CITYREPORT SINT-TRUIDEN

Hoofdstad van Haspengouw, met dat glooiende landschap, een uniek decor door appel-, peren- en kersenbomen geboetseerd. Sint-Truiden mag dan al de fruitigste stad van Vlaanderen zijn, het is veel meer dan dat.

Fruitigste stad van vlaanderen smaakt naar meer

DOOR ROELAND KORTLEVEN

We verkennen Sint-Truiden in de mooiste tijd van het jaar. Na een lange winterslaap ontwaakt de natuur en toont zich meteen van zijn allermooiste kant. Weelderige fruitbloesems omzomen wegen en wegels als waren het kilometerslange erehagen voor fietsers en wandelaars. Per fiets – of per Vespa – is de beste manier om de streek te gaan verkennen, daarom posteren we de auto op parking Speelhof aan de rand van de stad.

Geen trip beginnen we zonder een koffie. Aan de rand van groendomein ’t Speelhof – 36 hectaren groot met een statige laan vol wilde kastanjebomen, beuken en eiken – komen we uit bij Afspanning – Restaurant ’t Speelhof. Fijn terras, heerlijke koffie, gastvrij geserveerd met gebak. Een korte wandeling door dit prachtige groendomein moet zeker op het programma staan. Er is zelfs een petanquebaan, Finse Piste en speelplein. Het park bruist zelfs op een zaterdagochtend al van energie.

Domein ’t Speelhof – Speelhoflaan 5 – 011 67 38 02

WERELDERFGOED

Op een steenworp afstand van ’t Speelhof ligt het Begijnhof van Sint-Agnes, ook terug te vinden op de werelderfgoedlijst van Unesco. Overigens niet de enige historische troef, want ook het belfort van het stadhuis op de Grote Markt veroverde een plek tussen het selecte Unesco-gezelschap. Begijntjes zijn hier sinds 1860 niet meer te vinden, maar wat opvalt aan dit begijnhof is de grote openheid. Van de bakstenen muur die het begijnhof vroeger beschermde tegen ongewenste indringers, blijven slechts nog kleine fragmenten over. Het begijnhof bestaat uit een bont gezelschap van gebouwen – identieke begijnenhuisjes, de godshuizen, de infirmerie, de schuur,… – met centraal de bijzonder mooie en prima bewaard gebleven begijnhofkerk.

Begijnhof – Speelhoflaan – 011 23 75 75

ASTRONOMISCHE KLOK

Het Museum Festraetsstudio mag je tijdens een bezoek aan het begijnhof zeker niet vergeten. Sint-Truidenaar Kamiel Festraets werkte van 1937 tot 1942 aan een imposant astronomisch uurwerk. Deze oudste toeristische attractie van Limburg meet 6,16 meter hoog, 4 meter diep en 2,50 meter breed en telt meer dan 20.000 onderdelen. Zijn woning met naastliggend werkhuis lagen op het begijnhof. Het uurwerk heeft een passend onderdak gekregen in een speciaal gebouwd atelier.

Museum Festraetsstudio – Begijnhof 24 – 011 67 46 49

PANORAMA

Bij een dermate imposante klok zou men het uur uit het oog kunnen verliezen. De gezellige antiek- en rommelmarkt op het parkeerterrein van de Veemark staan nog op het programma en van daaruit is het wandelen richting hét historische baken van de stad: de oude abdijtoren.

Na 196 trappen en – godzijdank! – vijf rust- en waarnemingsplatforms, bereik je de top van het gebouw. Het adembenemende panorama over stad en streek van op deze ruïne maakt de inspanningen meer dan waard. Aan de voet van de toren – waar vroeger een abdijkerk stond die in 1975 afbrandde – ligt het sfeervolle kerkveld.

Schrik niet als je hier een kippenkooi tegenkomt. De vogels komen immers uit het alom geprezen ‘Cosmopolitan Chicken’-project van ereburger en internationaal gerespecteerd kunstenaar Koen Vanmechelen. De kakelende diertjes zijn het resultaat van een weldoordacht kweekprogramma waaraan kippenrassen van over de hele wereld hun eitje bijdroegen. De kippen staan daarbij symbool voor universele thema’s als racisme en dierenwelzijn.

Antiek- en Rommelmarkt – Parkeerterrein Veemarkt – 0474 78 63 39

Abdijtoren – Trudoplein – 011 70 18 18

SHOPPEN!

Genoeg cultuur, shoppen nu! Sint-Truiden telt in z’n historische stadscentrum een vijftal winkelstraten die een lange slenterpartij de moeite waard maken. De Luikerstraat, de Stapelstraat, de Hamelstraat, de Houtmarkt en de Diestserstraat. Allen slingeren ze rond, of monden ze uit op de gezellige Grote Markt. Vrouwen moeten beslist een kijkje nemen bij Caleche in de Luikerstraat. Deze familiewinkel voor dameskledij telt maar liefst drie verdiepingen. Veertien verkopers staan er paraat om tussen de meer dan 40 merken dat ene kledingstuk te vinden dat je beeldig staat.

Caleche – Luikerstraat 64 – 011 68 54 28

TRUDOFIETSROUTE

Na een lichte lunch in Wijnbar Ons Huis op de Grote Markt met bijpassend een verfrissend glas Chileense witte wijn, trekken we richting het station. Niet om de trein te nemen, wel om er een fiets te huren die je er vooraf kan reserveren. Het dient gezegd, na enkele minuten fietsen waan je je in een compleet andere wereld. Een wereld waarin het fruit koning is.

Kies je voor de Trudofietsroute ‘De Fruitige Kataraktlus’, dan krijg je een 44 kilometer lange tocht voorgeschoteld. Ietwat heuvelachtig, maar met prachtige landschappen en schilderachtige dorpjes zoals Heers, Veulen, Batsheers en Rukkelingen is het fietsen een bevredigend avontuur. Kerkjes en traditionele vierkantshoeves wisselen er elkaar af en reken op goed drie uur fietsen en je komt voldaan aan op de markt van Sint-Truiden.

Wijnbar Ons Huis – Grote Markt 6 – 011 68 22 35

Fietspunt – Stationsplein – 011 69 64 29

DE LAATSTE CULINAIRE ETAPPE

Een verkenningsdag in Sint-Truiden moet je zeker eindigen in stijl, niet in het minst op gastronomisch niveau. In een 17de-eeuws pand in het hart van de stad ligt Restaurant Durondeaux. Durondeaux heeft een uniek binnenplein en de naam verwijst naar een oude perensoort. De jonge chef-kok Kim Allegria en zijn team schotelen er verfijnde gastronomische 5-gangendiners voor die een heel nieuw licht werpen op Sint-Truiden als fruitige smaakmaker.

Restaurtant Durondeaux – Diesterstraat 44/C – 011 75 42 78

Eerdere Artikelen