Summum van design
Het mooiste designrestaurant van Europa? Het ligt in Genk, jawel. Het Carbon designhotel, onderdeel van het Limburgse Different Hotels, nestelt zich daarmee in de top van de Europese designlocaties. Als belevingshotel, wellness-locatie en wijnbar, maar ook als toonbeeld van Belgisch én meer bepaald Limburgs design.
Tekst: Christophe De Schauvre
Foto’s: Sven Dillen
Concept
Sleep, Taste, Meet, Sense. Dit zijn de vier natuurelementen in de filosofie van het Carbon Hotel. Bezieler Peter Geurden is zeker geen onbekende in de Limburgse hotelwereld, niet in het minst om zijn eigengereide aanpak om anders te zijn. “Het Carbon is een belevingshotel,” zegt hij dan ook, deels om de vraagroepende combinatie van Genk en designhotel te counteren. “We verkopen geen stad, maar een regio. Het zou verkeerd zijn te denken dat men nu plots Genk als citytrip-bestemming zou gaan zien. Nu combineren we de troeven van de streek met een meerwaarde in vormgeving en klantenbenadering. Het Carbon is een hotel, maar geënt op vier verschillende elementen.”
Peterschap
Peter Geurden heeft naast Carbon ook het Eurotel in Lanaken, het Eburon Hotel in Tongeren en de hotels Atlantis en ECU in Genk in portefeuille. “Met Carbon willen we niet zomaar conceptueel vernieuwend zijn, maar ook een meerwaarde creëren binnen onze groep. Het is niet de bedoeling om onze eigen hotels concurrentie aan te doen,” aldus de ‘Different Executive Officer’ van de hotelgroep. Hij ging aankloppen bij de Genkse architect Peter Cornoedus die met zijn bureau PCP totaalconcepten kan creëren, inclusief interieur dus. “Dat is een voordeel,” zegt Peter Cornoedus. “Er is hier geen detail terug te vinden in dit hotel of het is door onze handen gegaan. We hebben het concept tot in de puntjes kunnen uitwerken met de keuze voor warme materialen, stoere texturen en een koloriet van zwart, wit en grijs.” Daarmee stonden er twee Peters aan de wieg van een heel nieuw hotel.
Vierendeel
Carbon Meet refereert naar het zakelijke aspect van de vergader- of ontmoetingsruimte in bredere zin, terwijl Carbon Taste uiteraard doelt op het smakelijk vormgegeven restaurant. Carbon Sense zorgt voor de zinnenprikkelende of beter ontspannende functie van het uitgebreide Wellness-programma. Carbon Sleep omvat de meest voor de hand liggende functie van een hotel, namelijk 60 slaapkamers. Vormelijk werpen ze evenwel een heel nieuw licht op hotelinterieur en de anders zo klassieke opdeling tussen slaap- en natte zone.
Form follows concept
Carbon wijst uiteraard naar het mijnverleden van de streek en Genk in het bijzonder. Het thema is consciëntieus uitgewerkt tot een ontleding van Carbon als chemisch element. “Het is het zesde meest voorkomende element in het universum en we hebben vooral gezocht naar associaties. Zwart als kleur, naar het vuile van steenkool en het gelaat van mijnwerkers,” licht architect Cornoedus toe. “Er zijn ook materialen gebruikt met een stoere, industriële look of vormelijk met lange hotelgangen met zwart-wit contrasten…” “Dit hotel verenigt verschillende functies onder één dak,” zegt Peter Geurden hierover. “Daarin moet je verschillende op zichzelf staande sferen weten te creëren, weliswaar samenhangend.” Het hotel is in niets de grootste gemene deler, wel een gedetailleerd samenvallen van interieur- en designelementen.
“Het Carbon Hotel sluit niet alleen aan bij de Genkse stadvernieuwing, het zijn ook elkaars versterkende krachten tot designstad.”
Design Hotel TM
Er bestaan veel misverstanden over, maar de term Design Hotel is niet zomaar een label dat je jezelf kan toe-eigenen als kroon op je zelfbedachte en misschien wel geslaagde concept. Nee, daarvoor moet je toegelaten worden tot deze internationale groep. “Design Hotels is een beschermd merk,” beklemtoont Peter Geurden, “en van meet af aan hebben we besloten om ons concept bij hen in Berlijn te gaan bepleiten. Je moet daarvoor aan heel wat criteria voldoen.” Architect Peter Cornoedus: “Het grote voordeel was dat we het hotel hebben kunnen ontwikkelen op basis van deze visie.” En weten waar je naartoe wil, maakt de af te leggen weg al een stuk makkelijker.
