L3M Architecten – Naar het gebouw van de toekomst

Het evenwicht vinden tussen creativiteit, comfort en bouwbudget. Dát doet architectenbureau L3M uit Dilbeek. Ze ontwerpen en bouwen voor de privésector en overheden.

Wat is de specialiteit van architectenbureau L3M?foto BM41 L3M Architecten_OUDENAARDE_rgb_low
Vennoot en architect Ludo Leuwers: “Wellicht onze flexibiliteit en expertise. Sinds 1997 al werkt L3M voor een brede waaier aan opdrachtgevers: private ontwikkelaars, onderwijsinstellingen, de zorgsector, sociale huisvestingsmaatschappijen en de bedrijfswereld. Vandaag zijn we al actief in Vlaanderen en Brussel. Maar we gaan graag nog wat verder. Want de eerste vennoten – Jan Maes, Bart Meganck, Peter Wyndaele en ikzelf – krijgen versterking van drie jonge medewerkers. Nicolas Raemaekers, Eva Van den Bergh en Ann Vermoesen maken ons architectenteam nu compleet.”

Wat is uw rol als architect?
“We ontwerpen uw bouwplannen. Daarnaast rekent u op L3M als uw vertrouwenspersoon bij het uitvoeren van de bouwwerkzaamheden. Hierbij houden we de vinger stevig op de knip, zodat we binnen het afgesproken budget blijven. En alle wetgeving? Die volgen we op de voet. Van regels voor grondverzet over toegankelijkheid tot EPB-regelgeving en passiefbouw. Onze taken zijn dus heel uitgebreid. Ons geheim voor een vlekkeloos verloop? Zeventien multi-inzetbare medewerkers die álle taken op zich nemen – van ontwerp tot uitvoering. Ze zijn allemaal onderlegd in het architectenvak, en hebben een bijzonder teamgevoel. Voor elk project is er een verantwoordelijke. Dat is handig voor u, want dan heeft u één aanspreekpunt. Maar ook de andere collega’s helpen u graag verder.”

foto BM41 L3M Architecten_MPC vleugel 3 (2)_rgb_low
MPC vleugel.

Staat L3M voor een bepaalde architectuurstijl?
“Functionaliteit binnen een hedendaagse vormgeving is het leidmotief van L3M. Dat is bouwen op een zuivere manier, zonder franjes of overbodige details. U herkent onze gebouwen aan de strakke lijnen, lichte en open ruimten en veel glas. We gebruiken eerlijke en duurzame materialen met aandacht voor het milieu én budget. Door hun ontwerp nodigen onze gebouwen uit tot het ideale gebruik, op een frisse en hedendaagse manier.”

Wat is het mooiste aan uw beroep als architect?
“Achteraf zien dat een project, een gebouw echt wordt beleefd, dat het wérkt. Want onze ontwerpen zijn vaak heel bepalend voor de gebruikers ervan, zoals voor personeel in een bedrijf, een bewoner in een verzorgingstehuis of leerling in een school. We willen dat mensen er zich thuis voelen. Ik vind het nog altijd fantastisch om te starten met een leeg blad. Om dan alle puzzelstukken in elkaar te passen, zoals de ideeën van de bouwheer, het doel van het gebouw, de beschikbare ruimte, buurt, bouwwetgeving en … natuurlijk het budget. Om dat pakket dan weer te vertalen naar een vernieuwende en creatieve werk- of woonsfeer. Een sprekend voorbeeld is het Ninia-project in Ninove. Het gelijkvloerse winkelcentrum van 17.000 m² gaf de stad een flinke boost. In 2002 was dit een van de eerste gebouwen in Vlaanderen met een grote daktuin voor de 80 appartementen. Daarna volgde het woonproject Polderwind met 120 appartementen. En nu ronden we er het Limoncello-project af. Met 90 nieuwe appartementen en 4000 m² commerciële ruimte.”

foto BM41 L3M Architecten_NINIA commercieel&appartementen_rgb_low
NINI A commercieel & appartementen.

Zijn er nog andere ontwerpen die kenmerkend zijn voor jullie stijl?
“Het Medisch Pedagogisch Centrum Sint-Franciscus in Roosdaal is zo’n voorbeeld. Dit centrum voor jongeren en volwassenen met een beperking is gevestigd in een prachtig oud kloosterpand met verschillende vleugels. L3M renoveerde het gebouw volledig. En bouwt nu – als kers op de taart – de splinternieuwe onthaalvleugel. Het gebouw is precies wat we voor ogen hadden: laagdrempelig, warm en uitnodigend. Ook hier komt die Heilige Drievuldigheid weer samen: functionaliteit, creativiteit en budget. Een heel ander voorbeeld is de Audi-garage in Dilbeek. Hoewel de garages van alle Audi-distributeurs zowat gelijk zijn, slaagde L3M erin om hier het verschil te maken. We creëerden een ruimte van licht, lucht en klasse die helemaal aansluit bij de stijl van het automerk. Nog een andere invalshoek vinden we in de zorgsector. We werken vaak voor sociale huisvestingsmaatschappijen. Waarbij we vertrekken van het evenwicht tussen het budget en de architectuur. Het resultaat is een aangename leefomgeving waar vandalisme en gettovorming geen kansen krijgen. Eigenlijk maakt een architect voortdurend verbindingen, tussen wensen en tussen mensen. En dat geeft veel voldoening. Uiteraard heeft de bouwheer altijd het laatste woord.”

Kantoorgebouw L-door Liedekerke.
Kantoorgebouw L-door Liedekerke.

Zijn de ontwerpen van L3M klaar voor de toekomst?
“De toekomst is duurzaam, ook binnen de architectuur. Daarom bouwt L3M op maat van morgen. Zo besteden we veel aandacht aan het ruimtegebruik in onze ontwerpen. Want een compact gebouw houdt energie binnen. En dat merkt u aan uw energiefactuur. Ook voor de materialen en isolatie denken we duurzaam. Bovendien houden we rekening met de flexibiliteit van gebouwen. Zo neemt L3M deel aan het project ‘Scholen van Morgen’ van de Vlaamse overheid. We bouwen vier technische scholen in Oudenaarde, Bree, Zaventem en Veurne. Stuk voor stuk ontworpen vanuit industriële bouwmethodes om het budget te respecteren, met toch het aangepast karakter dat een school moet hebben. Alle binnenwanden zijn flexibel, zodat een andere indeling – en dus een herbestemming – mogelijk is. Architectenbureau L3M staat voor betaalbaarheid zónder verlies aan creativiteit en comfort.”

Audi garage.
Audi garage.

FICHE

  • Doelgroep: private ontwikkelaars, onderwijs, de zorgsector, sociale huisvesting en de bedrijfswereld.
  • Stijl: hedendaagse architectuur.

logo_L3M_rgb_low
Oudesmidsestraat 27 – 1700 Dilbeek – T 02 567 13 33 – info@l3m.be – www.l3m.be

Eerdere Artikelen