Dimatec – “Wij zijn tegelijk architect en bouwonderneming”

Van een urimeter over krantendisplays tot een volledige winkelkassa: Dimatec is misschien een kleine kmo, maar de verscheidenheid aan producten die ze er maken, is enorm. De reden? De drang naar innovatie en de passie voor techniek van zaakvoerder Dirk Matthijs en zijn ploeg.

Dirk Matthijs.
Dirk Matthijs.

Wie bij Dimatec binnenstapt, botst meteen op de gekende haltepaaltjes van vervoersmaatschappij De Lijn. Met zijn innovatieve ontwerp haalde Dimatec de openbare aanbesteding binnen. “We hebben het bevestigingssysteem voor de halteplaten verbeterd, waardoor laswerk overbodig werd. Zo konden we de legering van de buizen aanpassen. Ze zijn nu sterker, en dus beter bestand tegen vandalisme. Omdat deze paaltjes geen opgelaste bevestigingen meer hebben, is het ook eenvoudiger om ze te transporteren,” vertelt Matthijs.
IMG_2882_lowEven innovatief in zijn eenvoud is de urimeter, die rechterhand Maarten Debruyn ontwierp. Op vraag van het farmabedrijf dat de urimeters produceert, bedacht Debruyn een speciale metalen houder. “Aan de hand van de urineconcentratie van patiënten die tussen leven en dood zweven, kan het verplegend personeel hun toestand aflezen. Maar omdat de bakjes onder de bewegende bedden hingen, was het erg moeilijk om de waarden exact af te lezen. Daarom heb ik een houder bedacht die achteraan het bed kan hangen, en die ervoor zorgt dat het plastic urinebakje zelf altijd recht hangt.”
Maar ook het ingenieuze sigarettenverdeelsysteem dat zich boven de kassa’s van sommige supermarkten bevindt, kan Dimatec op zijn palmares schrijven. Of hele winkelmeubels die uitgerust zijn met een kassa, een scanapparaat en een weegschaal, en die qua opbouw en afwerking aan een hoog niveau voldoen. Dat Dimatec een heel gamma materialen aankan, bewijst het degustatiekarretje dat een metalen frame, een inox werkblad en kunststof deurtjes combineert. “In plaats van de symbolen met een sticker aan te brengen hebben we ze gelaserd in de top-laag van de kunststof. Zo zorgen we voor een langdurige oplossing,” stelt Debruyn.

FDS DIMATEC AFFLIGEMConstante kwaliteit
Dat het Affligemse bedrijf met zijn tijd mee is, bewijst ook de bijzonder heldere, zelf ontworpen lichtreclame. Anders dan bij een lichtbak met TL-lampen is het geheel dankzij het gebruik van led-lampjes egaal verlicht en erg dun. Bovendien verbruikt dit ontwerp veel minder energie dan zijn voorganger, en produceert het weinig warmte. “Om dit te kunnen realiseren, hebben we zo’n 150.000 euro geïnvesteerd in een groot formaat lasergraveermachine en bijbehorende software. We zijn een van de enige in België met zo’n machine, de Italiaanse fabrikant heeft ze quasi op maat voor ons gemaakt.”
Vooral erg technische ontwerpen zijn dus een kolfje naar de hand van Dirk Matthijs en Maarten Debruyn. Op de 3.000 m2 bouwde Matthijs intussen een indrukwekkend machinepark uit. Die machines vormen de kern van Dimatec. “Wij zijn tegelijk architect en bouwonderneming. Wij tekenen de ontwerpen, de productie ervan zorgt voor werk in het atelier. Omdat het productieproces grotendeels computergestuurd verloopt, kunnen we met relatief weinig personeel heel diverse opdrachten aan. Bovendien zorgt een computergestuurd productieproces voor een constante in de kwaliteit.”
IMG_8307_lowOm controle te houden over de kwaliteit houdt Dimatec het hele proces, van de eerste schetsen tot de levering, in eigen handen. Enkel het lakwerk van onderdelen besteedt het bedrijf uit. “Klanten weten dat we op deze manier werken, en ze vinden het een meerwaarde.” Ook de keuze voor een vestiging in Affligem is bewust. “Ik ben zelf van Affligem. Oorspronkelijk heb ik mijn bedrijf opgestart in deelgemeente Essene. Toen het daar te klein werd, hebben we deze kmo-grond op de Brusselbaan gekocht omdat we in de streek wilden blijven. We waren een van de eerste bedrijven die zich hier vestigden. Bovendien rekruteren we ons personeel meestal in de buurt. Ik ben trots dat we met een Affligems bedrijf en met Affligemse werkkrachten zo’n sterk product kunnen maken. Ik hou van een no-nonsensementaliteit. Klanten kunnen steeds rechtstreeks contact met ons opnemen. Bovendien kunnen we door onze eerder kleine structuur bijzonder snel en flexibel werken.”

Gents huzarenstukje
Op het net vernieuwde Gentse Emile Braunplein speelde Dimatec een cruciale rol. “Oorspronkelijk vroegen ze ons om de banken, naar een ontwerp van architectenbureau Robbrecht & Daem, te maken. De combinatie van houten latjes en een inox frame maakt het tot een huzarenstukje. Omdat het plein niet horizontaal is, hebben we een ondergronds systeem bedacht om de hoogte van de banken te regelen. Daarna realiseerden we ook de tramsignalisatiepalen, de fietsbeugels en de ledverlichte signalisatieborden voor de heraangelegde Korenmarkt.”

De Lijn met licht  
Als het donker wordt, is het bijna onmogelijk om de uurregeling van de bussen te lezen. Daarom loopt aan het busstation van Aalst momenteel een proefproject met verlichte borden. Daarvoor combineert Dimatec net als bij de lichtreclames voor sigarettenmerken een gegraveerde acryllaatplaat met ledverlichting. “Overdag laadt het systeem op via een zonnepaneel, bij het vallen van de avond wordt de knop automatisch geactiveerd. Als iemand er op duwt, lichten de lampjes in het bord achter de uurregeling vijftien seconden op.”

logodimatecBrusselbaan 309 – 1790 Affligem – T 053 67 30 40 – info@dimatec.bewww.dimatec.be

Eerdere Artikelen