Belgisch design
Het Carbon bulkt van Belgische producten met een uitgesproken designkarakter, al heeft men alles getoetst aan de basisgedachte. “We zijn niet vertrokken vanuit de artiesten om ze zomaar bij dit project te trekken,” nuanceert Peter Geurden. “Het is Peter en zijn team die gekeken hebben wat past in het concept. Is het Belgisch, of specifieker Limburgs, dan is dat mooi meegenomen. We hebben het niet geforceerd en dat verklaart het evenwicht dat we nu hebben verkregen.”
Naast internationale toppers als de Duitse lichtkunstenaar Ingo Maurer of -fabrikant Metalarte, het Spaanse Andreu World voor de restaurantstoelen of Porcelanosa voor zowel de mozaïektegels als al het sanitair, is het kruim van de Belgische designers en fabrikanten eveneens goed vertegenwoordigd. “In de slaapkamers is er het ‘Cheval’-behangpapier uit de Rouge-collectie van Arte, op de gangen – en ook de pilonen in het restaurant – hebben we een gebruiksvriendelijke PVC-bekleding gevonden bij het Belgische bedrijf Vescom. Zowel in het wit als in het zwart oogt dit bijzonder strak en mooi. Het opmerkelijke is dat Vescom dit ‘papier’ zelf niet eens in collectie had, maar nu ze hier het resultaat gezien hebben, is dat snel veranderd,” zegt een trotse Peter Cornoedus. In elke kamer staan er bedden van Stijn Helsen. “Ook dat is wel een straf verhaal,” pikt de Different-manager in. “We hadden dat bed gezien op een beurs, maar dat was nog niet eens in productie. Ook de uniformen van het personeel zijn van Helsens hand.”
Ter verpozing zijn er telkens twee warmrode FAB-stoelen van de Gentse designer Fabiaan Van Severen, weliswaar uitgegeven bij het Limburgse INDERA. Van dezelfde fabrikant komen ook de lobbysofa’s Sintese van Wim Segers. Zo goed als alle verlichting is van Kreon. De barokke poefen van Yvan Berthels voor Le Couchon zijn ideaal om te verpozen en zorgen tegelijk voor een speels accent. Het hotel zelf schotelt steevast Piet Stockmans-porselein voor en anders dan je van deze Genkenaar zou verwachten, is het geen blauw, maar grijs-groenig porseleinwerk.
Genk, c’est où ?
Het blijft verbazen dat een designhotel met een dergelijke hoge internationale maatstaf en uitgesproken designprofiel, goed voor een investering van 9 miljoen euro, uitgerekend in Genk ligt. “Waarom niet? Ik ben van Genk,” riposteert Peter Geurden. “Nee het klopt, maar we promoten ook geen stad, maar de hele Limburgse regio die heel wat troeven heeft. Bovendien sluit dit hotel aan bij een trend waarbij mensen meer op zoek gaan naar totaalbelevingen en durft men wel eens de platgetreden paden te verlaten. Eigenlijk is dit een archetype van een hotel, pal tegenover het station, liggend aan een drukke stadsader. En zeggen dat deze locatie, in het groots opgezette plan van stadsvernieuwing, een onbestemde plek was. Het stond ingekleurd als ‘leisure’, maar wat men er precies mee moest aanvangen? Dat was een groot raadsel,” geeft PCP-architect Peter Cornoedus op zijn beurt aan. In de transformatie van Genk en haar brandende ambitie om zich onder meer met de C-Mine te ontpoppen tot designstad, past het Carbon Hotel perfect. Als twee elkaar versterkende krachten zet Genk zich op de wereldkaart. En dat het hotel al de eerste prijs van beste designrestaurant door The European Hotel Design kreeg uitgereikt, en op de tweede plaats strandde in de competitie voor ‘beste designkamers’ bewijst dat Europa het al weet liggen. Nu de rest van de wereld nog…