“Start het overnameproces als je kinderen zijn afgestudeerd”
Als zaakvoerder van een familiebedrijf krijgt u er op een bepaald ogenblik allemaal mee te maken: de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt en u wilt uw zaak overlaten. De opvolgers staan te drummen, maar hoe pakt u het aan? Coforce, met kantoren in Genk, Leuven en Turnhout, adviseert en begeleidt ondernemingen bij overnames. Zaakvoerder Geert Jeurissen en zijn partners verklappen enkele tips die het overlaten vergemakkelijken.
Tip 1: Start op tijd
“Ook al blijft het bedrijf binnen de familie, het overlaten vergt een goede voorbereiding. Wij raden altijd aan om er mee te starten op het ogenblik dat de kinderen afgestudeerd zijn. Meestal hebben ze dan een goed beeld van hun toekomst en of die zich al dan niet zal afspelen binnen het bedrijf. Hebben ze interesse, dan blijft nog altijd de vraag of ze ook de capaciteiten hebben om een bedrijf te leiden. Geef ze de tijd om ervaring op te doen, al dan niet binnen het bedrijf. Je moet toch rekenen op enkele jaren om te achterhalen of ze al dan niet bekwaam zijn.”
Tip 2: Laat u begeleiden
“Het overlaten van een bedrijf is een complex proces waarbij heel wat zaken moeten worden onderzocht en de juiste beslissingen moeten worden genomen. Bovendien is dit iets waar de meeste zaakvoerders geen ervaring mee hebben. Een extern bureau kent het klappen van de zweep en bekijkt alles als een buitenstaander. Ze brengen objectieve elementen aan waar je als bedrijfsleider geen rekening mee houdt of die je soms zelfs liever niet wilt zien.”
Tip 3: Geef voorkooprecht
“Dikwijls is er geen opvolging binnen de familie, maar ook het tegenovergestelde komt voor: dat er meerdere kinderen zijn die in het bedrijf willen stappen. Op dat moment moet je een duidelijke aandeelhoudersovereenkomst opstellen. Zorg altijd voor een voorkooprecht in het contract. Als een van de kinderen uit het bedrijf stapt, krijgen de anderen als eerste de gelegenheid om de beschikbare aandelen over te nemen aan een op voorhand afgesproken waarderingsformule. Deze regeling geeft het comfort en de zekerheid dat het bedrijf ook later binnen de familie blijft.”
Tip 4: Zorg voor een uitloopregeling
“Of je na de overlating al dan niet nog actief blijft binnen het bedrijf, moet altijd individueel bekeken worden. Veel hangt af van de kinderen. Hebben ze de leeftijd, de kennis en de ervaring? Dan kan je met een gerust gemoed de zaak overlaten. Anders zorg je beter voor een duidelijke uitloopregeling waarbij je de opvolger nog enige tijd begeleidt.”
Tip 5: Zorg voor een leven na het bedrijf
“Zorg als zaakvoerder voor je eigen financiële zekerheid na het overlaten aan je kinderen en start tijdig met de voorbereiding ervan, om ook je leven na het overlaten van het bedrijf te plannen. Als bedrijfsleider heb je niet altijd de tijd om veel hobby’s te hebben. Toch schatten we het risico op het bekende zwarte gat heel erg klein in. Zaakvoerders stoppen meestal niet van vandaag op morgen. Wanneer de opvolging aanwezig is en een bepaalde leeftijd bereikt, gaan ze het meestal spontaan rustiger aan doen. Is dat niet het geval, raden we aan ook dat aspect te bekijken tijdens de voorbereiding van het overlaten van je bedrijf.”
Walter Briers