Reginald Vossen, BAN Vlaanderen – BAN Vlaanderen groeit met bedrijven mee

Foto's LM75-Ban Vlaanderen-112_rgb_low
Reginald Vossen en Jo Keunen.

BAN Vlaanderen is een vruchtbare ontmoetingsplaats voor bedrijven die op zoek zijn naar alternatieve bronnen van financiering. Het netwerk van business angels verschaft ook toegang tot fondsen voor risicodragend kapitaal. Zo biedt BAN Vlaanderen almaar vaker een structurele toegevoegde waarde voor startende en groeiende ondernemingen. 

“2015 is bijzonder goed gestart, zegt Reginald Vossen, algemeen directeur van BAN.  Er zijn dit jaar intussen elf dossiers afgehandeld en gefinancierd. Er is een vernieuwde willingness en een zoektocht naar opportuniteiten om te investeren. Daarbij slaan investeerders ook nog andere wegen in dan de traditionele (bancaire) circuits.”

M.M.: Welke trends zijn opmerkelijk bij BAN Vlaanderen?
Reginald Vossen: “De samenwerking met het Participatiefonds Vlaanderen – sinds kort ondergebracht bij PMV – is een schot in de roos. Meer dan 90 % van de ingediende dossiers voor dit fonds wordt goedgekeurd. Daar zijn we bijzonder trots op. We begeleiden die dossiers ook intensief. Het gaat telkens om innovatieve projecten in bedrijven die begeleid worden door een business angel en die zich vlak voor het stadium van commercialisering bevinden. De lening in samenwerking met het Participatiefonds Vlaanderen heet BA+-lening. Het maximumbedrag bedraagt 125.000 euro, in combinatie met een financiering van één of meer business angels. Eén van de bedrijven die een BA+-lening hebben gekregen, is Immochecker, een Hasselts bedrijf waar professionals terecht kunnen voor expertises voor vastgoed, zoals EPC, waardebepaling en kwaliteitscontroles. Immochecker beschikt bovendien over een professioneel softwarepakket voor waardebepaling. Het is een beloftevol bedrijf met een groeiend klantenbestand in het hele land.”

M.M.: Valt er ook vanuit Ark Angels Activator Fund (AAAF), het eigen co-investeringsfonds van BAN Vlaanderen, positief nieuws te melden?
“Ja, de mogelijkheden om er een beroep op te doen zijn verruimd. Vanaf nu kan een bedrijf kapitaal krijgen zonder een business angel. De aanwezigheid van een business angel is niet voor elk bedrijf even vanzelfsprekend. Sommige hebben het gewoon liever niet, andere zijn het stadium van starter ontgroeid en volwassen genoeg om hun zaken zelf te beredderen. Maar vele ontluikende bedrijven hebben juist graag een business angel aan boord, omdat hij, naast een flinke financiering, ook heel wat managementservaring en expertise meebrengt.”

M.M.: Heeft u een concreet voorbeeld van een bedrijf dat een beroep heeft gedaan op het AAAF?
“TheraSolve, gevestigd in BioVille op de campus van UHasselt, heeft recent een financieringsronde voor een investering van in totaal 2,4 miljoen euro afgerond. Het Ark Angels Activator Fund en BAN Vlaanderen leveren hiervan 900.000 euro aan. TheraSolve ontwikkelt de MemoPatch, een slimme pleister die er de patiënt op een eenvoudige en discrete manier eraan herinnert dat het tijd is om medicatie te nemen. De MemoPatch is een product met veel potentieel. En met deze extra brandstof en een business angel aan boord kan TheraSolve koers zetten naar de toekomst.”

BAN Vlaanderen vzw heeft zijn administratieve zetel in Hasselt (Hendrik Van Veldekesingel 150/7 – Officenter). Er zijn regionale antennes in Antwerpen, Gent, Geel, Leuven, Brussel, Kortrijk en Hasselt. Meer info: www.ban.be

Eerdere Artikelen