De naam Helios-IT verdwijnt. Het informaticabedrijf uit Tremelo groeide de afgelopen jaren gestaag na een aantal overnames en is vooral bekend om het softwarepakket Drink-IT. Nu heeft de Deense informaticagroep Norriq haar Belgische sectorgenoot overgenomen. “Het is een emotioneel afscheid, zeker,” vindt CEO Alex Vandereycken. “Maar wat maakt uiteindelijk een naam als je ploeg dezelfde blijft?”
Toen Alex Vandereycken in 2001 bij Helios-IT aan de slag ging, was hij amper 28 jaar en telde het bedrijf niet meer dan 14 werknemers. Vandaag zijn er dat 62 en telt de firma ook vestigingen in Nederland. Helios-IT legt zich toe op administratieve software. Dat zijn programma’s die helpen een bedrijf te beheren, zoals het gekende SAP. Dat systeem is echter vaak te log voor KMO’s, de doelgroep van Helios-IT. Het bedrijf steunt haar softwarepakketten dan ook vooral op Microsoft Dynamics NAV (vroeger Navision) en werkt dat uit op maat van de klant. Naast deze ERP-toepassingen (Entreprise Resource Planning), behandelt Helios ook Customer Relation Management (CRM) en Business Intelligence (BI)-oplossingen. Een pareltje is Drink-IT, een ERP-oplossing die zich vooral richt op brouwerijen. Gekende klanten zijn Duvel, Affligem, Westmalle en ook de Deense bierbrouwer Carlsberg ging voor brouwerijen in China, India en Vietnam in zee met Helios-IT. Vanuit Denemarken komt nu ook Norriq aanwaaien. De Deense informaticagroep heeft haar Belgisch-Nederlandse sectorgenoot overgenomen. Het is de eerste buitenlandse acquisitie voor het bedrijf. Norriq wil verder uitgroeien tot een Europese speler die zich toelegt op Microsoft-gebaseerde producten voor de KMO-wereld.
Geen papier
We vinden Alex Vandereycken op de gloednieuwe hoofdzetel van Helios-IT in Tremelo. Tot voor kort zat het bedrijf in een witte villa in Keerbergen die intussen hopeloos te klein was geworden. “Het nieuwe gebouw telt 40 werkplekken en vijf vergaderzalen. Bijna niemand heeft een vast bureau. Papier mijden we. Zelfs handgeschreven documenten worden ingescand, in een pdf-bestand geplaatst en gaat dan in het systeem. Vooruitstrevend en praktisch. Morgen zit ik bijvoorbeeld in ons kantoor in Hasselt en kan ik toch aan al mijn documenten. Documenten vergeten, is er niet meer bij.”
“De bedrijfscultuur in Denemarken verschilt niet zoveel met de onze. Dat is heel belangrijk.”
Brabant Manager: Helios-IT heeft er een aantal overnames opzitten en wordt nu zelf overgenomen. Is dat eigen aan de informaticawereld?
Alex Vandereycken: “Ik vergelijk het graag met de automotive sector. Toen ik klein was, had je kleine autogarages tussen de huizen. Je weet wel, vooraan een showroom met enkele wagens en achteraan een werkplaats. Die tijd is voorbij. Dat zie je in onze sector ook. De 80/20-regel is hier van toepassing: 80% van de omzet wordt door 20% van de bedrijven gegenereerd. Je zit dus met een aantal grote spelers. Ik wil Helios-IT in de Europese Champions League loodsen. Ik heb daarvoor de eerste stappen in Nederland gezet. Maar op een bepaald moment kom je je financiële limieten tegen. We wisten dat de banken op een bepaald moment niet meer zouden meewillen.”
“Helios-IT zou kunnen omvervallen bij een storm. Nu is er een moederbedrijf dat ons rechthoudt.”
Brabant Manager: Dus kwam er een ‘grote broer’ bij. Waarom Norriq?
Alex Vandereycken: “Het bedrijf zocht een partner om uit te breiden en kwam onder meer bij ons terecht. We zijn met hetzelfde bezig. De ‘cultural fit’ was er bovendien. De bedrijfscultuur in Denemarken verschilt niet zoveel met de onze. Dat is heel belangrijk. Hoeveel bedrijven gaan er niet stuk na een ‘cultural clash’? Een Amerikaans bedrijf zou bijvoorbeeld te veel verschillen.”
Een veilige naam
Brabant Manager: Een gevolg is dat de naam Helios-IT verdwijnt.
Alex Vandereycken: “Ja, en dat is emotioneel geladen. Ik wilde van ons bedrijf een merk maken en Helios-IT lijkt moeilijk internationaal te ‘branden’. Norriq is een veilige en uitgeteste naam. Die staat internationaal sterk. Ons product Drink-IT behoudt wel zijn naam. Maar ach, wat is uiteindelijk een naam? De ploeg blijft dezelfde.”
Brabant Manager: En plots heeft u het ook niet meer zelf in handen. Schept dat geen ongerustheid? En bij het personeel?
Alex Vandereycken: “Net niet, denk ik. Zeker niet in deze tijden van crisis. Helios-IT zou kunnen omvervallen bij een storm. Nu is er een moederbedrijf dat ons rechthoudt. Voor mezelf geeft deze situatie een bepaalde rust.
Brabant Manager: Helios-IT draaide in 2008 een omzet van 8,3 miljoen euro. Wat zijn de verwachtingen voor de volgende jaren na de overname?
Alex Vandereycken: “Het doel is om in de groep Norriq 150 miljoen euro omzet te hebben in 2012. Als ik overnames mag doen, is Norriq Belgium in 2012 goed voor een omzet van 25 miljoen euro. Zoniet, dan mik ik op 15 miljoen euro. “
Brabant Manager: Ondanks de crisis? Voelen jullie de economische recessie?
Alex Vandereycken: “We voelen wel dat nieuwe klanten een afwachtende houding aannemen. Vorig jaar toch vooral. Ik durf helemaal niet zeggen dat de crisis al achter de rug is, maar mensen die vorig jaar twijfelden, zitten nu toch rond de tafel. De crisis doet bedrijven inzien dat de klanten het allerbelangrijkste zijn. Die filosofie delen we trouwens met Norriq. ‘We want to create the BEST company.’ BEST staat dan voor een letterwoord. B van Business First. Het probleem van de klant en de oplossing komen op de eerste plaats. Dan volgt E van Employees. De werknemers moeten zich goed voelen, met een goede verloning, perspectieven en werkvoorwaarden. Dan de S van Stakeholders. Een bedrijf moet uiteraard ook rendabel zijn. Dan pas komt de T van Third Party. De leveranciers en andere derde partijen komen dan aan de beurt.”