Peter Vanvelthoven, minister van Informatisering
Belgische bedrijven zijn erg goed geïnformatiseerd, maar hebben te weinig oog voor de gevaren van internet en spelen nog niet genoeg in op de toegenomen mogelijkheden van e-business. Dat zegt federaal minister van Informatisering Peter Vanvelthoven. “In vergelijking met buurlanden staat de Belgische consument relatief open voor aankopen via het internet. Maar slechts 15% van de bedrijven is daar écht mee bezig.”
Brabant Manager: Hoe staat het met de informatisering in de bedrijfswereld?
Minister Peter Vanvelthoven: “Het bedrijfsleven staat een stuk verder dan de gemiddelde Belg. Uit cijfers van het VBO blijkt dat 80% van de ondernemingen een eigen website heeft. En een studie van Eurostat geeft aan dat 96% van de kleine en 99% van de grote bedrijven online is. 70% daarvan werkt met breedband, wat heel wat meer is dan het Europese gemiddelde van 53%. Kortom, de Belgische bedrijfswereld zit in de spits van het Europese peloton. Het komt erop aan die voorsprong te behouden en zelfs te vergroten. Op het vlak van de burgers zitten we iets boven de middenmoot. Dat willen we verbeteren. Daarom zijn de inspanningen, die we recent hebben gedaan, in eerste instantie gericht naar de particulier. Op het vlak van veilig internet is de nood daar hoger dan bij bedrijven. Onze ‘Peeceefobie campagne’ was alvast een succes. Bijna 50% van wie ermee bereikt is, heeft achteraf actie ondernomen door antivirus-software en/of een firewall te installeren. Vanuit het bedrijfsleven hebben we wel de vraag gekregen om aan een volgende ‘Peeceefobie campagne’ een businessluik te koppelen. Zo zouden we ook werkgevers en werknemers kunnen sensibiliseren over de mogelijkheden en gevaren van computer- en internetgebruik.”
Brabant Manager: De campagne ‘Peeceefobie’ concentreert zich voor een groot stuk op veilig pc- en internetgebruik. Hoe scoren Belgische bedrijven op dat vlak? Zitten zij ook daar in de spits van het Europese peloton?
Minister Peter Vanvelthoven: “Op dat vlak moet er toch nog heel wat gebeuren. Hoewel heel wat Belgische bedrijven internet volop integreren in hun bedrijfsprocessen, hebben ze te weinig oog voor de gevaren ervan. Internet biedt enorme mogelijkheden, maar geeft mensen met minder goede bedoelingen ook de kans om gemakkelijk binnen te dringen. In de bedrijfswereld kan dat bijzonder zware gevolgen hebben. Zowel de overheid als de verschillende werkgeversorganisaties doen daarom vandaag heel wat inspanningen om ondernemingen te overtuigen zich zo goed mogelijk te beveiligen.”