Wist u dat een bedrijf of overheid minder dan 50 % van zijn toepassingen ook écht gebruikt – voor ICT, hr en financiën bijvoorbeeld? Dat u 25 %van uw applicaties niet meer actualiseert, omdat de code verloren ging? En dat 20 % van uw tools elkaar overlappen? Reken dus maar uit hoeveel u bespaart als u uw processen en systemen kent én op elkaar afstemt. Dat is onder meer het werk van een businessarchitect. Brabant Manager zocht én vond er een in Herent. Maak kennis met Stijn Van Schoonlandt van TRIPL’A.
M.M.: Wat is de opdracht van een businessarchitect?
“Een businessarchitect heeft drie doelen: uw bedrijf optimaliseren, kennis in uw organisatie houden en u laten inspelen op nieuwe trends. En dat voor alle domeinen: ICT, personeelszaken, financiën, productie en verkoopprocessen. Uw businessarchitect zorgt ervoor dat projecten helemaal in de lijn liggen van uw bedrijfsstrategie. En al uw investeringen dus een schot in de roos zijn. Crisis of geen crisis: een bedrijf streeft altijd naar zo laag mogelijke kosten. Met een aantal kleine ingrepen bespaart u al aanzienlijk. Want in een grote onderneming kopen verschillende diensten vaak verschillende applicaties aan. En oude licenties worden onbewust elk jaar vernieuwd. Maar wie bewaakt die helikoptervisie? De businessarchitecten van TRIPL’A brengen de volledige architectuur van uw bedrijf in kaart. Zo houdt u de kennis in uw bedrijf. En verdwijnt die dus niet bij het pensioen of vertrek van ervaren medewerkers.”
M.M.: Wat is de volgende stap in het proces?
“Na de architectuur volgt het advies. En daarvoor gebruiken we softwareprogramma’s zoals Mega. Alles van uw bedrijf – personeel, applicaties, systemen, processen en infrastructuur – voeren we in. De tools helpen om zicht te krijgen op applicaties en processen. Zo vermijden we overlappingen van functies, en brengen we inefficiënte processen aan het licht. Ook maken we simulaties. Wat als u uw medewerkers anders inzet? Of wat als u hetzelfde crm-systeem invoert in het hele bedrijf?
M.M.: Wat zijn de uitdagingen van het moment?
Een hot topic is digitale transformatie. Of het klaarmaken van applicaties en processen voor nieuwe technologieën zoals sociale media, mobiel zakendoen, big data en de cloud. Een modelleertool zoals Mega bewaart al uw gegevens, analyseert en bouwt uw plan van aanpak. Bovendien past u uw plan snel aan bij nieuwe situaties.
M.M.: We hadden al architectuur en advies. Waarvoor staat de laatste a in TRIPL’A?
“De derde a van TRIPL’A verwijst naar analyse. Daarbij verbeteren we uw processen op detailniveau. Zoals het uitwerken van de dagafsluiting bij een bank.”
M.M.: Wat is doorslaggevend voor het succes van uw werk?
“Belangrijk is dat het management het proces mee steunt. Ook moet iedereen in de organisatie betrokken zijn. En cruciaal is dat bedrijven niet alleen tijd en financiële ruimte vrijmaken voor ons advies, maar ook voor de implementatie van het nieuwe plan van aanpak. Het resultaat is winst op alle vlakken: u presteert beter in kortere tijd met minder budget. Dat heet goed bestuur.”
Tom Goossens