Als jurist heeft Gerald Kindermans uit Heers zich toegelegd op ruimtelijke ordening. Zijn advocatenkantoor staat dan ook bekend als gespecialiseerd in deze materie.
Advocaat Gerald Kindermans is een man met een missie en een passie: ruimtelijke ordening. Hij neemt ruim de tijd om ons in een verstaanbare taal het overheidsbeleid van de voorbije decennia in dit domein uit te leggen. Hij somt de problemen op en geeft meteen voor de meeste ook een mogelijke oplossing.
Het gros van de bouwovertredingen dateert uit de vorige eeuw. “Het is pas in 1962 dat de eerste algemene regelgeving rond bouwvergunningen in het leven is geroepen,” brengt Gerald Kindermans in herinnering. Bouwen zonder vergunning werd strafbaar, maar ook het in stand houden van zo’n gebouw, zodat deze zogenaamde misdrijven in feite nooit konden verjaren zolang het gebouw bleef bestaan. “Het probleem is dat er de decennia die er op volgden niet veel mee is gebeurd. Enkel als er een klacht kwam, werd overgegaan tot vervolging. Meestal werd een kleine boete uitgesproken en de verplichting tot afbraak. Maar aan dat laatste werd nooit een gevolg gegeven omdat er toch geen haan naar kraaide. Tot op het einde van de jaren ’90 vonnissen plots werden uitgevoerd. Je herinnert je zeker nog het beeld in de media van de grote bulldozer die zijn tanden in het dak van een huis zette.”
Het kantoor van Gerald Kindermans is volgestapeld met dossiers. Het zijn vooral bedrijfsleiders, architecten en bouwpromotoren die beroep doen op de diensten van het advocatenkantoor. “Architecten van mijn generatie kunnen perfect plannen tekenen en gebouwen ontwerpen. Het probleem is dat tijdens hun opleiding weinig aandacht werd besteed aan bouwovertredingen en aan regularisatievergunningsaanvragen. In die tijd was er ook geen sprake van bijvoorbeeld containerparken, windmolenparken of gsm-masten. Zaakvoerders van kmo’s staan we dan weer bij wanneer ze hun bedrijf willen uitbreiden maar dat niet kunnen omdat ze grenzen aan een woonzone of agrarisch gebied. Tot slot komen heel wat bouwproblemen pas aan het licht wanneer een onderneming wenst te verbouwen, verkopen of de zaak overlaten aan opvolgers. Je moet weten dat de overheid verschillende mogelijkheden toelaat om toestanden uit het verleden te regulariseren. Ook laat de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening toe dat men zich beroept op het ‘vermoeden van vergunning’, als men kan aantonen dat een constructie dateert van voor de invoering van het gewestplan. Sommige ambtenaren zijn hier niet altijd van op de hoogte of maken er geen melding van. Ons advies kan je een slopende en dure procedure besparen. Je op voorhand informeren is nog altijd goedkoper dan een proces.”
Advocatenkantoor Gerald KINDERMANS
Steenweg 161 – 3870 Heers – T 011 48 67 64 – info@geraldkindermans.be – www.advo-kindermans.be