BlackBerry, het Zwitsers zakmes onder de smartphones GADGET VAN HET JAAR IS EEN BRAAMBES

“Een BlackBerry is handig: je gebruikt ‘m als agenda, je verstuurt sms’en én mails. Er komt geen mail op de Wetstraat 16 aan of ik heb ‘m gezien. Ik ben op de hoogte van élke mail, élke brief, élke telefoon.” Deze quote komt van ‘s lands hardnekkigste BlackBerry-gebruiker en huidig minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme. Zijn regeringsonderhandelingen noch regeerperiode waren een succes te noemen, maar voor BlackBerry wel de best denkbare reclame. Intussen is het genoegzaam bekend dat BlackBerry de merknaam is van een multifunctionele zaktelefoon.

Het is aan Blackberry te danken dat de informatiestroom in beide richtingen altijd, overal én snelstromend verloopt.

Minder bekend is de onderneming achter BlackBerry. Neen, geen Amerikaans bedrijf, wel het Canadese Research In Motion (RIM). Vooraleer deze met de unieke smartphones op de proppen kwam, was het gespecialiseerd in barcodelezers en semafoons. In de jaren ’80 pionierde RIM in draadloze datatechnologie en daaruit is het zich almaar meer gaan toeleggen op het vervolmaken van communicatiemiddelen.

Vanaf 1992 onderzocht de firma hoe e-mails van en naar mobiele apparaten kunnen worden verstuurd. Eerst op bescheiden schaal met een testpanel van eigen medewerkers. “Het personeel maakte er dusdanig gebruik van dat ze als hebbedingen mee naar huis werden genomen. Iedereen vond het verslavend,” blikt oprichter en ceo Mike Lazaridis terug. “Meteen werd duidelijk dat we op het juist spoor zaten.”

Het kleine klavier

Nadat in 1996 de Inter@ctive Pager de weg vrijmaakte, verscheen op 19 januari 1999 het persbericht waarin RIM de allereerste BlackBerry mét een eigen klaviertje aankondigde. “We introduceren met trots de BlackBerry, de eerste complete mobiele oplossing voor de professional die geïntegreerde en draadloze e-mail mogelijk maakt. Mailen kan voortaan overal en altijd.” En BlackBerry maakte z’n belofte waar en veroverde de zakenwereld beginnend met de datajunks van Wall Street.

Van Wall Street bereikte BlackBerry ook de early adopters in onze nationale zakenwereld, maar het is vooral dankzij de Wetstraat dat het bredere bekendheid geniet. Yves Letermes trouwste maatje tijdens zijn formatieronde was zijn BlackBerry. Hij belde ermee in de tuin van Hertoginnedal, tokkelde erop tussen twee interviews door. Zelfs in de kerk, tijdens het Te Deum, kon Leterme zijn BlackBerry niet missen. De televisiebeelden waarbij hij – de hand voor de mond – een stiekem telefoongesprek voerde, zitten zeker nog een tijdje in het collectieve geheugen gegrift. Een protocollaire blunder van formaat, maar talk of the town en een geweldige promotiestunt voor BlackBerry.

Kort en snedig

Over de impact van BlackBerry op de arbeidsethos van zakenlui en politici, maar ook op de manier van communiceren, kan men niet geringschattend doen. Het is dankzij de BlackBerry dat de informatiestroom in beide richtingen altijd, overal én snelstromend verloopt. Kort en snedig, want een uitvoerige tekst typen op zo een klaviertje valt niet mee. De geschiedenis moet uitwijzen of de hoffelijkheidsdegressie, zoals die aan de overgang van briefwisseling naar e-mail werd toegeschreven, met de Blackberry nog verder uitholt. Dankzij het wereldwijde succes staat het merk BlackBerry zelfs grotendeels synoniem voor elke smartphone op de markt. “Is het een BlackBerry?,” krijg je als standaardvraag wanneer je met een nieuwe smartphone uitpakt.

Groeicurve

Meer dan de helft van de smartphones die dit jaar in de VS over de toonbank gaan, is een BlackBerry. De totale teller wereldwijd staat al op meer dan 50 miljoen stuks. De afgelopen tien jaar evolueerde de draadloze technologie razendsnel, steeds onder impuls van RIM. Sinds de lancering van het eerste model – de BlackBerry 850 – bracht RIM continu nieuwe toestellen en reeksen uit. Zij luisteren naar klinkende namen zoals Bold, Storm, Curve en Pearl. Ondanks de felle concurrentie van Apples iPhone is de BlackBerryproducent Research in Motion (RIM) volgens het toonaangevende Amerikaanse zakenblad Fortune zelfs het snelst groeiende bedrijf ter wereld.

Zoals het haar naam betaamt, investeert Research In Motion in onderzoek en dat leidt telkens tot nieuwe modellen met nog meer kracht, nog meer geheugen en nog meer functies. En dat alles in een almaar kleiner wordend formaat en met gewichtsverlies. Op internet surfen, bestanden downloaden, agendabeheer, navigatie per gps, touchscreen bediening, bellen, e-mails sturen en ontvangen, werkbladen uitwerken, muziek downloaden en beluisteren, synchronisatie met andere toestellen, foto’s nemen, filmen, online shoppen, video’s bekijken. Bedenk het en het zit waarschijnlijk al in een BlackBerry. Dankzij de rechtstreekse connectie met Facebook mis je – waar je ook bent – geen enkele gebeurtenis op je sociale netwerk.

Van een puur professionele tool groeide de BlackBerry op enkele jaren tijd uit tot een onmisbare duizendpoot met oneindige mogelijkheden voor entertainment, privé én business. Sinds BlackBerry zijn er heel wat spelers bijgekomen en het zal moeten blijken of de wet van de remmende voorsprong deze gsm-pionier zal vertragen. Op die pioniersstatus zal echter nooit worden afgedongen. BlackBerry is op het vlak van multifunctionaliteit het Zwitsers zakmes onder de mobiele telefoons. Met veel messen kan je misschien hetzelfde, maar het is geen Zwitsers. Zeg daarom nooit zomaar BlackBerry tegen een smartphone.

Eerdere Artikelen