De individualisering van design Ik ontwerp, dus ik ben Tailor Made impliceert een persoonlijke relatie waarbij het ambacht op de leest van de klant wordt geschoeid.

<No data from link>
In de mode is customizing van bestaande kledingstukken al langer een fenomeen en ook maatwerk of tailor-made vindt steeds meer ingang. Als je deze twee tendensen bij elkaar optelt, wenkt er een zee aan mogelijkheden. Personalisering en individualisme zijn troef en zelfs een verkoopargument. Van kop tot teen én van fiets tot auto, dit is het ultieme consumentisme. ‘Ik ontwerp, dus ik ben’.

Tailor Made impliceert een persoonlijke relatie waarbij het ambacht op de leest van de klant wordt geschoeid.

Zelf kunnen ingrijpen op het ontwerp van een product om het een persoonlijke noot te verlenen is een trend die zich in vele domeinen doorzet. Kleding was misschien het eerste consumentenproduct dat personalisering toeliet. Na een explosieve groei van de confectiekleding is maatkleding weer helemaal terug. Een schoolvoorbeeld hiervan is onze Belgische trots Scabal, met het ‘Made-to-Measure’ maatwerkconcept. Dat biedt de mogelijkheid in te grijpen op tal van details, gaande van de keuze van een specifieke voering of het inwerken van je naam of initialen op de binnen- of kraagvoering tot op de knopen van je pak. De mogelijkheden zijn schier eindeloos.

VIRTUEEL ONTWERPEN

Tailor Made impliceert altijd wel een persoonlijke relatie waarbij het ambacht op de leest van de klant wordt geschoeid. Het is de kleermaker die het pak maakt en de klant gidst doorheen de lijst aan mogelijkheden. Dankzij het internet en de al even gesofistikeerde als gebruiksvriendelijke websites wordt dat persoonlijke contact zelfs overbodig. Als klant creëer je virtueel tot het gewenste resultaat dat je vervolgens kan laten produceren.

Nike iD laat je bijvoorbeeld toe om blitse sportschoenen te ontwerpen. ‘Het is pas cool als je het zelf hebt ontworpen’, luidt het bij Nike. Niet alleen kleur- en veterkeuze is mogelijk, ook de ‘vering’ door aanpassing van de stootkussens staat op de optielijst. Het Nederlandse Beick staat op haar beurt voor de hedendaagse interpretatie van de oerdegelijke stadsfiets en stelt de kopers voor zowat elk onderdeel van de fiets een aantal keuzemogelijkheden voor. Een hippe fiets is immers voor een stadsmus als een maatpak voor een kantoorklerk. Ook het Belgische fietsenlabel Achielle speelt daarop in met een aanbod aan retrofietsen waarbij je nog tal van details zelf kan bepalen.

ETIKETTE(N)

Zelfs een fles water laat zich tegenwoordig personaliseren. Zo pakt Bru uit met myBru waarbij je etiketten kan personaliseren. Het oogt leuk om een ‘huismerk’ op tafel te zetten tijdens een etentje of je kan op die manier ook romantische berichten overmaken op een wel heel eigenzinnige manier. Ook Vedett, het hippe broertje van Duvel, kent de knepen van het etiketteren. Via hun website kan je een foto uploaden waardoor je een biertje van het ‘huis’ kan schenken of als origineel cadeau. Ook de Belgische Post, of beter bpost, is mee met haar tijd en biedt een gamma aan personaliseringsmogelijkheden. Gaande van postkaarten tot postzegels met je eigen foto of logo op.

Ook in het interieur heb je tal van mogelijkheden om een sofa of kast naar je hand te zetten. Of zoals de Spinnaker-zetel, een designlounger waarvan de naam verwijst naar de zeilterm. Een spinnaker verwijst naar het grote voorzeil dat gebruikt wordt op voordewindse tot halvewindse koersen en van erg licht materiaal gemaakt is zodat het in de wind meteen gaat bollen. Deze bolle vorm inspireerde de Noorse interieurarchitecten Linda Steen en Lena Axelsson om een ligstoel te ontwikkelen die je ook kan personaliseren.

KIJK EENS OP DE DOOS

Op hun website bieden ze immers de mogelijkheid aan je stoel zelfs samenstellen en hoewel het frame slechts keuze laat uit drie kleuren – zwart, grijs of wit – heb je met de kussens al meer mogelijkheden. Helemaal top wordt het door zelf de achterkant van de zetel in te vullen. Je kan kiezen voor een opdruk of een eigen tekst. Het aantal karakters blijft helaas beperkt, maar dat hoeft de pret niet te bederven. Het canvasmateriaal dat voor de achterkant wordt gebruikt, komt vanzelfsprekend uit de zeilindustrie.

Over de producten van de jonge opkomende designer Jeroen Boon zijn we evenzeer enthousiast. Hij brengt bijzonder stijlvolle opbergdozen op de markt die voorzien zijn van een opschrift dat je in de gewenste tekst kan krijgen. Het aantal karakters blijft echter beperkt tot 12 maar onoverkomelijk (meer dan 12 letters) is dat niet voor een opbergdoos voor je memorabilia. De dozen worden machinaal uitgesneden met een snijplotter, een goede en goedkope manier voor de beperkte oplages waarmee hij vooralsnog werkt. De producten van Studio Boon zijn verkrijgbaar via het webplatform ‘De Invasie’. Design als subliminatie van een banaal voorwerp als een opbergdoos.

Internet maakt zelfs dat overbodig.

Eerdere Artikelen