Een medewerker in uw bedrijf valt bewusteloos door een ritmestoornis van zijn hart. Hulp binnen de eerste vier minuten is cruciaal. Met een automatische externe defibrillator (kortweg AED) wordt het ritme van het hart weer gecorrigeerd. De AED is een eenvoudig te bedienen toestel dat ook in uw bedrijf levens kan redden.
“Een ambulance arriveert gemiddeld pas na acht minuten,” zegt André Martens van AED Partner, Belgisch marktleider in automatische externe defibrillatoren. “Een interventie met een AED binnen vier tot vijf minuten verhoogt de overlevingskansen van het slachtoffer van een ritmestoornis van vijf naar 80 %. Natuurlijk worden bij de patiënt tijdens die acute fase ook zo snel mogelijk reanimatietechnieken toegepast. In bedrijven zijn trouwens almaar vaker medewerkers aanwezig die een EHBO-opleiding hebben gevolgd.’
M.M.: Kan iedereen een AED bedienen?
André Martens: “Jazeker. Een AED is zo ontworpen dat iedereen hem kan en mag bedienen. Een Koninklijk Besluit van 21 april 2007 laat het gebruik door niet-professionelen van een AED ook toe. Het toestel geeft duidelijke instructies aan de gebruiker. De elektroden geven informatie over het hartritme door aan een microprocessor die vervolgens beslist om al dan niet een schok toe te dienen.”
M.M.: Hoeveel kost het toestel?
“2500 euro, een onderhoudscontract en opbergkast inbegrepen. We geven ook opleidingen voor het gebruik van de AED. Het toestel alleen kost 1500 euro.”
M.M.: Is één toestel voldoende voor mijn bedrijf?
“Dat hangt af van de grootte van uw bedrijf. Het toestel moet binnen die enkele cruciale minuten tot bij het slachtoffer kunnen worden gebracht. Heeft u grote oppervlakten of bent u verspreid over diverse locaties, dan zijn meer AED-toestellen aangewezen.”
Meer info: www.aedpartner.be.