‘Anders’ laat de kassa rinkelen

Een halve eeuw geleden liet de auto-industrie de koper de keuze tussen een berline, een break en een sporadische cabrio. Vandaag biedt zowat elke constructeur van zijn belangrijkste modellen minstens vier koetswerkvariaties. Daarmee echter niet genoeg, want de designafdelingen werken zich uit de naad om nieuwe koetswerkvormen te creëren, want ‘anders’ is goed voor het merkimago en drijft de verkoopprijs op. De 4-deurs coupé lijkt de nieuwe lucratieve ‘niche in de niche’.

DOOR EDUARD CODDé

DOOR EDUARD CODDÉ

Niet alleen de massaconstructeurs strijden om volumes, ook de premiummerken gunnen elkaar geen duimbreed en dat betekent dat ze moeten present zijn in elke niche. Audi gooit de A7 Sportback in de prestigestrijd tegen de Mercedes-Benz CLS die sinds zijn introductie in 2004 wereldwijd 170.000 kopers wist te overtuigen.

De A7 Sportback plaatst zich hiërarchisch tussen de begin 2011 verwachte nieuwe A6 en dit jaar geïntroduceerde actuele A8, maar wordt gebouwd op de A6-basis. Typische eigenschappen zijn de lichte carrosserie en het gebruik van talrijke onderdelen uit aluminium.

Het 5-deurs koetswerk meet 4,97 m in de lengte, is 1,91 m breed en slechts 1,42 m hoog. Een lange motorkap, steil verticaal afgesneden achterpartij en de vandaag haast obligate LED-lichttechniek zijn de opgemerkte designtrekjes. Een rijkelijk 535 liter koffervolume laat zich door het neerklappen van de achterbank makkelijk opvoeren tot 1.390 liter.

WRAP AROUND

Het interieur zet de sportieve aanblik van het koetswerk verder en wordt gekenmerkt door het zogeheten ‘wrap-around’-design, wat staat voor een horizontale curve die bestuurder en voorste passagier omsluit. De zetels kunnen optioneel met massage- en ventilatiefuncties worden opgewaardeerd. Audi weet altijd te verbazen met technische vernieuwing en dat is bij de A7 Sportback niet anders.

Het MMI uit de A8 wordt immers overgeplant en dat betekent o.a. de koppeling van de routebegeleiding aan diverse rijhulpsystemen, internettoegang voor het koppelen van Google Earth in de navigatie of ook nog het touchpad voor het ingeven van de bestemming door met de vinger op een aanraakvlak te schrijven.

Onder de kap huizen in eerste instantie enkel V6-motoren. Het is nog even wachten op een bijzonder efficiënte 3.0 TDI, goed voor 204 pk, die in combinatie met de multitronic-schakelmechaniek slechts 5,3 l/100 km zal verbruiken en niet meer dan 139 g CO2/km uitstoot.

voorbestemd als stijlicoon

Mercedes-Benz nam in 2003 de rol van voorbode op zich met zijn CLS en introduceert dit najaar al een tweede generatie van deze opgemerkte 4-deurs coupé. Het merk met de ster promoveert de nieuwkomer meteen tot uitdrager van zijn nieuwste designtaal.

Als 4-deurs coupé paart de CLS de elegantie en dynamiek van een coupé met het comfort en de functionaliteit van een berline. Gorden Wagener, Chief Designer bij Mercedes-Benz benadrukt graag dat de voorpartij geïnspireerd is op de neus van de Mercedes-Benz SLS AMG. Het exterieur wordt gekenmerkt door een langgerekte motorkap met grote centrale ster in en niet bovenop het radiator-rooster, lage zijruiten zonder frame, een lang gestrekte dynamische daklijn en de integrale LED-verlichting met in totaal 71 LED’s. Opmerkelijk is het driedimensionale karakter van het ontwerp, waardoor de CLS vanuit elke hoek bijzonder dynamisch oogt.

PANORAMISCH

Het interieur behoudt de strikte 4-zit configuratie zoals bij de eerste CLS. Kenmerkend is het panoramisch effect als gevolg van de bovenste dashboardlijn die in één vloeiende beweging het bestuurders- en passagiersportier verbindt. Het centrale beeldscherm integreert harmonieus op kijkhoogte in het dashboard. Royaal bemeten en verfijnde decoratieve inzetstukken uit natuurlijke materialen versterken de exclusieve indruk van de CLS, die nochtans de E-Klasse en niet de S-Klasse als basis gebruikt.

Onder de motorkap zal in België voornamelijk de 350 CDI terug te vinden zijn, een 3.0 V6 common rail diesel met 265 pk en 560 Nm koppel, al lonkt er ook een 4-cilinder CLS 250 CDI met 204 pk… Het neusje van de zalm wordt naar goede gewoonte van het huis de AMG-topversie.

Eerdere Artikelen