk 30 a 35 jaar oud kan worden, als het in een gezonde omgeving kan vertoeven.

Heel belangrijk is de grootte van de vijver. Hoe meer water en hoe dieper de vijver, des te beter. Een koi kan overleven bij een watertemperatuur van 2 graden Celsius tot 35 graden Celsius, waarbij een langzame verandering van temperatuur zeer goed verdragen wordt door een koi. Echter bij kleine, ondiepe vijvers kunnen grote temperatuurschommelingen optreden, die een verschil aantonen van 5 graden en meer binnen enkele uren en daar zijn koi zeer gevoelig aan. Vervolgens is de waterkwaliteit van essentieel belang. En de meesten denken dan aan de zuurtegraad (PH), de hardheid (GH) en de carbonaathardheid (KH), die wel belangrijk zijn, maar meer belangrijker nog is het filteren van het water. Bij het filteren van het water moet eerst het grofvuil zoals bijvoorbeeld voedselresten, uitwerpselen, bladeren,… verwijderd worden voor het water in het filtermedium terecht komt. Dit kan door gebruik te maken van een voorfilter. Daarna moet het water door een filter stromen waarbij nitrificerende bacteriën het water gaan zuiveren. Nitrificatie is de biologische oxidatie van ammonium tot nitriet gevolgd door de oxidatie van dit nitriet tot nitraat. Een te hoge dosis van ammonium of nitriet in het water kan leiden tot sterfte in de vijver na verloop van tijd. Voeg daarom regelmatig nieuwe nitrificerende bacteriën toe aan de filter en ververs wekelijks 5 a 10% van het vijverwater. Gebruik daarvoor leidingwater en geen grondwater.

Zuurstof in het vijverwater is een primair gegeven. Te veel zuurstof bestaat niet, eer te weinig. Een vijver moet borrelen van de zuurstof. Zuurstofgebrek kan leiden tot massale sterfte in de vijver, vooral in de hete zomermaanden. Het is ook dan wanneer de meeste vijvers te kampen krijgen met een zware bacteriedruk (Flavobacterium, Aeromonas,..) Zorg dus dat in elke hoekje van de vijver, maar ook in de filter afdoende zuurstof aanwezig is. Om deze pathogene bacteriën uit te schakelen voegt Jacky levende bacteriën toe aan het vijverwater, genaamd PIP (Probiotica in Progress).

PIP maakt gebruik van heterotrofe organismen die gespecialiseerd zijn in het verbruiken van koolstofverbindingen. Het is een complex mengsel (consortium) van Bacillus bacteriën dat een maximale afbraak zal doen van overtollig organisch materiaal in het water. Hun voornaamste eindproduct is CO2. De efficiëntie van de producten zit hem in de combinatie van de verschillende bacteriestammen; gespreid over een heel brede range van temperatuur (5 – 50°C), pH (5 – 9) en zuurstof (zelfs semi-anaeroob) zorgen zij voor een permanente activiteit.

Het is zo dat bij het gebruik van PIP er ook een invloed zal zijn op de niet-schadelijke organismen. Echter, geen enkel ander organisme wordt afgedood door PIP, enkel wordt vermeden dat de aantallen van een bepaalde soort nooit dermate hoog oploopt dat het systeem uit balans raakt. Door allerhande omstandigheden kan in elk watersysteem een onbalans ontstaan zodat een ziektekiem, alg of ander schadelijk organisme plots de kans krijgt om te pieken. Om te pieken is echter voldoende voedsel vereist. Door toevoegen van PIP wordt via het probiotisch consortium zeer efficiënt voeding uit het systeem gehaald zodat een dergelijke piek niet meer optreedt. Echter, er blijft altijd voldoende microbiële diversiteit in het watersysteem aanwezig om een gezond ecosysteem te waarborgen.” Nitraat en fosfaat nemen af door toedoen van het PIP consortium via indirecte stimulatie van de niet-heterotrofe micro-organismen. Wanneer de PIP bacteriën veel koolstofverbindingen afbreken, zullen de andere micro-organismen gestimuleerd worden om energie elders te vinden, zoals bij de stikstof en fosfaatverbindingen.

De algen zullen zodoende ook minder snel aan de nodige voedingsstoffen komen en minder snel ontwikkelen. Het gebruik van UV is een van de meest overroepen waterbehandelingstechnieken; de inwerkingstijd kan nooit voldoende gegarandeerd worden en van zodra het water de minste troebelheid krijgt raken de UV stralen al niet meer tot bij de organismen.

Een goed werkend UV systeem kan schadelijk zijn voor alle goede bacteriën, net zoals eender welk ander biocidaal middel (ozon, chloor, elektrolyse…). Deze systemen zijn ook zeer schadelijk voor een goed microbieel ecosysteem in het algemeen! Bacteriën hebben een korte levensduur en dienen ofwel het systeem te koloniseren (bvb zich nestelen in de biofilm) of permanent extern aangerijkt te worden. Kolonisatie is nooit goed omdat dan het effect verloren gaat doordat het ecosysteem zich kan aanpassen aan de koloniserende organismen. Daar gaat het ook vaak fout met andere bacteriële vijverproducten; deze bacteriën koloniseren filters en leidingen waardoor het systeem gewenning opbouwt aan deze bacteriën en ze omzeilt. De PIP probiotica hebben niet de mogelijkheid te koloniseren zodat het ecosysteem zich niet aan hen aanpast; op die manier blijft (mits frequente toepassing) de werking behouden. De grote klassieke foutieve redenering die gemaakt wordt; eender welk watersysteem heeft GEEN natuurlijk evenwicht; alles is het gevolg van manipulatie door de mens; filters, pompen, UV, voedsel, verwarming en vele andere zaken maken het onmogelijk dat een natuurlijk ecosysteem zich ontwikkeld. De PIP probiotica zijn een middel om dit artificieel ecosysteem zo stabiel en veilig mogelijk te houden op een duurzame manier. Wanneer gestopt wordt met de PIP dan verdwijnen onze bacteriën uiteindelijk uit het systeem, dat dan weer terug gaat naar de onstabiele toestand ervoor. Er wordt vastgesteld dat PIP in aquacultuur aanleiding geeft tot een snellere/betere groei van de vissen. Voor vragen kan je terecht bij Cardinaels Jacky.

www.cajakoi.com

Foto Kois

Eerdere Artikelen